Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Foto: Radek Čepelák

Vobořil na konci léta skončí na pozici národního protidrogového koordinátora

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil se rozhodl odstoupit ze své funkce, přičemž skončí ke konci srpna. Dohodnout se na tom měl s premiérem Petrem Fialou. I nadále by však měl působit jako poradce pro problematiku závislostí. V tiskové zprávě to dnes oznámil úřad vlády. Vobořil prosazoval vyváženou protidrogovou politiku s prevencí, regulací, represí a léčbou. Kvůli svému přístupu se dostával s politiky do sporu, a to třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím či danění tichého vína.

„Nebylo to pro mě jednoduché rozhodnutí, protože mám samozřejmě ambice věci nejen říkat, ale i měnit. Nicméně po dohodě s premiérem jsem se rozhodl z pozice národního koordinátora pro protidrogovou politiku odstoupit. Umožní mi to mnohem více času věnovat přímému výkonu práce v praxi, na konkrétních projektech a pro lidi, kteří to potřebují, a to jak z pozice předsedy správní rady Společnosti Podané ruce, tak přímo v roli terapeuta,“ řekl Vobořil.

„V posledním roce jsem řešil mnoho složitých témat a čelil tlaku některých velkých industrií. V oblasti drog, alkoholu, hazardu a tabáku se totiž pohybuje v ČR okolo 1,2 bilionu Kč. Není tedy moc větších témat nejen z pohledu pohybu peněz, ale třeba také korupčních rizik. Na tlak, nefér hry a podpásové jednání či osobní výhrůžky, kterých za poslední rok nebylo málo, od jednotlivců i z nejrůznějších legálních i nelegálních industrií jsem za předchozí léta samozřejmě byl zvyklý a mám tzv. pro strach uděláno,“ dodal dosavadní národní protidrogový koordinátor.

Premiér Fiala ocenil Vobořilovu profesionalitu, práci pro stát a výrazné zlepšení protidrogové politiky v ČR. Vobořil podle něj rozpracoval celou řadu velmi obtížných úkolů a připravil několik dobrých návrhů zákonů, jako například zákon na regulaci látek, jako je kratom, tak, aby nebyly dostupné nezletilým, nebo zákon o regulovaném trhu s konopím, který momentálně projednává koalice.

Jindřich Vobořil patří dlouhodobě mezi přední odborníky na problematiku závislostí, což dokládá jeho více než třicetiletá zkušenost s vedením a rozvojem zdravotnických a sociálních služeb a programů. Od konce 90. let pracoval na zřizování, rozvoji a hodnocení komunitních služeb zejména v oblasti drogové prevence, léčby a rehabilitace. Dále pracoval jako konzultant a rozvojový pracovník v zemích, jako je Afghánistán, Bolívie, Peru a v dalších zemích Latinské Ameriky, stejně jako v zemích střední a jihovýchodní Asie či v Ruské federaci.

V letech 2010 až 2018 působil jako národní koordinátor pro protidrogovou politiku, výkonný místopředseda Rady vlády pro koordinaci protidrogové politiky a ředitel Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády ČR. Do pozice se opět vrátil v únoru 2022, je tak nejdéle sloužícím národním koordinátorem pro protidrogovou politiku; byl přímo podřízen šesti premiérům České republiky.

-red-