Ilustrační foto: Freepik

Bavorsko navýší počty míst pro studium medicíny. Chce tím řešit nedostatek lékařů

Od nadcházejícího akademického roku by se v Bavorsku měly zvýšit počty studentů a studentek, kteří budou přijímáni ke studiu medicíny. Studovat na lékaře či lékařku by tak mohlo začít přibližně o 2100 mladých mužů a žen více než doposud. Bavorsko tím reaguje na skutečnost, že lékařský personál v Německu stárne a v poměrně blízké budoucnosti bude vážným problémem zajištění lékařské péče v současné dostupnosti. Bavorsko však v tomto kroku není první, již dříve podobné opatření oznámilo také Meklenbursko – Přední Pomořansko, jak uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Bavorsko představuje relativně největší „zásobárnu” studentů medicíny pro celé Německo. Na bavorských univerzitách totiž studuje v současné době více než 19 tisíc mediků, což znamená, že každý pátý medik nebo medička v Německu studuje na některé univerzitě právě v Bavorsku.

Od nového akademického roku 2024/2025, který zanedlouho začne, se toto číslo zvýší. Nově přijatých studentů medicíny v Bavorsku bude o 2155 více. „Už dnes v Bavorsku studuje medicínu více studentů než kdykoli předtím,” uvedl podle deníku Deutsches Ärzteblatt Markus Blume (CSU), bavorský ministr pro vědu a výzkum.

Nová lékařská fakulta

Ke zvýšení počtu studijních míst u medicínských oborů došlo i díky tomu, že k lékařským fakultám na univerzitách v Mnichově, Erlangenu, Würzburgu a Regensburgu přibyla nejmladší lékařská fakulta, a to na univerzitě v Augsburgu. Pro profesní dráhu lékařů mladí lidé studují ještě také na několika menších bavorských kampusech. Řada z nich spolupracuje také se zahraničními univerzitami.

Vytvoření dalších studijních míst v medicínských oborech je dlouhodobě deklarovaným politickým cílem nejen v Bavorsku, ale i v celém Německu. Vlády spolkových zemí i spolková vláda jako celek tímto nástrojem chtějí přispět k boji s nedostatkem lékařů, který se ale kvůli zhoršující se demografii bude stále prohlubovat.

Dalším problémem je také skutečnost, že řada vystudovaných lékařů nakonec jako lékaři nepracují. Přibývá totiž mediků, kteří se věnují výzkumu nebo akademické dráze, uvedl odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Meklenbursko – Přední Pomořansko čelí nedostatku praktických lékařů

Bavorsko ale není první spolkovou zemí, která se ke zvyšování studijních míst na medicíně odhodlala. Již dříve podobný krok oznámilo také Meklenbursko – Přední Pomořansko. Kvalitativně jde ale o trochu něco jiného. Meklenbursko – Přední Pomořansko se rozhodlo přímo zacílit na větší počet mediků, kteří by po absolutoriu provozovali soukromou praxi.

Za tímto účelem byla zvýšena kvóta pro studium praktického lékařství. „Zajištění většího počtu praktických lékařů v naší spolkové zemi je obzvláštní výzvou,” uvedla pro deník Deutsches Ärzteblatt zemská ministryně pro vědu a výzkum Bettina Martinová (SPD). Podle ní má Meklenbursko – Přední Pomořansko určitá specifika, která spočívají především v převládající venkovské struktuře spolkové země a také horší demografickou situací na severovýchodě země.

„V příštích několika letech odejde do důchodu značný počet praktiků,” dodala Martinová. Podle Asociace lékařů statutárních zdravotních pojišťoven je již 77 z více než tisícovky míst praktických lékařů v Meklenbursku – Předním Pomořansku neobsazených.

To ale není jediný problém. Podle Betinny Martinové se tato spolková země také potýká s odlivem vystudovaných mediků. „Pouze 40 procent absolventů nakonec v Meklenbursku – Předním Pomořansku zůstalo. Cílem je zde udržet větší počet mladých lékařů,” dodala zemská ministryně pro vědu a výzkum.

Zdeňka Musilová