Foto: PxHere

Bojovat se syndromem vyhoření nově pomáhá digitální terapie Mindwell

Syndrom vyhoření trápí až pětinu lidí. Postihuje hlavně stresující povolání spojená se zodpovědností, mezi která patří i zdravotníci – a pochopitelně se pak podepisuje na jejich výkonu. Pomocí pro ty, kdo se svým stavem chtějí něco dělat, je nově terapeutický program digitální terapie Mindwell založené na postupech kognitivně-behaviorální terapie. Program mohou lidé absolvovat z klidu svého domova, zároveň jim ovšem dává zpětnou vazbu zkušený psychoterapeut.

Až 3,2krát větší pravděpodobnost špatného hodnocení pracovního výkonu u zdravotních sester, až o 30 procent nižší výkonnost v práci či dokonce potřeba opustit nejen své zaměstnání, ale celé odvětví – i takové mohou být následky syndromu vyhoření.

„Když člověk dosáhne poslední fáze syndromu vyhoření, doporučuje se mu nejen nevracet se do práce, kde vyhořel, ale také změnit odvětví, ve kterém se pohybuje,“ upozorňuje autor terapeutických programů Mindwell profesor Ján Praško (rozhovor s ním nejen na téma Mindwell si můžete přečíst zde).

Lidem, kteří bojují se syndromem vyhoření, nyní může pomoci digitální terapie Mindwell. Ta totiž spustila program zaměřený na tento problém, který je dostupný online. Obsahuje celkem sedm modulů (navíc jeden nultý jako tutoriál), které se postupně otevírají a tematicky na sebe navazují. Každý modul zahrnuje psychoedukaci, jejíž součástí jsou texty, videa, audionahrávky či kazuistiky, dále techniku kognitivně-behaviorální terapie a také interaktivní cvičení, při němž se trénují naučené dovednosti. Tuto část absolvuje člověk online dle svých časových možností samostatně, zároveň je zde ale prostor na dotazy na psychoterapeuta a popis aktuální situace. Terapeut se pak vzdáleně písemnou formou zapojuje v poslední fázi každého modulu.

A jak je to s úhradou? „Na program Syndrom vyhoření přispívá Zdravotní pojišťovna Ministerstva vnitra ČR, ale rádi bychom, aby v budoucnu přispívaly i další pojišťovny. Program je především určený pro firmy, které ho mohou svým zaměstnancům nabízet v rámci benefitů a předcházet tak vyhoření svých zaměstnanců. Péče o duševní zdraví totiž může snižovat fluktuaci zaměstnanců až o 50 procent,“ přibližuje spoluzakladatelka a výkonná ředitelka projektu Mindwell Jelena Holomany.

Nejen program zaměřený na syndrom vyhoření, ale také již delší dobu zavedené programy zabývající se úzkostmi a depresemi, mají k dispozici všichni zaměstnanci holdingu AKESO, pod který Mindwell spadá. „Zajištění pohody zaměstnanců a poskytování příležitostí k péči o jejich fyzické i duševní zdraví by mělo být klíčovou prioritou každé organizace. Lidé tráví průměrně třetinu života v práci, což představuje až 90 tisíc hodin v zaměstnání. Vytvoření podpůrného a zdravého pracovního prostředí může významně přispět nejen k jejich celkové spokojenosti a produktivitě,“ doplňuje Jelena Holomany.

Jediný obdobný zdravotnický prostředek

Digitální terapie Mindwell, která nyní disponuje třemi terapeutickými programy, vznikla na české půdě. Autorem terapeutických programů je přední český psychiatr a psychoterapeut profesor Ján Praško, spoluautorkou a odbornou garantkou je klinická psycholožka Marie Ocisková. Jedná se o jedinou službu, která používá zdravotnický prostředek s kognitivně-behaviorální terapií zaměřenou na duševní zdraví v České republice. MW DP (Mindwell Digital platform) je zdravotnickým prostředkem I. rizikové třídy.

„Zařazení MW DP mezi zdravotnické prostředky považuje Mindwell za důležitý krok, který reflektuje kvalitu služby Mindwell a pomáhá nám profilovat se směrem do zdravotnictví. Je to u nás jediná platforma s kognitivně-behaviorální terapií na duševní zdraví, která používá zdravotnický prostředek a která může pomoci se zlepšením dostupnosti terapie indikovaným pacientům,“ říká ředitel rozvoje a inovací zdravotnického holdingu AKESO a odpovědná osoba za dodržování předpisů v souvislosti se zdravotnickým prostředkem MW DP František Vlček.

Celý proces týkající se zdravotnického prostředku trval devět měsíců. Bylo kvůli němu nutné zavést řízení kvality, vypracovat technickou dokumentaci včetně klinického hodnocení pomůcky, spolupracovat se SÚKL a splnit všechny další požadavky evropského nařízení MDR pro danou třídu rizika. „Samotné uvedení na trh bylo spojeno i se splněním dalších legislativních požadavků, například ohledně regulace zdravotnického prostředku pro marketingové aktivity, oznámení příslušným orgánům a podobně,“ vysvětluje marketingová manažerka Mindwell Vanesa Križanovičová.

MW DP tak je nyní prohlášena za zdravotnický prostředek I. třídy, který je určený pro pacienty starší 18 let, u nichž slouží jako prevence rozvoje závažných psychiatrických onemocnění, a tudíž pomáhá při zvládání mírných až středně závažných psychických potíží. Už nyní má přitom služba Mindwell podporu zdravotních pojišťoven ČPZP, ZP MV ČR a VoZP. VoZP a ČPZP plně hradí program deprese a úzkost, ZPMV přispívá na všechny programy 4 000 korun.

„Krokem vpřed je odstranění finančních překážek a umožnění, aby terapie byla přístupná pro každého, kdo ji potřebuje. Otevření dveří k terapii a zajištění její dostupnosti pro všechny vysílá jasný signál, že mluvit o duševním zdraví není tabu, ale důležitá součást lidského života,“ dodává Jelena Holomany.

Připomeňme ještě, že terapeutické programy založené na kognitivně-behaviorální terapii mají vědecky potvrzenou účinnost při léčbě mírných až středně těžkých příznaků nejen deprese a úzkosti, ale i například nespavosti či stresu. A protože jde o terapii velmi strukturovanou s jasně definovanými postupy, je možné převedení do digitální podoby.

„Mnoho pacientů nedostává potřebnou léčbu kvůli omezenému přístupu k péči anebo strachu ze stigmatizace. Právě zde online kognitivně-behaviorální terapie může být ideální volbou, jak si pomoci bez dlouhého čekání na termín z pohodlí a soukromí domova,” uzavírá Jelena Holomany.

-mk-