Úrazová nemocnice. Foto: Facebook Úrazové nemocnice v Brně

Brno po stížnostech lékařů vypíše výběrové řízení na šéfa Úrazové nemocnice

Město Brno vypíše výběrové řízení na ředitele Úrazové nemocnice Brno. Stávající ředitel Pavel Piler nese míru odpovědnosti za neutěšenou situaci na chirurgickém oddělení. Po včerejším jednání s nespokojenými lékaři a ředitelem to řekla primátorka Markéta Vaňková (ODS). Radní na svém zasedání příští týden výběrové řízení formálně schválí. Poté také bude jasné, kdy nový ředitel nastoupí. Lékaři to označili za vstřícný krok. Jednání předcházel otevřený dopis části lékařů ze začátku srpna, ve kterém si stěžovali na neprofesionální přístup i porušování svých práv.

První schůzka s vedením města, lékaři a Pilerem se konala před dvěma týdny. Po ní dostal Piler za úkol dnes představit konkrétní kroky, jak oddělení stabilizovat. Podle Vaňkové však řešení nebylo dostatečné. „Dospěli jsme k tomu, že pan ředitel nese míru odpovědnosti a využili jsme také toho, že mu končí pětileté funkční období. Vypíšeme proto výběrové řízení, kam se může přihlásit kdokoliv, kdo splní požadavky,“ řekla primátorka. Výběrové řízení se bude týkat jen Úrazové nemocnice, Piler šéfuje i Nemocnici Milosrdných bratří. „Diskutovali jsme také o tom, zda k situaci nepřispělo, že vede dvě městské nemocnice. Na druhou stranu i to má spoustu synergií,“ poznamenala.

Piler uvedl, že dnes představil komplexní řešení složené ze sedmi bodů. „Kromě jiného jsme uzavřeli přihlášky na pozici primáře, kam se přihlásil jeden uchazeč a v září s ním budeme jednat. Pokud budu ještě ředitelem, věřím, že se dohodneme. Také předpokládám, že by s sebou přivedl tým lidí. Dále jsme také uzavřeli smlouvy se dvěma absolventy,“ sdělil Piler. K výběrovému řízení ani k tomu, zda se do něj přihlásí, se vyjádřit nechtěl.

Jednání nicméně pokračují. Z chirurgie v posledních měsících několik lékařů odešlo a vznikl podstav. Nyní je tam 14 lékařů, přičemž k zajištění kvalitního fungování a rozpisu služeb bez přetěžování je jich potřeba 20, míní lékaři. S ohledem na to, že se s vedením nemocnice nedohodli, vypovědělo šest lékařů od října další přesčasové hodiny. To pořád platí. „Zatím jsme od vedení nemocnice nedostali návrh, který by byl akceptovatelný,“ řekl za lékaře Roman Pěček.

Piler musí do příštího týdne, kdy je v plánu další schůzka, navrhnout řešení. Snahou všech stran je, aby v Úrazové nemocnici zůstala péče zachována ve stávajícím rozsahu. „A nebo lepším,“ dodala primátorka.

Úrazová nemocnice v Brně loni oslavila 90 let od založení. Pětipatrová budova ve středu města byla otevřena v květnu 1933. Ročně nyní zvládá zhruba 6500 zákroků a operací, hospitalizuje zhruba 8000 pacientů a ambulantně léčí asi 70.000 lidí.

-čtk-