Setkání ministra s novináři. Zdroj: MZČR

Díky elektronizaci lékař uvidí, zda má pacient zbrojní průkaz. Rozšíří se i EZKarta

Elektronizace českého zdravotnictví dále postupuje. Ministerstvo zdravotnictví plánuje v příštím roce otestovat schopnost nemocnic sdílet záznamy pacienta a od začátku dalšího roku chce celou věc spustit naostro. Od roku 2026 má také fungovat elektronická žádanka. Rozšířit se mají i funkcionality státem spravovaných mobilních aplikací. V EZKartě budou nově údaje o hrazených očkováních zpětně až do roku 2010 a v aplikaci eRecept bude možné sledovat naplňování stanoveného limitu doplatků na částečně hrazené léky v lékárnách. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek to včera řekl novinářům.

„Pokud bude vše probíhat tak, jak je plánováno, tak v příštím roce začneme testovat propojení nemocnic. Do konce příštího roku chceme mít všechno otestované a namodelované,“ předeslal Válek další vývoj elektronizace zdravotnictví v Česku. „Elektronizace zdravotnictví je klíčovým krokem k tomu, aby náš zdravotnický systém byl připraven na výzvy 21. století. Díky novým funkcionalitám, jako jsou sdílené zdravotní záznamy nebo elektronická žádanka, budeme schopni poskytovat efektivnější a rychlejší péči. To vše přinese významné benefity nejen zdravotníkům, ale především pacientům,“ doplnil ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví (NCEZ) Petr Foltýn. Kromě snadnějšího sdílení informací mezi registry zdravotníků, pacientů a poskytovatelů nebo mezi zdravotnickými zařízeními ministerstvo pracuje na rozšiřování dalších projektů elektronizace.

Přehled o starých očkováních

Jedním z těch nejočekávanějších je elektronická žádanka, která má začít fungovat od roku 2026. Fyzická forma ovšem nadále zůstane zachována. „Papírová forma musí zůstat funkční. Musíme tu nechat tuto paralelní možnost,“ zaznělo na setkání.

Rozšiřovat se má i aplikace EZKarta, která vznikla přeměnou aplikace Tečka. Zatímco v současnosti umožňuje mít přehled pouze o očkováních podstoupených od roku 2023, do konce roku bude díky propojením s údaji z Národního registru hrazených zdravotních služeb aplikace obohacena o údaje od roku 2010. Půjde přitom pouze o údaje, které lékař vykázal vůči zdravotní pojišťovně, nejedná se tedy o očkování, které si hradil pacient sám. „První krok provedeme v půlce září, kdy tam budou data části populace. Všechna data budou zanesena do konce roku,“ řekl Válek. Jelikož očkování nebyla před loňským rokem centrálně sbírána, ministerstvo upozorňuje, že se v údajích mohou vyskytnout chyby. Takové údaje bude možné opravit prostřednictvím telefonní linky 1221.

Ředitel NCOZ Petr Foltýn popsal i nové funkcionality tzv. kmenového registru pacienta. Nově bude doplněn o údaje o zdravotní způsobilosti k řízení motorových vozidel – což bude okamžitě dostupné například policistům při silniční kontrole. Díky propojení s databázemi Ministerstva vnitra budou dostupné také o údaje, zdali je daný pacient držitelem zbrojního průkazu. „Jak s touto informací lékař naloží, je už na něm. Není to funkcionalita, která by vyvolávala nějaký konkrétní proces,“ doplnil Foltýn.

Dostupné snadno a rychle

Od ledna 2025 pak přejde na Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) povinnost vést evidenci, kolik pacienti zaplatili na doplatcích za léčivé přípravky na předpis v lékárně. Dosud měly toto v kompetenci zdravotní pojišťovny. Kontrola bude probíhat online prostřednictvím systému eRecept, přičemž při každém výdeji částečně hrazeného léku lékárník obdrží informaci o částce zbývající do limitu. Po jeho naplnění nebude muset pacient doplácet nic. V aplikaci eRecept pak může pojištěnec sám vidět, jaký má limit, kolik již vyčerpal a kolik mu zbývá do dosažení horní hranice doplatků. V současné době zdravotní pojišťovna při překročení limitu vrací pacientovi přeplatek, což s sebou obnáší četné administrativní úkony.

Ministerstvo dále informovalo o spuštění portálu Očkoreport, který slouží pro uveřejňování nabídek očkování od praktických lékařů i pro neregistrované pacienty. „Do této formy nabídky očkování je nyní zapojeno přes 90 praktických lékařů ze všech krajů České republiky. Nadále pokračujeme v oslovování a možnosti zapojit se do systému,“ informoval resort. Zapojení praktických lékařů je na dobrovolné bázi.

Projekty elektronizace zdravotnictví jsou financované z evropských fondů, a to prostřednictvím Národního plánu obnovy.

-fk-