Předseda Sekce mladých lékařů Dalibor Veselý (vlevo) a předseda spolku Mladých lékařů Albert Štěrba. Foto: SML ČLK

Dva tábory mladých lékařů chtějí táhnout za jeden provaz. Prohlubujeme spolupráci, zní od nových lídrů  

Předsedové dvou táborů mladých zdravotníků – Spolku mladých lékařů a Sekce mladých lékařů (SML ČLK) se společně setkali na neformálním jednání. Schůzka se nesla v konstruktivním duchu a nad mnoha tématy panovala shoda, jak napsala SML ČLK na svém facebooku. Oba spolky nyní chtějí zahájit koordinaci společných aktivit. Jedním z bodů jsou také platové podmínky lékařů ve zdravotnictví, čemuž se měla věnovat čtvrteční schůzka pracovní skupiny na téma odměňování zdravotnických pracovníků. Ta musela být zrušena kvůli zdravotním důvodům ministra Vlastimila Válka.

Témata, jako jsou efektivita zdravotnictví, změny organizace a managementu zdravotní péče v Česku, digitalizace ve zdravotnictví či význam prevence a péče o lepší veřejné zdraví. Nejen o tom si povídali nedávno zvolení lídři dvou táborů mladých lékařů – Dalibor Veselý a Albert Štěrba. Zdravotnický deník zjišťoval, na jaké spolupráci se oba předsedové dohodli.

„Povídali jsme si o tom, v čem jsou naše vize podobné a v čem se liší. Ve spoustě věcí jsme sladění. Rádi bychom spolu komunikovali aktivněji než dříve. Nechceme si vzájemně kazit práci,“ uvedl na dotaz Zdravotnického deníku předseda Sekce mladých lékařů ČLK Dalibor Veselý.

Ještě v říjnu minulého roku docházelo k tomu, že obě strany přicházely s rozdílnými návrhy týkajícími se novely zákoníku práce, která začala platit od prvního srpna. Společnou řeč nehledali lehce ani bývalí předsedové obou frakcí – Martin Kočí, který je dále součástí revizní komise spolku, a Jan Přáda, který nyní zastává funkci viceprezidenta ČLK. Své rozdílné vize o fungování lékařů na pracovišti představili například na akci Medidays 2024, která se konala v lednu (psali jsme zde).

Podle nového lídra SML ČLK Dalibora Veselého je nyní nejdůležitější, aby měl každý lékař zajištěné důstojné pracovní podmínky, které zajistí, že ze zdravotnického systému neodejde pryč, což souvisí s platovými podmínkami a vzděláváním. „Shodujeme se na racionalizaci postgraduálního vzdělávání, na férovosti a transparentnosti,“ doplnil Veselý s tím, že je s předsedou Mladých lékařů Albertem Štěrbou připraven pravidelně jednat.

„Bavili jsme se obecně o největších problémech zdravotnictví dneška, kde zároveň můžeme jakožto zástupci mladých lékařek a lékařů něco změnit. Nebo se o to aspoň budeme ve vzájemné spolupráci snažit,“ uvedl k tomu předseda spolku Mladí lékaři Albert Štěrba.

Jednání o odměňování odloženo

Jedním z řešených bodů mezi oběma předsedy je pochopitelně i odměňování ve zdravotnictví, o němž se mělo jednat již tento čtvrtek. Kvůli zdravotní indispozici ministra Válka ale muselo být jednání odloženo. Spolek Mladých lékařů věří, že práce mladých lékařů a lékařek má být řádně finančně ohodnocena – ideálně navázána na průměrnou mzdu v Česku. Zároveň by lékaři neměli být finančně závislí na obrovském množství přesčasové práce. Dalším bodem je také role školitelů ve specializačním vzdělávání. Podle Štěrby je zásadní, aby školitel fungoval nejenom na papíře, ale jako skutečný mentor pro lékaře před kmenem či atestací. Zároveň by měl být školitelem adekvátně ohodnocen.

Svoje očekávání pro Zdravotnický deník vyjádřila také předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková. „Náš požadavek je stále stejný – k odměňování lékařů proporcionálně nastavit odměňování zdravotníků. Jestliže koeficienty platů lékařů budou na 1,5 až 3 násobku průměrné mzdy či jakéhokoliv jiného ukazatele, tak my požadujeme procentuálně či koeficientem stejně upravit platy ostatních zdravotníků,“ uvedla.

Podle odborů je k řešení zvýšení platů bez zvýšení tarifů z let 2023 a 2024. Podle průzkumu, který si odborový svaz nechal udělat, bylo zvýšení platů jinou formou než prostřednictvím tarifů, které v roce 2023 činilo čtyři procenta, vypláceno převážně ve formě mimořádných odměn. Tento způsob zvýšení platů je podle odborů nejistý a hlavně nenárokový. 

„V mnoha nemocnicích se odměny z roku 2023 už nevyplácí, a to přesto, že finanční prostředky ze zdravotního pojištění nemocnice dál dostávají,“ doplnila Žitníková s tím, že letošní zvýšení pro lékaře a další zdravotníky bylo většinou zakomponováno do osobního ohodnocení, ale i zde by k jistotě zaměstnance odbory chtěly navýšení překlopit do tarifů. „Platové tarify by se podle odborů měly pro zdravotníky zvýšit o 10 procent a pro lékaře o částky, které obdrželi na základě dohody,“ uzavřela předsedkyně odborového svazu.

-ns-