Foto: sociální síť X Petra Fialy

Fiala: Kvalitní zdravotnictví musíme být schopni financovat i v dalších letech

Špičkově vybavené nemocnice jsou motivací pro lékaře, kteří by mohli zejména ve středních Čechách dávat přednost pracovištím v Praze. Krajská Nemocnice Rudolfa a Stefanie v Benešově dala v posledních letech do modernizace vybavení a budov přes 1,2 miliardy korun. V květnu dokončila centrální vstupní pavilon s recepcí a nové lůžkové oddělení chirurgie, jako jediná v kraji má heliport pro záchranářské vrtulníky. Zdravotní péče v Česku je v mezinárodním srovnání mimořádně kvalitní a robustní, systém ale musí být také dlouhodobě udržitelný, zdůraznil dnes při návštěvě benešovské nemocnice premiér Petr Fiala (ODS).

„Celé to bude dobře fungovat, když z toho bude promyšlený systém, o který se budou ti zřizovatelé a jednotliví aktéři dobře starat,“ řekl Fiala. Poukázal při tom na roli fakultních, krajských i menších nemocnice, které jsou specializované. „Do budoucna budeme muset přemýšlet i nad tím, jak zajistit efektivitu toho systému tak, aby ho společnost byla schopna financovat i v příštích letech,“ doplnil Fiala.

Hejtmančin náměstek pro zdravotnictví Pavel Pavlík (ODS) novinářům řekl, že s nedostatkem personálu v nemocnicích se kraj potýká podobně jako v dalších regionech. Situace Středočeského kraje je ale podle něj specifická kvůli poloze blízko Prahy, kde jsou špičková pracoviště fakultních nemocnic, kterým mohou dát lékaři přednost. „Na benešovské nemocnici vidím krásný příklad toho, jak bonifikovat práci pro personál,“ řekl Pavlík. Lékaři, kteří v ní budou sloužit, mají možnost pracovat na moderních pracovištích, která jsou podle něj srovnatelná s pražskými.

Situace s hrozbami výpovědí od části lékařů, kterou se podařilo odvrátit dohodou loni v prosinci, by se podle Fialy neměla opakovat. „My jsme na straně státu splnili prakticky všechny požadavky, které byly, respektive všechny body dohody, na které jsme se tehdy domluvili, ať už s odbory nebo hlavně s lékařskou komorou a s mladými lékaři,“ řekl Fiala. Požadavky podle něj nebyly jen finanční, ale týkaly se dalších věcí, například kvalifikací. „Ve všem se udělal pozitivní posun. Ministerstvo zdravotnictví na všem pracovalo a je prokazatelné, že ta dohoda je ze strany ministerstva zdravotnictví, respektive státu, dodržována,“ doplnil Fiala.

Krok, který vláda udělala v mzdových prostředcích, neznamenal plošné navyšování, ale motivační platbu pro mladé lékaře, kteří získávají kvalifikaci. Další prostor pro podobné kroky už podle Fialy není. Pro mladé lékaře je podle něj ale důležitá i jasná struktura a časový harmonogram doplňování kvalifikace. „Aby to bylo podobně jako v jiných zemích, že to má jasný časový konec, že tam jsou jasné podmínky, že naši mladí lékaři nebudou muset chodit do zahraničí, aby měli jistotu, že získají akreditaci během několik let, to všechno se dá spravit, na tom pracujeme,“ řekl Fiala.

Nemocnice v Benešově je jednou z pěti nemocnic Středočeského kraje. Projekt centrálního příjmu je jedna z největších investičních akcí Středočeského kraje ve zdravotnictví za poslední roky, která je financována z úvěru Evropské investiční banky. Celkové náklady na vybudování centrálního příjmu a přístavby chirurgického pavilonu rozdělené do několika etap jsou 578 milionů korun. Nemocnice má od letoška novou magnetickou rezonanci a oficiální certifikovaný heliport, který umožňuje vzlet a přistání záchranářských vrtulníků.

Benešovská nemocnice má spádovou oblast se 120.000 obyvateli, v turistické sezoně je to až čtvrt milionu lidí. Poskytuje péči pacientům z Benešovska, ze Sedlčan v okrese Příbram a jejich okolí a z okresů Praha-východ, Praha-západ a Tábor. Nemocnice má téměř 340 akutních lůžek a téměř 100 ošetřovatelských lůžek.

-čtk-