Foto: Pixabay

Hradecký kraj zvedne platbu nemocnicím na pokrytí ztrát z 200 na 317 milionů Kč

Královéhradecký kraj zvýší takzvanou vyrovnávací platbu svým nemocnicím na pokrytí jejich ztrát o 117 milionů korun na celkových 317 milionů. Rozhodla o tom dnes rada kraje. Navýšení ještě budou muset schválit zastupitelé. I po zvýšení bude platba z krajského rozpočtu výrazně nižší než původně odhadovaná ztráta nemocnic k vyrovnání ve výši až 480 milionů korun. ČTK to řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Nemocnice zatím měly od kraje od konce loňského roku schválený příděl 200 milionů korun. Z navýšených 117 milionů korun nejprve dostanou polovinu, a to do 30 dnů po schválení zastupiteli. Zbytek dostanou postupně podle vývoje jejich ekonomické situace.V případě příznivého vývoje hospodaření by nakonec nemusely nemocnice ani všechny peníze od kraje vyčerpat.

Královéhradecký kraj vyplácí vyrovnávací platby svým nemocnicím v Náchodě, Trutnově, Jičíně a ve Dvoře Králové nad Labem pravidelně každý rok na základě desetileté smlouvy o závazku veřejné služby z roku 2016. Výši vyrovnávací platby určuje kraj spolu se zdravotnickým holdingem, a to na základě žádosti nemocnic.

Smlouvy počítají s platbami za provoz ztrátových oddělení, jako jsou interna, chirurgie, neurologie či pediatrie. „V současné době je hospodaření nemocnic negativně ovlivněno významným růstem osobních nákladů a mírou meziroční inflace,“ uvedl mluvčí hejtmanství.

Největší platbu až 142 milionů korun, z níž navýšení činí 55 milionů, by mělo letos dostat největší krajské zdravotnické zařízení, Oblastní nemocnice Náchod. Pod náchodskou nemocnici spadá i nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Oblastní nemocnice Jičín by cekem měla dostat 106 milionů korun, Oblastní nemocnice Trutnov 53 milionů a Městská nemocnice Dvůr Králové nad Labem 16 milionů korun.

Nemocnice zastřešované Zdravotnickým holdingem Královéhradeckého kraje mají dohromady 1800 lůžek. Pracuje v nich asi 3300 lidí.

Největším zdravotnickým zařízením v kraji je státní Fakultní nemocnice Hradec Králové, která má téměř 1400 lůžek a pracuje v ní 5000 lidí. V kraji ještě působí soukromá nemocnice Vrchlabí, která patří do skupiny Penta.

-čtk-