Ilustrační foto: PxHere

Jedna tobolka na všechno. Senioři v USA propadli lékům proti bolesti

Starší Američané na řadu svých zdravotních obtíží stále častěji užívají lék gabapentin, který je oficiálně schválen k léčbě epileptických záchvatů a neuropatické bolesti. Lékaři jej však překvapivě předepisují k léčbě také jiných onemocnění, jako jsou například podrážděnost při demenci, nespavost, migréna, svědění, bipolární porucha nebo závislost na alkoholu. V kombinaci s dalšími léky se však může jednat o velmi nebezpečný „koktejl“. O riskantním trendu píše americký deník The New York Times.

Gabapentin, známý také pod obchodním názvem Neurontin, byl schválen Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) pro použití u dospělých pouze ve dvou případech: k léčbě epileptických záchvatů v roce 1993 a bolesti nervů, která může přetrvávat po prodělaném pásovém oparu – v roce 2002. To však nebránilo pacientům a lékařům, aby v něm hledali pomoc i při celé řadě dalších obtíží. Gabapentin se tak stal populární volbou při léčbě ischiasu, neuropatie spojené s cukrovkou, bolesti v dolní části zad, a dokonce i pooperační bolesti. To však není jediné, kde se lék v Americe využívá. Po léku sahají pacienti, které trápí také podrážděnost při demenci, nespavost, migrény, svědění, bipolární porucha nebo závislost na alkoholu.

„Je šílené, na kolik indikací se tento lék používá,“ podotkl Michael Steinman, geriatr z Kalifornské univerzity v San Francisku a spoluředitel americké výzkumné sítě pro depresi. „Stal se z něj lék, o kterém nevíme, co by měl vlastně léčit.“

Výrobce gabapentinu, společnost Warner-Lambert, se v začátcích uchýlil k agresivním marketingovým praktikám, aby prosadil předepisování tohoto léku i pro indikace, které nebyly schválené. Tyto metody však americké Ministerstvo spravedlnosti označilo za nezákonné a podvodné. Nakonec společnost v roce 2004 souhlasila s urovnáním vládní žaloby zaplacením 430 milionů dolarů. I navzdory tomu se však užívání gabapentinu v období mezi roky 2002 a 2015 ztrojnásobilo.

Z údajů programu zdravotního pojištění Medicare vyplývá, že v roce 2020 dostalo alespoň jeden předpis na gabapentin 12,2 procent seniorů čerpajících zdravotní pojištění vlády USA. Následující rok to bylo 12,8 procent. V roce 2022 pak gabapentin dostalo na předpis 5,7 milionu starších pojištěných Američanů a lék se tak stal nejčastěji předepisovaným lékem v zemi.

Nebezpečný „kolotoč“ nemocí

Gabapentin je také jedním z těch léčiv, před kterými geriatři a další vědci varují již léta. Částečně kvůli jeho nežádoucím účinkům, jako je ospalost, závratě a zmatenost, ale také proto, že může interagovat s jinými častými předepisovanými léky. Gabapentin je podle Beersových kritérií pro potenciálně nevhodné užívání léků u starších dospělých (pozn. red. – pokyny publikované Americkou geriatrickou společností pro zdravotníky, které mají pomoci zlepšit bezpečnost předepisování léků pro dospělé ve věku 65 let a starší), spojen se zvýšeným rizikem pádů a zlomenin při současném užívání s nejméně dvěma dalšími léky, které působí na centrální nervový systém, jako jsou antidepresiva, antipsychotika a benzodiazepiny. Zvláště riziková je kombinace gabapentinu s opioidy, která může vést k závažným nežádoucím účinkům souvisejícím se sedací, včetně respirační deprese a úmrtí.

Jako každý lék může i gabapentin spustit „kaskádu předepisování“, kdy problematické nežádoucí účinky vedou k léčbě dalším lékem. Například u 2 až 16 procent uživatelů gabapentinu se objevují otoky nohou, kvůli kterým se někdy předepisuje diuretikum, jako je Lasix. I diuretika mají své vedlejší účinky: závratě, pády, dehydratace a další.

Předepsání léku je v Americe překvapivě rychlé a snadné. Předepisující lékaři se snaží vyhnout opioidům a nesteroidní protizánětlivé léky, jako je ibuprofen, jsou doporučovány pouze pro krátkodobé užívání.

Ne všichni senioři v USA ale považují farmakologickou léčbu za řešení svých bolestí. Spíše než k lékům se někteří uchylují k výrobkům z léčebného konopí, terapeutickým masážím, akupunktuře a cvičení. Různé intervence v oblasti mysli a těla, jako je meditace a kognitivně-behaviorální terapie, mohou podle odborníků také přispět k tomu, že bolest bude lépe zvládnutelná. V neposlední řadě existují také aplikace, které pacienta učí, jak lépe zvládat chronické bolesti.

-ns-