Ilustrační foto: Freepik

Jsme připraveni. Jihočeši očekávají projednávání sdíleného lékárníka ve Sněmovně.

Zákon o léčivech by se mohl zase změnit – tedy pokud legislativním procesem úspěšně projde návrh Zastupitelstva Jihočeského kraje na zavedení možnosti, aby mohlo více lékáren sdílet shodného vedoucího lékárníka za předpokladu, že součet provozních dob těchto lékáren nepřekročí zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu. Cílem návrhu je podle jeho předkladatelů řešit současný nedostatek farmaceutických pracovníků zejména v odlehlých oblastech. Vláda k návrhu přijala neutrální stanovisko, ovšem s řadou výhrad. Jihočeši následně Zdravotnický deník informovali, že jsou připraveni na projednávání návrhu zákona ve Sněmovně.

„Vláda k předložené zákonodárné iniciativě Zastupitelstva Jihočeského kraje, resp. k návrhu zákona o léčivech zaujala neutrální stanovisko. Jsme s tímto stanoviskem k návrhu zákona v tuto chvíli spokojeni,“ sdělila Zdravotnickému deníku vedoucí Odboru zdravotnictví Krajského úřadu Jihočeského kraje Ivana Turková a dodala, že „k očekávanému projednávání návrhu zákona v Poslanecké sněmovně jsme připraveni“.

Překonané ustanovení?

Návrh na novelu zákona o léčivech z dílny Jihočeského kraje v posledních týdnech rozbouřil debaty o řešení dostupnosti lékárenské péče v Česku, zejména pak v jeho odlehlých oblastech. K nedostatku lékáren zde podle předkladatelů návrhu přispívá i současná legislativa, konkrétně paragraf 79 zákona o léčivech, podle něhož musí mít každá lékárna svého vedoucího lékárníka. To podle jihočeských zastupitelů výrazně omezuje možnosti efektivního využití odborného personálu. Ustanovení je podle nich překážkou pro zajištění dostatečné a komfortní dostupnosti lékárenské péče občanům. „Lze ho v dnešní době považovat v určitém ohledu za již překonané,“ uvádějí zastupitelé v návrhu. Problém pak je obzvláště palčivý v odlehlejších oblastech, kde není farmaceutická péče dostatečně pokryta.

Jihočeské zastupitelstvo proto využilo své zákonodárné iniciativy a navrhlo, aby „sdílený vedoucí lékárník“ mohl být ustanoven pro více než jednu lékárnu za předpokladu, že součet provozních dob těchto lékáren nepřekročí zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu. Tím by se umožnilo efektivnější využití farmaceutů, což by mělo mít pozitivní dopad na dostupnost lékárenské péče i v méně osídlených oblastech.

Legislativa v cestě

V rámci připomínkového řízení Ministerstvo zdravotnictví návrh Jihočechů nepodpořilo s odůvodněním, že prý „nepředstavuje komplexní a vyváženou právní úpravu, která by přispěla kvalitě v oblasti regulace farmaceutického práva“. Úprava podle resortu problém nedostatku farmaceutů nevyřeší, neboť přítomnost vedoucího lékárníka po celou dobu provozvní doby vyžaduje i vyhláška o požadavcích na minimální personální zabezpečení zdravotních služeb.

Jako řešení problému se zajištěním dostupnosti lékárenské péče v odlehlých oblastech pak ministerstvo doporučuje zřízení tzv. výdejen, tedy odloučených oddělení pro výdej léčivých přípravků a zdravotnických prostředků (OVVL). „K fungování OOVL sdělujeme, že regulace jejich vzniku, kdy OOVL lze zřídit v obci nebo v městské části, kde není poskytována lékárenská péče a kde je zdravotnické zařízení poskytující ambulantní zdravotní služby, je dostatečná a naplňuje účel předloženého návrhu,“ uvádí resort s tím, že požadavky na personální zabezpečení jsou u těchto výdejen menší.

Podle jihočeského zastupitelstva je však legislativa překážkou. „Pro řadu našich jihočeských obcí je v této chvíli limitujícím faktorem zajištění vedoucího lékárníka, protože nepotřebují provoz lékárny 8 hodin denně 5 dní v týdnu a navíc jsou připraveny si na provoz přispět. Proto námi navržená změna zákona splňuje odstranění limitujícího faktoru pro řadu menších obcí, je minimalistická a rychle proveditelná. Umožní řešit problém, který dnes obce mají,“ vysvětluje dále Turková. „Stěžejním principem navrhované úpravy je zajistit dostupnost lékárenské péče na malých obcích. Toto je jedno z řešení a my jsme připraveni k jeho projednávání,“ dodala závěrem.

Jak již informoval Zdravotnický deník, s návrhem Jihočeského kraje ostře nesouhlasí lékárníci. Jejich výhrady shrnul například předseda Grémia majitelů lékáren Marek Hampel, více zde.

-fk-