Ilustrační foto: Freepik

Maximálně 25 pacientů denně. Pro britské praktiky platí nová pravidla

Nová pravidla vytvořená British Medical Association vstupují v platnost, což mimo jiné umožňuje limitovat počet pacientů, kteří budou ošetřeni v ordinaci praktického lékaře či praktické lékařky, na 25 denně. Podle údajů asociace však někteří z praktiků nyní za den ošetří i více než 40 pacientů. Cílem BMA je zlepšit pracovní podmínky praktiků, kteří dlouhodobě čelí značné zátěži a pracují nad rámec svých smluv.  

Každý třetí dospělý ve Velké Británii měl v posledních šesti měsících problémy se vůbec dostat ke svému praktickému lékaři či lékařce a pouze polovina pacientů měla pocit, že se jim dostalo potřebné péče. Vyplývá to z červencového průzkumu veřejného mínění, který si nechala zpracovat Patients Associations zastupující práva pacientů v zemi. Britské veřejné zdravotnictví se přitom dlouhodobě potýká s dlouhými čekacími lhůtami, což mimo jiné vede k tomu, že narůstá počet pacientů, kteří si platí za možnost ošetření v soukromém sektoru.

„Neviděl jsem svého praktika osobně víc než dva roky. Takže jsem to vzdal a tiše trpím,“ citoval výzkum jednoho z respondentů. „Tyto výsledky ukazují, jak nefunkční Národní zdravotní služba (NHS) poškozuje vztah k pacientům a jejich přístup ke zdravotním službám, které potřebují,“ uvedla Rachel Powerová, ředitelka Patients Associations. Podle ní si pacienti zaslouží výrazně lepší péči, než dostávají. „Je zcela zásadní, aby nová vláda zastavila a zvrátila pokles NHS. Pacienti si zaslouží mnohem více, než dostávají nyní. Proto vyzýváme novou vládu a NHS, aby lépe spolupracovaly s pacienti na obrácení tohoto trendu,“ dodala.

Realita ale může být mnohem krušnější než požadavky pacientské asociace. British Medical Association (BMA), která mimo jiné zastupuje i zájmy praktických lékařů a lékařek v zemi, přišla s desetibodovým plánem s cílem zlepšit náročné pracovní podmínky svých členů a také nedostatečné finanční ohodnocení jejich práce. Pro přijetí plánu, který má vytvořit větší tlak na vládu a NHS, se vyslovila drtivá většina (98 %) z nich. Plán také zahrnuje možnost limitovat počet ošetřených pacientů na maximálně 25 denně, přičemž v současnosti řada britských praktiků ošetřuje za den i více než 40 pacientů.

Akt zoufalství ze strany vyčerpaných praktiků

Rozhodnutí o tom, jaké z bodů plánu konkrétní lékař či lékařka přijmou, nechává BMA na nich a jejich týmech s ohledem na jejich možnosti a potřeby. Nicméně doporučení o limitování počtu ošetřených pacientů je hned první mezi jednotlivými deseti body: „Limitujte denní kontakt s pacienty na jednoho lékaře podle doporučení bezpečnosti práce v ordinaci praktického lékaře maximálně na dvacet pět. Po dosažení maximální kapacity odesílejte pacienty do zařízení poskytujících neodkladnou péči. Důrazně doporučujeme osobní kontakt pacienty. Je to lepší jak pro ně, tak pro lékaře.“

Mezi další doporučení mimo jiné patří omezení dobrovolně poskytovaných služeb a přesčasů či omezení nebo dokonce zastavení přijímání nových pacientů do péče. BMA doporučuje také omezit zapojení praktiků v oblasti telemedicíny a některých z prvků digitalizace zdravotnického systému, zejména pokud se už nyní praxe dostává na hranu svých kapacit. Obdobně také doporučuje omezení zapojení praktiků při zajišťování vyšetření před plánovanou hospitalizací či po skončení nemocniční léčby.

„Praktici jsou na hraně svých sil. Toto je akt zoufalství. Až příliš dlouho jsme nebyli schopní poskytovat takovou péči, jakou bychom chtěli,“ uvedla pro zpravodajský portál BBC News Katie Bramall-Stainerová zastupující praktické lékaře v rámci BMA. „Jsme svědky ničení naší práce. Éru rodinných lékařů zničily po sobě jdoucí předchozí vlády a naši pacienti v důsledku toho trpí,“ dodala. Vzhledem k tomu, že doporučení ze strany BMA nejsou oficiální stávkovou akcí, není jasné, v jaké intenzitě a po jak dlouhou dobu se jimi jednotlivé praxe budou řídit.

Trestáte pouze pacienty, vzkazuje ministr zdravotnictví

S kroky BMA nesouhlasí nový labouristický ministr zdravotnictví Wes Streeting: „Naprosto chápu, že praktici chtěli potrestat minulou konzervativní vládu, ale tato akce, pokud bude pokračovat, potrestá pouze pacienty. Konzervativci už dostali na frak ve volbách a nyní máme labouristickou vládu, která je skutečně odhodlána k tomu spolupracovat s praktiky na změně péče tak, aby se lidé mohli dostat ke svému praktikovi kdykoliv jej potřebují.“ Nová vláda také oznámila svůj plán, že v letošním roce přijde do systému tisíc nových praktiků.

Doporučení BMA vnímá jako ohrožení pacientů také European Patient Safety Foundation. „V důsledku těchto kroků by pacienti mohli být vystaveni ještě delším čekacím lhůtám, což by mohlo vést ke zpoždění v diagnostice nebo léčbě,“ popsala pro zpravodajský portál Euronews Mirka Cikkelova, generální sekretářka organizace. V praxi by mohlo dojít k nárůstu zátěže jak pro lékárny, tak pro pohotovosti nebo urgentní příjmy nemocnic. Na druhou stranu by limit denního počtu ošetřených pacientů podle ní mohl přinést i pozitivum v podobě delšího času věnovaného jednotlivým konzultacím a menšímu stresu pro lékaře a lékařky.

V neposlední řadě může dojít k situaci obdobné jako během pandemie covid-19, kdy byli poskytovatelé péče zahlcení a docházelo k odkládání neakutní péče. „Když se lidé obávali o kapacitu zdravotnického systému, prostě nešli k doktorovi, a to vedlo k tomu, že onemocnění jako rakovina byla zachycena a diagnostikována mnohem později, což znamenalo horší výsledky pro pacienty,“ upozornil Peter Howitt, ředitel centra pro zdravotní politiku, které funguje v rámci Institute of Global Health Innovation na Imperial College London. I proto je podle něj nezbytné, aby sami praktici s pacienty komunikovali o tom, na koho jiného se mají obrátit, pokud mají zdravotní problémy.

Ludmila Hamplová