Foto: Wikimedia/ Miďonek, licence Attribution-Share Alike 3.0 Czech Republic

Ministerstvo chce umožnit u sanitek červené i zelené pruhy, dva kraje to kritizují

Ministerstvo zdravotnictví (MZd) v návrhu na sjednocení vzhledu sanitek navrhuje umožnit reflexní pruhy na bocích vozů v kombinaci červené, nebo zelené se žlutou. Vyplývá to z návrhu vyhlášky o požadavcích na vybavení poskytovatele zdravotnické záchranné a dopravní služby. Původním záměrem bylo sjednotit sanitky jen v zeleno-žluté kombinaci. Že by mohly být obě možnosti, ale podle připomínek k návrhu vadí Královéhradeckému a Jihočeskému kraji.

Současná vyhláška na bocích vozu nařizuje střídající se obdélníková pole reflexní žluté a zelené barvy o minimálním rozměru 59 krát 30 centimetrů v jednom nebo dvou vodorovných pruzích vytvářejících vzhled šachovnice. Povinný je také nápis „zdravotnická záchranná služba“ s nejméně 15 centimetrů vysokými písmeny. Ostatní barvy a nápisy jsou na rozhodnutí jednotlivých zdravotnických záchranných služeb (ZZS), například v Praze mají sanitky na zadních dveřích šikmé červeno-žluté pruhy.

„Navrhovaná novelizace vyhlášky přinese sjednocení vizuálního provedení vozidel ZZS v celé republice, obdobně jednotnému vizuálnímu provedení ostatních základních složek IZS,“ odůvodňuje návrh MZd. V květnu mluvčí úřadu Ondřej Jakob na dotaz ČTK uvedl, že ministerstvo zatím preferovanou variantu, jaká by měla barevnost být, nemá.

Podle zveřejněného návrhu mají mít žlutá vozidla ZZS nově povinně na bocích a zadních dveřích symbol „modré hvězdy života“ jako znak této služby a červený nápis. Reflexní pruhy na bocích by měly být buď žluto-zelené, nebo žluto-červené. Na přední části vozidla může být buď logo poskytovatele, nebo nápis ambulance, na zadní části jsou povinné šikmé červeno-žluté reflexní pruhy. Majáky nemají být nově jen modré, ale v kombinaci modré a červené. Vyhláška se ale nebude vztahovat na auta vyrobená před rokem 2013.

Pražská ZZS o svých výhradách k plánu ministerstva na sjednocení sanitek informovala média v květnu. Vadilo jí to, že by přišla o možnost mít na svých vozech červený pruh.

„Unifikované označení vozidel ZZS kombinací výhradně zeleno-žlutou šachovnicí na bocích sanitních vozidel dosud implementovala Belgie, Dánsko, Česká republika, Gibraltar, Irsko, Island, Malta, Norsko, Nový Zéland, Švédsko, Thajsko a Velká Británie,“ uvádí Královéhradecký kraj v dokumentu. „V celosvětovém kontextu by byla akceptace variantního řešení zcela iracionální,“ doplňuje.

Kraj také žádá drobné změny v barevnosti písma a požadavcích na velikost pruhů a nápisů, místo povinně černého či červeného písma navrhuje dovolit „kontrastní barvu vůči základní barvě karoserie“. Podobné dílčí připomínky k návrhu zaslal také Zlínský kraj.

Naposledy se barevnost měnila v roce 2012, už tehdy měla za úkol vzhled sanitek sjednotit. Dříve byly pruhy na sanitkách většinou červené, na svých vozech je jako doplněk zeleno-žluté dál na přední a zadní straně aut používají kromě Prahy také například v Jihomoravském nebo Libereckém kraji.

-čtk-