Foto: Pixnio

Ministerstvo navrhuje nová pravidla pro vedení (nejen) elektronické dokumentace

Návrh vyhlášky o zdravotnické dokumentaci z dílny ministerstva zdravotnictví obsahuje nové náležitosti o tom, jak by měla zdravotnická dokumentace správně vypadat. Současná úprava totiž neposkytuje konzistentní, technicky proveditelný a provozně efektivní způsob, jak vést dokumentaci ve vytoužené elektronické podobě. Vyhláška o zdravotnické dokumentaci proto nově zavádí členění právní regulace zvlášť na zdravotnickou dokumentaci vedenou v listinné podobě a v podobě elektronické.

V souvislosti s přijetím zákona o elektronizaci zdravotnictví byla provedena změna, která v případě zdravotnické dokumentace vyjímá poskytovatele zdravotních služeb z kompetence zákona o archivnictví a spisové službě, jak ve vyhlášce upozorňuje ministerstvo zdravotnictví. Podle ministerstva je tak žádoucí, aby při správě zdravotnické dokumentace byla pro poskytovatele nastavena nová řádná pravidla.

„Účelem návrhu vyhlášky je upravit v souladu se zákonným zmocněním obsah a náležitosti zdravotnické dokumentace a jejích jednotlivých částí, včetně způsobu tvorby, obsahu a struktury pacientského souhrnu, náležitosti požadavku o pacientský souhrn nebo části zdravotnické dokumentace jiné než pacientský souhrn podaného prostřednictvím Národního kontaktního místa,“ stojí v odůvodnění návrhu vyhlášky o zdravotnické dokumentaci.

Ta také obsahuje podrobnosti a technické požadavky, které se týkají způsobu vedení a zpracovávání dokumentace v jednotlivých podobách, dobu uchovávání záznamů, postup při jejich vyřazování a způsob zničení, postup při výběru archivních záznamů či formu a způsob podepisování pacienta do různých typů záznamů.

Stanovením a upřesněním parametrů vedení zdravotnické dokumentace zejména v elektronické podobě uživatelé dostávají možnost budovat vedení zdravotnické dokumentace primárně jako digitální, což je ostatně hlavním cílem elektronizace zdravotnictví. Stávající listinné agendy by tak ideálně měly zůstat v pozici, kdy budou využitelné pouze jako náhradní listy, když digitální dokumentace nebude k dispozici.

„Změny vyhlášky o zdravotnické dokumentaci tak musí dotvořit právní rámec zejména pro vedení zdravotnické dokumentace v elektronické podobě, a to i ve vazbě na navrhovanou úpravu v zákoně o zdravotních službách, která redefinuje samotnou zdravotnickou dokumentaci,“ popisuje resort zdravotnictví.

Zákon už podepsal prezident

Novelu zakotvující pravidla vedení zdravotnické dokumentace v digitální podobě na konci července stvrdil svým podpisem prezident Petr Pavel. Novela výslovně stanovuje, že oba způsoby vedení dokumentace bude možné kombinovat.

Charakteristická bude dokumentace tím, že půjde o shromažďování informací kvůli poskytování zdravotní péče. Spadat do ní bude například identifikace pacienta, jeho anamnéza, zdravotní stav, soupis poskytnutých zdravotních služeb a laboratorní výsledky. Její součástí naopak nebudou doklady pro účtování pojišťovnám či samoplátcům nebo spisy ke stížnostem a právním sporům. Systém sledování četnosti darování krve má pomoci předcházet případům, kdy někteří lidé mohou absolvovat i několik odběrů na různých místech v krátkém čase.

Novela zavede také systém pro sledování krve a právo pacienta na bezplatné získání první kopie zdravotní dokumentace nebo výpisu z ní. Vznikne navíc nový informační systém s cílem zlepšit administraci specializačního a nástavbového vzdělávání zdravotnických pracovníků. Nový informační systém nazvaný Administrace by měl mimo jiné zkrátit čekací dobu na zařazení do studia a zrychlit systém vzdělávání.

Podle ředitele Národního centra elektronického zdravotnictví (NCOZ) Petra Foltýna byla už v červnu téměř hotová standardizovaná propouštěcí zpráva či ambulantní zpráva, jak uvedl na summitu Zdravotnického deníku o technologiích a inovacích. K jednotné struktuře všech elektronických zdravotnických dokumentů ale dojít nemůže kvůli rozdílné struktuře a různým informačním systémům. „Lékaři mají obavu z toho, že vytvoříme novinku, ve které budou muset vyplňovat 200 různých políček. Naší misí je to, že lékaři musí kapitulovat a říct, že tomu rozumí,“ uzavřel na summitu Foltýn.

-ns-