Foto: PxHere

Ministerstvo zdravotnictví stanovilo podmínky pro dotace na rok 2025

Ministerstvo zdravotnictví vyhlašuje podmínky pro přidělování finančních prostředků ze státního rozpočtu na rok 2025 prostřednictvím dotačních programů Podpora zdraví a zdravotní péče, Vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením a Národní program řešení problematiky HIV/AIDS.

Resort zdravotnictví zveřejnil na svém webu podmínky pro žadatele finančních prostředků v rámci tří dotačních programů. Žádosti o dotaci lze podávat od 31. srpna do 30. září 2024.

Dotační program Podpora zdraví a zdravotní péče je zacílen na vytvoření optimálních podmínek pro rozvoj a podporu neziskového sektoru v oblasti podpory zdraví, zlepšení kvality zdravotní péče a zdravotní gramotnosti. Prioritou je podpora pacientů s chronickými a nevyléčitelnými chorobami a duševními či neurodegenerativními nemocemi. V rámci zdravotní gramotnosti program zmiňuje edukaci těhotných a kojících žen za účelem podpory jejich orientace v oblasti zdravého životního stylu nebo zlepšování úrovně vzdělanosti veřejnosti v poskytování první pomoci.

V rámci dotačního programu Vyrovnávání příležitostí pro občany se zdravotním postižením dostávají budou dostávat prioritu takové aktivity, které budou podporovat vznik či provoz dobrovolnických center a rozvoj dobrovolnických aktivit v zařízeních zdravotnických služeb, zlepšení podmínek využitelnosti zdravotní péče u osob se zdravotním postižením respektováním jejich specifických potřeb či vznik informačních materiálů a podpora vzdělávacích aktivit.

Národní program řešení problematiky HIV/AIDS je určený těm žadatelům, kteří poskytují edukační a intervenční charakter se zaměřením na primární prevenci nemocí a jsou aktivní ve snižování rizik vzniku a dalšího šíření HIV infekce v cílové populaci – dospívají a mladiství, muži mající sex s muži či osoby poskytující placené sexuální služby. Prioritou je zajištění a propagace anonymního a bezplatného testování na HIV infekci.

-red-