Foto: Rawpixel

Moderna vs. Pfizer a BioNTech. V boji o trh s vakcínou proti chřipce a covidu zatím vede americký start-up

Když americká společnost Pfizer ve spolupráci s německým start-upem BioNTech přinesli světu jako jedni z prvních účinnou vakcínu proti SARS-CoV-2, navíc postavenou na nové technologii mRNA, zdálo se, že očkovací látky proti dalším infekcím porostou jak houby po dešti. Obzvláště když do pomyslného závodu přibyl další americký start-up, společnost Moderna, která během pandemie covidu získala skvělou reputaci. Právě Moderna nyní získala náskok na pocovidovém trhu s vakcínami, píše britský list Financial Times.

Právě technologie mRNA se ukázala jako převratnou v boji proti šíření nového typu koronaviru, známého pod označením SARS-CoV-2. Zdálo se, že na podobném principu by mohly vzniknout očkovací látky proti dalším infekcím, a to zejména proti chřipce. S trochou nadsázky lze říci, že „svatým grálem“ je kombinovaná vakcína proti SARS-CoV-2 i chřipce.

Pandemie covidu sice ustoupila, ale z onemocnění se stala sezónní záležitost, podobně jako z chřipky. A také podobně nebezpečná. Pro pacienta tak není nic přijatelnějšího než se nechat jedinou vakcínou očkovat proti oběma virům. Na pocovidovém trhu tak probíhá boj o to, kdo na něj jako první přinese kombinovanou vakcínu, pomocí níž si pacient zajistí odolnost jak proti SARS-CoV-2, tak proti chřipce.

Nízká účinnost u jednoho kmene chřipky

V pomyslném závodě o kombinovanou vakcínu patří mezi favority staré známé firmy z období koronavirové pandemie. Tedy Pfizer, BioNTech a Moderna. Jenže je to právě Moderna, která získala náskok, který může být rozhodující. Ta svůj úspěch ze třetí fáze klinických testů oznámila již v červnu, avšak stále se čekalo, jak na hozenou rukavici odpoví spolupracující duo Pfizer-BioNTech.

Jenže americko-německému konsorciu se v pozdních fázích klinických testů nedaří. Testovaná kombinovaná vakcína nesplnila klíčový cíl, což může celý vysoce očekávaný produkt ohrozit, píše britský list Financial Times.

Obě společnosti v pátek oznámily, že jejich vakcína testovaná na skupině osmi tisíc lidí ve věku 18 až 64 let vykazuje účinnější imunitní odpověď proti kmenu chřipky A než specializovaná vakcína proti chřipce. Testovaná vakcína je zároveň stejně účinná proti koronaviru jako specializovaná vakcína proti koronaviru. Problém ale nastal u imunitní odpovědi na kmen chřipky B. Zde byla testovaná kombinovaná vakcína méně účinná než specializovaná vakcína proti chřipce.

Pro Pfizer a BioNTech to nejsou dobré zprávy, neboť právě kombinovaná vakcína proti covidu i chřipce mohla výrazně zlepšit finanční výsledky obou firem. Jen pro srovnání, zatímco Pfizer inkasoval z prodeje vakcíny Comirnaty proti koronaviru v roce 2022 kolem 38 miliard dolarů na tržbách, letos Pfizer očekává jen asi pět miliard dolarů. Tedy necelou osminu. Ptrozatímní neúspěch kombinované vakcíny je to pro BioNTech, neboť portfolio jeho produktů je nesrovnatelně užší než v případě Pfizeru.

Pfizer ani BioNTech to nevzdávají

Právě kombinovaná vakcína představuje velice zajímavý produkt. Jen pro srovnání, podle analytické společnosti Airfinity by měl trh s očkováním proti chřipce v zemích G7 dosáhnout ročního obratu téměř 10 miliard dolarů (asi 230 miliard korun) do konce této dekády. Ovšem trh s kombinovanou vakcínou by mohl být ještě objemnější. Jen ve Spojených státech se odhaduje, že by se každý podzim mohlo podat kolem 114 milionů dávek kombinované vakcíny proti covidu a chřipce.

Pfizer ani BioNTech se ale nevzdávají, přestože Moderna s největší pravděpodobností v dohledné době požádá amerického regulátora o schválení kombinované vakcíny k dodání na trh tak, aby byla aplikovatelná už během příští sezóny respiračních onemocnění.

„Poznatky získané z proběhlých klinických testů kombinované vakcíny jsou pro nás velmi cenné a budou hrát klíčovou roli při řízení dalšího vývoje našeho programu kombinované vakcíny proti chřipce a covidu,“ řekl listu Financial Times Ugur Sahin, výkonný ředitel společnosti BioNTech.

Zdeňka Musilová