Foto: Wikimedia/DIAC images, licence Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Na 14 tisících britských lůžkách leží pacienti, kteří již mohli být propuštěni

V britské Národní zdravotní službě (NHS) v poslední době bobtnají dlouholeté problémy do již jen těžko únosných rozměrů. Nový labouristický ministr zdravotnictví Wes Streeting sice krátce po svém nástupu dojednal příměří se stávkujícími mladými lékaři, obratem ale k protestní akci přistoupili přetížení a podfinancovaní praktici (více zde). Nová studie teď navíc ukázala, že v přeplněných nemocnicích leží pacienti, kteří tam již vůbec být nemusejí. Blokují tak více než 14 tisíc lůžek, píše deník The Guardian.

Na více než 14 tisících nemocničních lůžkách v Británii leží každý den pacienti, kteří jsou dostatečně zdraví na to, aby mohli být propuštěni. Odhalila to nová zpráva, která zjistila, že téměř pětina poskytovatelů péče čekala týdny na to, aby si mohli pacienta převzít. Průzkum proběhl mezi 568 pečovatelskými domovy a poskytovateli domácí péče v Anglii, Walesu, Skotsku a Severním Irsku.

Nejčastěji skloňovaným důvodem toho, proč se zbytečně prodlužuje pobyt pacienta ve zdravotnickém zařízení, je neshoda na způsobu úhrady sociální péče. Častou příčinou je také špatná komunikace a nedostatek informací ze strany personálu NHS, čekání na vyhodnocení péče nebo scházející přeprava.

Sedmnáct procent respondentů pak uvedlo, že průměrná doba, kterou strávil jejich klient v nemocnici, byl jeden až dva týdny, a podle sedmi procent to bylo dokonce tři a více týdnů.

V Anglii bylo v červenci průměrně 12 326 nemocničních pacientů denně připravených k propuštění do různých zařízení, přesto však na nemocničním lůžku zůstávali. Ve Skotsku to bylo v červnu 1 983 pacientů.

Na pacienty se zapomíná

Podle profesora Martina Greena, výkonného ředitele Care England, zpráva poukázala na selhávající systém, jehož stav se bude bez nápravných opatření dále zhoršovat. „Poskytovatelé péče jsou frustrovaní a rozzlobení nedostatkem jasného a strategického přístupu k propouštění pacientů i tím, že schází celostátní perspektiva. Neustále slýcháme o tom, že nemocnice mají úzké hrdlo, jehož hlavní příčinou je ale často nedostatek jasného a strategického přístupu k náležitému propouštění pacientů,“ pozastavuje se Green, podle něhož je systém posedlý procesy, ale zapomíná na pacienty, kteří by přitom měli být prioritou.

Mike Padgham, předseda Independent Care Group, která zastupuje poskytovatele sociální péče v Yorkshiru, uvedl, že zpráva je poslední z dlouhé řady reportů zachycujících neveselý obrázek NHS. „Dost je dost. Systém potřebuje reformu, aby lidé mohli získat potřebnou péči, kdy a kde ji potřebují,“ zdůrazňuje Padgham.

NHS připustila, že počet opožděných propuštění je nepřijatelný a že pracuje na zlepšení systému. Vláda uvedla, že je odhodlána reformovat sektor sociální péče a vybudovat národní pečovatelskou službu, ale neupřesnila, kdy se tak stane.

-mk-