Premiér Petr Fiala. Foto: Radek Čepelák

Na letošní růst platů nejsou ve vládní rezervě peníze, řekl Fiala

Ve vládní rozpočtové rezervě nejsou už pro letošek peníze na navýšení sumy na platy ve veřejném sektoru. Prostředky na zářijové zvednutí tarifů hledají ale ještě ministerstva ve svých rozpočtech. Výdělky pracovníků veřejné sféry a státu porostou od ledna. V pořadu Partie televize Prima CNN to dnes řekl premiér Petr Fiala. Uvedl, že státní rozpočet pro příští rok by měl hospodařit se schodkem 231 miliard korun.

Ministerstvo práce navrhlo zvednout od příštího měsíce základ výdělku o sedm procent, nebo o deset procent části pracovníků veřejného sektoru a zaměstnancům státu. Potřeba by na to bylo do konce roku asi 4,6 miliardy korun, nebo 6,6 miliardy navíc. Odboráři žádají přidání o deset procent pro všechny ve veřejné sféře. Podle předáků na to ministerstva peníze ve svých pokladnách mohou najít. Zástupci vlády a odbory o tom budou jednat v úterý, kdy by měli uzavřít výslednou dohodu. O případném zářijovém růstu tarifů by vláda pak měla rozhodovat ve středu.

Zdravotní a sociální odbory například nedávno deklarovaly požadavek na navýšení platů od září o deset procent. Podle předsedkyně zdravotních a sociálních odborů Dagmar Žitníkové by tento krok znamenal pro státní rozpočet pouze navýšení příslušné rozpočtové kapitoly u hygienických služeb – u zdravotníků v nemocnicích by šlo jen o přesun peněz z nenárokových složek do tarifů a v sociálních službách by měl navýšení umožnit růst příspěvku na péči a zvýšení limitů na doplatky klientů.

„My opravdu peníze v tuto chvíli nemáme… Prostředky nejsou na navýšení objemu platů, ale hledáme prostředky v jednotlivých resortech na navýšení tarifů,“ uvedl dnes premiér. Podotkl, že rozpočtová rezerva slouží k pokrytí výdajů v mimořádných situacích a stát ji využil třeba při řešení potíží v hutní společnosti Liberty Ostrava. Úřady práce vyplácejí náhradu výdělků tamním zaměstnancům, podle dřívějších informací by to mělo stát kolem 1,3 miliardy korun.

Podle premiéra se zvýšením sumy na platy počítá rozpočet na příští rok. Výdělky by se měly zvednout od ledna. „Je shoda, že to uděláme,“ řekl předseda vlády. O kolik se platy upraví, se pak stanoví podle vývoje ekonomických ukazatelů. Fiala řekl, že rozpočet by měl příští rok hospodařit s deficitem 231 miliard korun. Pro letošek je to 252 miliard korun.

-čtk-, -red-