Ilustrační foto: Freepik

Nejasnosti, technické chyby a formulační nedostatky. Vláda se vyjádřila k jihočeskému návrhu na sdíleného lékárníka

Vláda projednala návrh novely zákona o léčivech, který předložilo Zastupitelstvo Jihočeského kraje. Hlavní změnou, kterou má změna přinést, by byla možnost, aby mohlo více lékáren sdílet téhož vedoucího lékárníka za předpokladu, že součet provozních dob těchto lékáren nepřekročí zákonem stanovenou týdenní pracovní dobu. Cílem návrhu je podle jeho předkladatelů řešit současný nedostatek farmaceutických pracovníků zejména v odlehlých oblastech. Vláda k němu zaujala neutrální stanovisko, nicméně zároveň upozornila na několik vad, které na návrhu spatřuje.

Vláda v první řadě považuje za žádoucí zajistit, aby se vedoucí lékárník v provozní době věnoval výhradně své konkrétní lékárně. Podle vlády je totiž důležité, aby vedoucí lékárník nesl plnou odpovědnost za provoz jedné lékárny, včetně dohledu nad dodržováním právních předpisů a postupů při jejím provozu. „Právě tím bude zachován smysl funkce vedoucího lékárníka, tedy odpovědnost za vlastní provoz lékárny a dohled nad dodržováním právních předpisů a postupů při jejím provozu,“ uvádí ve stanovisku. Navržená úprava ovšem toto podle vlády nezajistí.

Vláda dále upozorňuje, že navrhovaná úprava postrádá klíčové prvky, které by měly být součástí takového zákona. Konkrétně jde o to, že návrh nezahrnuje podmínku, aby se provozní doby lékáren, které sdílejí jednoho vedoucího lékárníka, nepřekrývaly.

Dalším zásadním nedostatkem návrhu, který vláda identifikovala, je absence řešení otázky vzdálenosti mezi lékárnami, které by měly společného vedoucího lékárníka. Kabinet se obává, že pokud by byly lékárny od sebe geograficky vzdálené, vedoucí lékárník by nebyl schopen efektivně řídit jejich provoz. Tento problém je podle vlády obzvlášť závažný v kontextu lékáren, které se specializují na zásilkový výdej léčiv a mají velmi omezenou pracovní dobu pro pacienty. „Lze se tedy oprávněně obávat, že by tento nový institut mohl být využíván i účelově, například lékárnami s velmi omezenou pracovní dobou pro pacienty a veřejnost, které se věnují většinově pouze zásilkovému výdeji,“ píše se ve stanovisku.

Jako efektivnější řešení problematiky nedostatku lékárenské péče v odlehlých oblastech vláda vidí zřizování tzv. výdejen neboli odloučených oddělení pro výdej léčivých přípravků a zdravotnických prostředků. „K fungování odloučených oddělení pro výdej léčivých přípravků a zdravotnických prostředků pak vláda uvádí, že regulace jejich vzniku, kdy je lze zřídit v obci nebo v městské části, kde není poskytována lékárenská péče a kde je zdravotnické zařízení poskytující ambulantní zdravotní služby, je podle názoru vlády dostatečná,“ stojí v dokumentu.

Vláda také upozorňuje na některé nesrovnalosti v návrhu týkající se pracovní doby lékárníků. Podle zákoníku práce je týdenní pracovní doba stanovena ve více diferencovaných délkách v závislosti na pracovním režimu nebo druhu práce vykonávané zaměstnancem. Z návrhu zákona však není zřejmé, jaká délka stanovené týdenní pracovní doby by se měla aplikovat na lékárny s různými provozními režimy. „Z nově navrhované právní úpravy obsažené v předloženém návrhu zákona není zřejmé, jaká délka stanovené týdenní pracovní doby by se použila v dané lékárně nebo více lékárnách,“ konstatuje vláda.

V neposlední řadě vláda poukazuje na to, že návrh zákona obsahuje i některé legislativně technické chyby a formulační nedostatky, které je potřeba v dalším legislativním procesu odstranit. Celkově tedy kabinet uznává potřebu řešit problém nedostatku farmaceutů, avšak upozorňuje na nutnost pečlivého zvážení všech aspektů, které by mohly ovlivnit kvalitu lékárenské péče v České republice.

-fk-