Foto: Blue Diamond Gallery

Některé americké státy rozšiřují zdravotní pojištění v rámci programu Medicaid

Zatímco se fungování amerického federálního programu Medicaid zajišťujícího zdravotní péči pro ty nejchudší vrací do předcovidového stavu, mnoho států ho ve skutečnosti rozšiřuje. Během covidu totiž státy, pokud chtěly dosáhnout na vyšší finance, musely do programu zahrnout vesměs všechny žadatele. Tento krok ovšem v roce 2023 skončil, takže se nyní státy postupně vrací k běžnému chodu. Jenže některé se doposud nepřipojily k Affordable care act (zákonu o cenově dostupné zdravotní péči), takže tu řada lidí nemá pojištění – a to včetně dětí. Oproti tomu mnohé státy přistupují k rozšiřování pokrytí z programu Medicaid. O problematice informují KFF Health News.

Když se Trisha Byersová přestěhovala z Massachusetts do Severní Karolíny, aby byla blíže své rodině poté, co utrpěla zranění mozku, opomněla si ošetřit jednu základní věc: zdravotní pojištění. V Massachusetts totiž byla zapsaná do vládního zdravotního programu Medicaid pro lidi s nízkými příjmy. Jenže v Severní Karolíně, která ještě nerozšířila pokrytí Medicaid podle zákona o cenově dostupné péči, měla smůlu. Výsledkem byly účty ve výši tisícovek dolarů za pohotovosti. V prosinci se ale Severní Karolína připojila k 39 dalším státům a Washingtonu, DC, které rozšiřují Medicaid tak, aby zahrnoval dospělé s příjmy až 138 procent federální úrovně chudoby neboli 20 783 dolarů na osobu.

„Konečně jsem mohla navštívit lékaře, které jsem potřebovala,“ oddychla si Byersová, jedna z více než 500 tisíc obyvatel Severní Karolíny, kteří díky změně získali přístup k hrazené zdravotní péči.

Od dubna 2023, kdy skončilo pandemické období, během něhož státy nesměly odhlašovat příjemce Medicaid, o nárok na hrazenou péči přišlo více než 24 milionů lidí. To pochopitelně vedlo k obavám, že počet lidí bez pojištění stoupne. Proto některé státy přistoupily k rozšíření zdravotního pojištění pro lidi s nižšími příjmy, včetně dětí, těhotných žen a vězňů. To by mělo do jisté míry zmírňovat dopad konce pandemických opatření, i když ještě není jasné, nakolik.

„Pandemie jasně ukázala, že Medicaid je zásadním způsobem důležitý pro naši národní záchrannou síť. Rozšiřování je opravdu smysluplné,“ řekla Jennifer Babcocková, viceprezidentka Asociace pro komunitní přidružené plány, což je skupina zastupující neziskové zdravotní pojišťovny zaměřující se na lidi pojištěné prostřednictvím Medicaid.

Pojištění pro děti, těhotné i vězně

Které státy tak nyní přistupují k tomu, že rozšiřují možnost hradit péči prostřednictvím Madicaid? Jižní Dakota, stejně jako Severní Karolína, loni rozšířila pokrytí Medicaid podle zákona o cenově dostupné péči. Za prvních osm měsíců se zapsalo asi 22 tisíc lidí. Oregon v červenci spustil možnost pojištění Medicaid pro ty, kteří vydělávají příliš mnoho na to, aby se kvalifikovali pro Medicaid v rámci federálních limitů, takže pojistí i lidi s příjmem až 30 120 dolarů ročně, což je federální úroveň chudoby. Dosud se zapsalo více než 50 tisíc lidí.

Nový federální zákon platný od ledna také vyžaduje, aby státy umožnily dětem pokrytí z Medicaid po dobu nejméně jednoho roku od přihlášení. Několik států jde ale dále: Oregon, Nové Mexiko a Washington například povolují dětem krytí až do věku šesti let. Kalifornie zase schválila legislativu zajišťující pokrytí pro děti do věku čtyř let, tuto politiku ovšem ještě v praxi nezavedla. Rozšířený nárok pro děti má také Arizona, Maine a Severní Dakota. Utah zase letos začal nabízet možnost pokrytí z Medicaid pro děti bez ohledu na imigrační status, ačkoli program je omezen jen asi na dva tisíce dětí.

Pojištění pro děti znamená vyšší pravděpodobnost, že budou mít pravidelného poskytovatele zdravotní péče a budou připraveny se učit ve škole, mínií expertka na Medicaid z Georgetownské univerzity Tricia Brooksová. „Není pochyb o tom, že se investice vrátí,“ dodává.

Nevada, Severní Dakota a Tennessee také rozšířily pokrytí pro těhotné ženy, Alabama a Maryland tak učinily i bez ohledu na imigrační status těhotné. A Maine, Oregon a Vermont prodloužily poporodní krytí ze dvou na 12 měsíců. S těmito změnami tak nyní 47 států nabízí jednoroční poporodní krytí.

V červnu navíc dostalo pět států, Illinois, Kentucky, Oregon, Utah a Vermont, od Bidenovy administrativy souhlas s rozšířením pokrytí Medicaid na vězně až 90 dní před jejich propuštěním. Tyto státy se připojí k několika státům, včetně Kalifornie, Massachusetts, Montany a Washingtonu, které toto pojištění budou nabízet.

Obavy z možných kroků druhé Trumpovy administrativy

Státy, které si rozdělují financování programu Medicaid s federální vládou, obvykle rozšiřují způsobilost pro Medicaid v době hospodářského růstu, kdy mají vyšší příjmy. K trendu expanze však přispělo několik dalších faktorů. Patří mezi ně zvýšená informovanost o rostoucí míře úmrtnosti matek a také nová omezení potratů, která posílila potřebu pojištění pro těhotné ženy.

Allison Orrisová z levicově orientovaného Centra pro rozpočtové a politické priority poukazuje na to, že pandemie podtrhla důležitost zdravotní pojištění pro zajištění zdraví lidí a bezpečnosti komunit před infekčními chorobami. „Není proto překvapivé, když se státy dívají na své programy Medicaid, najdou způsoby, jak je posílit,“ poukazuje Orrisová s tím, že zkušenosti ukázaly, že kroky udělané během pandemie vedly rekordně nízké úrovni nepojištěných lidí – 7,7 procenta.

Nyní se tak mnozí obávají, že dojde k zvrácení tohoto trendu. Průzkum KFF zveřejněný v dubnu zjistil, že 23 procent dospělých respondentů nemá pojištění poté, co byli odhlášeni v roce 2023 z Medicaidu. Zpráva Centra pro kontrolu a prevenci nemocí zveřejněná 6. srpna přišla s tím, že množství lidí bez pojištění meziročně vzrostlo v prvním čtvrtletí roku 2024 na ze 7,7 na 8,2 procenta.

Počet lidí, kteří se do Medicaid během covidu přihlásili, se zvýšil asi o 23 milionů lidí. K 1. srpnu, kdy bylo dokončeno asi 85 procent navracení k předcovidovému stavu, bylo z Medicaid odstraněno zhruba 14,8 milionu lidí. Zatím to ale vypadá, že množství nepojištěných neroste tak prudce, jak se někteří před rokem obávali.

„Zaznamenali jsme rozšíření pokrytí v místech, jako je Oregon a Kalifornie. Pokud však žijete v Texasu, na Floridě a v Georgii, došlo od pandemie k omezení zdravotního pojištění, čemuž bylo možné zabránit,“ řekl Ben Anderson, zástupce vrchního ředitele zdravotní politiky ve skupině Families USA, která se zabývá obranou spotřebitelů. Poslední tři zmíněné státy patří mezi desítku, které se rozhodly nerozšiřovat Medicaid v rámci zákona o cenově dostupné zdravotní péči.

Zastánci Medicaidu se zároveň obávají toho, aby případná druhá Trumpova administrativa neomezila větší pokrytí prostřednictvím Medicaid. Republikáni naznačili, že nechtějí prodlužovat federální dotace, které snižují to, co lidé s nižšími příjmy platí za zdravotní plány dle zákona o cenově udržitelné zdravotní péči, jejichž platnost by měla vypršet v roce 2025.

-mk-