Německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach. Foto: Flickr / Stephan Röhl. Licence CC BY-SA 2.0.

Německá nemocniční reforma se zpozdí, klíčová kritéria budou platit až od roku 2027

Přestože německá spolková vláda Olafa Scholze plánuje nemocniční reformu prosadit s účinností od roku 2025, její faktické dopady německé nemocnice pocítí až o dva roky později. Teprve v roce 2027 totiž mají začít platit specifická kritéria kvality pro jednotlivé zdravotnické služby, které budou nemocnice poskytovat. A podle nich se daná klinika zařadí v rámci nově definované nemocniční sítě do příslušného patra. O faktickém zpoždění nemocniční reformy informoval odborný deník Deutsches Ärzteblatt.

Nemocniční reforma, která má v Německu začít platit od roku 2025, počítá se zavedením 65 skupin zdravotnických služeb, podle kterých se jednotlivé nemocnice budou řadit do různých úrovní zdravotní péče.

Tyto skupiny počítají mimo jiné s personálními a technickými požadavky. Pro nemocnice budou skupiny závazné a budou je muset dodržovat, pokud chtějí poskytovat – a hlavně zdravotním pojišťovnám účtovat – příslušné služby. Cílem nemocniční reformy je zvýšit kvalitu péče o pacienty a také celý systém zefektivnit.

Dva roky podle provizorních pravidel

Jenže nyní se ukazuje, že skutečné dopady nemocniční reformy na sobě německé kliniky pocítí až od roku 2027, protože, jak se zdá, Spolkové ministerstvo zdravotnictví nebude schopno v dostatečném časovém předstihu definovat kritéria, podle kterých se jednotlivé skupiny služeb (a tedy i nemocnice) roztřídí.

Právní předpis s přesnými kvalitativními kritérii pro plánovaných 65 výkonnostních skupin by měl být podle vyjádření Spolkového ministerstva zdravotnictví, na které se odkazuje odborný deník Deutsches Ärzteblatt, vydán do 31. března 2025. Legislativní norma by pak měla nabýt účinnosti 1. ledna 2027.

Do té doby budou platit přechodná ustanovení uvedená v zákoně o zlepšení nemocniční péče, který je jedním ze zákonů, pomocí něhož bude nemocniční reforma provedena. Tato přechodná ustanovení mají do značné míry vycházet z kritérií výkonnostních skupin, které definovala spolková země Severní Porýní-Vestfálsko.

Zpoždění kritizuje opozice

Zpoždění ale nejde na vrub pouze Spolkovému ministerstvu zdravotnictví. Jednotlivé spolkové země totiž budou muset vypracovat nové plány nemocnic a přiřadit je ke zmíněným 65 skupinám služeb. To má podle Deutsches Ärzteblatt trvat následující dva roky.

Takový vývoj kritizuje například opoziční poslanec Spolkového sněmu Stephan Pilsinger (CSU). „Je mi záhadou, proč by právní úprava výkonnostních skupin a jejich kvalitativních kritérií, která má být vydána do 31. března 2025, měla vstoupit v platnost až 1. ledna 2027,“ řekl pro Deutsches Ärzteblatt.

Podle něho již vše mohlo být připraveno a vypracováno předem na základě doporučení Spolkového smíšeného výboru. „Karl Lauterbach (spolkový ministr zdravotnictví za SPD – pozn. red.) věděl, že reforma bude velká a komplexní,“ dodal Pilsinger s tím, že aktuální stav je podle něj „zcela zoufalý“.

Všemi očekávaná reforma

Nemocniční reforma v Německu je však požadována prakticky všemi zainteresovanými skupinami. Každý si od ní slibuje zefektivnění nemocniční péče, a to nejen ze zdravotnického, ale i z ekonomického hlediska.

Zbývá však ještě najít definitivní shodu na tom, jak se spolkový rozpočet, rozpočty jednotlivých spolkových zemí a fondy zákonného zdravotního pojištění budou podílet například na nutných investicích, které budou muset nemocnice v blízké budoucnosti provádět. Zdá se ale, že formálnímu schválení reformy v obou komorách německého parlamentu by nemělo nic bránit.

Zdeňka Musilová