Ilustrační foto: Max Pixel

Očkování proti covidu zachránilo v Evropě 1,6 milionů životů, tvrdí nová studie

Počet zachráněných životů díky očkování proti covidu je pravděpodobně podhodnocený, tvrdí autorský tým nové studie publikované v žurnálu The Lancet Respiratory Medicine. Studie sledovala dopad očkování od prosince 2020 do března 2023, kdy podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) v Evropě zemřelo v důsledku covidu téměř 2,3 milionu lidí. Vakcinace podle autorů studie, mezinárodního týmu WHO European Respiratory Surveillance Network, v Evropě přímo zachránila 1,6 milionů životů, z toho 33 tisíc v Česku, klíčová přitom byla především první posilující dávka. Studie navíc nezahrnuje kolektivní efekt očkování proti covidu, díky němuž bude počet zachráněných životů ve výsledku zřejmě ještě vyšší.

Očkování proti covidu prokazatelně funguje a zachraňuje lidské životy, potvrzuje nová studie, která mapuje dopady vakcinace v celkem 34 zemích z evropského regionu Světové zdravotnické organizace WHO, včetně České republiky. Retrospektivní studie, na níž spolupracovala i různá pracoviště, které se věnují ochraně veřejného zdraví napříč Evropou, ukázala, že vakcinace v Evropě přímo zachránila 1,6 milionů životů, přičemž 60 procent z nich bylo zachráněno, když se dominující variantou stal Omikron.

„Pokud je nám známo, jedná se o první retrospektivní surveillance studii sledující kvantifikaci dopadů očkování proti covidu u dospělých podle věkových skupin a variant, které se během pandemie objevovaly ve více zemích,“ shrnuje autorský tým s tím, že pracoval s reálnými daty v jednotlivých zemích, včetně podaných i posilujících dávek. Díky očkování proti covidu bylo podle autorů studie možné snížit úmrtnost v důsledku tohoto onemocnění o 59 procent, což znamenalo zachráněných 1,6 milionu lidských životů.

Vůbec největší efekt z hlediska zachráněných životů měla první posilující dávka (51 procent ze všech očkováním zachráněných životů) a nejvíce zachráněných životů připadá na věkovou skupinu starší 60 let – 96 procent. „Naše výsledky potvrzují důležitost aktuálního (pře)očkování proti covidu, zejména u straších věkových skupin,“ konstatuje autorský tým, podle kterého je na místě, aby se komunikační kampaně na podporu (pře)očkování proti covidu soustředily právě na tyto skupiny populace a zdůrazňovaly to, že v jejich případě je vakcinace doslova život zachraňující.

ČR: přes 33 tisíc zachráněných životů

Studie porovnávala údaje o počtu případů covidu v jednotlivých zemích, včetně úmrtnosti v důsledku této infekce, o očkování i počtu podaných dávek a také o výskytu jednotlivých variant viru, a to na základě dat WHO a Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC). Záměrně byla sledovaná celá populace, ne pouze vybrané ohrožené skupiny, jako například obyvatelé sociálních pobytových zařízení či chronicky nemocní.

Podle zmiňované studie bylo díky očkování proti covidu v České republice zachráněno více než 33 tisíc životů, přičemž první posilující dávka zachránila téměř 18 tisíc životů. Na Slovensku očkování proti covidu podle studie odvrátilo zhruba 9 400 úmrtí, první posilující dávka zachránila asi 4 100 životů.

Studie také potvrzuje význam aktuálního přeočkování proti covidu. „Podle naší analýzy sehrály posilující dávky důležitou roli při záchraně životů zejména ve starších věkových skupinách. Brzké zavedení první posilující dávky, které bylo doporučeno v obavách ze slábnoucí ochrany proti těžkému průběhu onemocnění, zachránilo 769 469 životů ve věkové skupině nad 60 let,“ konstatoval autorský tým, který také na základě výsledků studie zdůrazňuje význam pravidelného každoročního přeočkování zejména v této věkově rizikové skupině. V celém sledované regionu právě první posilující dávka zachránila téměř 940 tisíc lidských životů.

Senioři jsou stále ohroženi

Přestože byla pandemie covidu oficiálně ukončena, naprostá většina světové populace byla viru SARS-CoV-2 vystavena a její podstatná část získala imunitu také díky očkování, neznamená to podle autorského týmu, že by rizika spojená s tímto onemocněním zcela zmizela. Starší věkové skupiny tak stále zůstávají vystaveny vyššímu riziku závažných následků ve srovnání s běžnou populací. Rizikové skupiny populace, ať již vzhledem k věku či zdravotnímu stavu, by pak měly absolvovat pravidelné přeočkování proti covidu jednou ročně či jednou za půl roku.

Skutečný počet životů zachráněných díky očkování bude podle autorů studie pravděpodobně ještě vyšší. „Tato studie totiž nezvažovala další kolektivní efekt očkování proti covidu, kdy došlo na populační úrovni k poklesu přenosu díky nepřímo snížené expozici viru, a tím i k poklesu úmrtí v neočkované populaci,“ vysvětlili autoři studie.

Ludmila Hamplová