Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil. Foto: Radek Čepelák

Pěstitelé konopí jsou trestáni tvrději než násilníci, míní Vobořil

Končící národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil na své včerejší tiskové konferenci, uskutečněné k příležitosti jeho odchodu z funkce, zhodnotil své dosavadní působení na postu, nastínil nadcházející směr své práce a popsal problematiku závislostí v českém prostředí včetně aktuálně nejpalčivějších oblastí. Promluvil rovněž o problematické kriminalizaci trhu s konopím.

Vobořil ocenil, že se tematiku drogové problematiky podařilo za jeho působení dostat více do popředí veřejného zájmu. Velikost trhu s alkoholem, tabákovými výrobky a hazardem totiž dosahuje objemu 1,2 bilionu korun a má velmi vysoké nepříznivé dopady na společnost i jednotlivce. „Ekonomické dopady závislostí jsou pro stát v rámci společenských nákladů okolo 250 miliard korun. Nesou s sebou ztrátu pracovní produktivity, náklady zdravotního systému, předčasná úmrtí a kriminální činnost,“ jmenoval Vobořil.

Minimalizace škod je lepší než nerealistické představy

Za úspěch Vobořil považuje vznik několika protizávislostních legislativ, konkrétně zákona o hazardních hrách, zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek či zákona o psychomodulačních látkách.

Jako svůj vůbec největší počin Vobořil vyzdvihl podíl českého zastoupení na ovlivnění podoby mezinárodního dokumentu z roku 2016, jímž se mezinárodní společenství odklonilo od nekompromisního (a neúspěšného) boje za totální vymýcení drog, ale přistoupilo na politiku tzv. harm reduction neboli minimalizaci škod. „Strávili jsme na tom tisíce hodin… Harm reduction je lepší přístup než přístup světa bez drog, protože to není realistická představa,“ uvedl dosavadní národní protidrogový koordinátor, který je dlouhá léta silným zastáncem právě vyváženého boje proti drogám a závislostem a nastavení regulace takovým způsobem, aby to odpovídalo jejich škodlivosti.

Vobořil rovněž spolupracoval na změnách zákonů, které umožnily zařadit konopí mezi přípravky pro léčebné užití. V roce 2013 se podařilo přijmout právní normu ohledně léčebného konopí za pouhé tři měsíce. Nyní vládní koalice projednává další z Vobořilových projektů, a to návrh zákona, který počítá s konopnými kluby a samopěstováním. Právě pěstování bývá podle Vobořila v České republice trestáno velmi tvrdě, a to přesto, že jinak jsou české zákony ohledně držení této drogy jedny z nejliberálnějších. „Justice používá proti pěstitelům konopí vyšší sazby a ti tak skončí jako mezinárodně organizovaný zločinec i na deset let ve vězení… I za znásilnění a zneužívání dětí jsou nižší tresty než za pěstování a prodej konopí,“ posteskl si Vobořil s tím, že v českých věznicích sedí s dlouholetými tresty lidé právě za pěstování konopí, byť tak činili v malém rozsahu.

Výzva pro adiktology: telefony

Vobořil připomněl, že kromě alkoholu, tabáku, konopí a tvrdých drog je v dnešní době velkým problémem i závislost na hazardu, které sebou kromě ekonomických pohrom pro jednotlivce a jejich rodiny nese i výrazně vyšší sebevražednost. K vyšší sebevražednosti, ovšem mezi mladými, pak podle Vobořila přispívá i další problematická oblast závislostí, a to hraní na mobilních telefonech. „Telefony jsou mnohem návykovější než například televize… Ti lidé nejí, nespí, mají psychické problémy… Významně to přispívá k nárůstu počtu sebevražd,“ dodal.

Co se týče Vobořilova dalšího působení, přestože již nebude vykonávat funkci národního protidrogového koordinátora, nadále bude na dohodu spolupracovat jako expert na politiku závislostí na Odboru strategií a analýz při Úřadu vlády. Kromě toho se bude nadále věnovat své organizaci Podané ruce, která pomáhá závislým vymanit se ze závislosti a zapojit se znovu do života společnosti. Primárně však bude Vobořil působit jako předseda správní rady think tanku Racionální politiky závislostí. „Chceme provádět studie v různých oblastech závislostí a z toho by měla vzniknout doporučení pro politiky a informační tlak přes veřejnost a média,“ ozřejmil iniciativu Vobořil.

Na těchto projektech chce spolupracovat s českými i zahraničními vědci, odborníky, politiky i lidmi z byznysu. Kromě toho chce Racionální politika závislostí expandovat do Bruselu a podílet se tam na formování evropské legislativy týkající se regulace drog. „Současná evropská legislativa stojí na Evropské komisi, tedy na úřednické moci, a jakékoliv významné změny se tam nedějí,“ zhodnotil končící koordinátor.

-fk-