Vizualizace nové Nemocnice následné péče Svatá Anna. Foto: Nemocnice Plzeňského kraje

Plzeňský kraj připravuje stavbu nemocnice v Plané na Tachovsku

Plzeňský kraj připravuje stavbu nemocnice v Plané na Tachovsku. Po nedávném bezúplatném převodu hlavní plochy od Státního pozemkového úřadu schválili v pondělí krajští radní nákup zbývajícího pozemku od soukromníka za standardní odhadní cenu. Na zdravotnické zařízení už je předběžná studie a kraj do měsíce stanoví konkrétní parametry, například počty lůžek, pro vyhlášení výběrového řízení na projektanta. ČTK to řekl náměstek hejtmana Pavel Hais (Piráti).

Pro novostavbu nemocnice následné péče na doléčování pacientů, která má stát 500 milionů až jednu miliardu Kč, už byl změněn krajský i městský územní plán. V areálu, který vznikne na volném pozemku na příjezdu od Plzně, budou dále jednodenních chirurgie, poliklinika, akutní chirurgická a interní ambulance, sociální lůžka, výjezdové místo záchranné služby a heliport. „Bude tam odbočka z hlavní silnice,“ uvedl Hais. Nemocnice by tak byla rychle dostupná z přivaděče na dálnici D5, z Tachova, Stříbra i Mariánskolázeňska.

Provoz zařízení bude závislý na smlouvách s lékaři a se zdravotními pojišťovnami, které jsou podle Haise vstřícné. Tachovsko je jedním ze dvou okresů ČR, kde není akutní lůžková kapacita. „Region to potřebuje,“ uvedl. Kraj má v Plané nemocnici následné péče Svatá Anna, která je v historické budově u redemptoristů, nejde rozvíjet a kraj s ní dlouhodobě nepočítá.

Po schválení nákupu zbylé plochy 2. září na zastupitelstvu bude pozemek kompletně připravený. Podle hejtmana Rudolfa Špotáka (Piráti) má kraj už v letošním rozpočtu peníze na projekt novostavby. O investici bude rozhodovat až nové vedení hejtmanství, které vzejde ze zářijových voleb. Podle Špotáka budou určitě vyhlášené dotační tituly právě pro nová lůžka následné péče.

„V pondělí jsme diskutovali rozsah péče, počty lůžek a ambulancí a jednodenní chirurgii. Na definitivní přípravu máme měsíc, poté se stanoví parametry pro soutěž. Příští rok se bude celý kreslit a realisticky vidím, že dřív něž v roce 2027 se stavět nebude, možná koncem roku 2026,“ uvedl Hais. Výběrové řízení na projektanta, případně architektonickou soutěž, bude vyhlašovat nová rada a zastupitelstvo. „Budou to mít připravené v ‚mašličkách‘. Ten směr je daný už od minulého vedení kraje (kdy hejtmanství vedla ODS s TOP 09, nyní ANO, Piráti a STAN), takže věřím, že to nezastaví ani nová koalice, aby ty dlouhodobé přípravy dávaly smysl,“ řekl Hais.

Starostové Tachovska projekt vítají. Bojuje za něj také Sdružení měst a obcí Plzeňského kraje. Zařízení s lůžkovou chirurgií, internou a JIP skončilo v Plané před 22 lety. Do pohraničního okresu s 50.000 obyvateli za tu dobu přišly za prací do průmyslových zón desetitisíce lidí a potřeba zdravotní péče tam výrazně vzrostla.

„Výhodou je, že kraj už u nás nemocnici má, má personál,“ uvedla starostka Plané Martina Němečková (Pro Planou STAN). Novostavba bude mít zhruba 150 lůžek. „Špičkové nemocnice, které jedou výkony a operují a operují, tak se pacientů opravdu ‚zbavují‘ třetí čtvrtý den a někde se musí ti lidé doléčovat. Tak ať je tady kvalitní nemocnice následné péče,“ řekla. Provozně to podle ní kraj určitě nezatíží, protože tyto nemocnice jsou v zisku, což Hais potvrdil.

-čtk-