Foto: Rawpixel

Po konci stávek mladých lékařů zahájili v Anglii protest praktici

Novopečený britský labouristický ministr zdravotnictví Wes Streeting zdědil po konzervativcích Národní zdravotní službu (NHS) v nezáviděníhodném stavu. Tři dny poté, co se mu minulé pondělí povedlo domluvit s mladými lékaři na zvýšení platů, zahájili protestní akci praktičtí lékaři. Důvodem je mnohaleté nedodržování vládních slibů, které během deseti let vedlo k poklesu prostředků putujících na péči praktických lékařů. Někteří z nich se tak od srpna rozhodli omezit svou péči. To pochopitelně bude mít dopad na další, již beztak přetížené složky systému, jako jsou pohotovosti nebo péče o duševní zdraví.

„Praktičtí lékaři jsou na konci svých sil. Tohle je akt zoufalství. Příliš dlouho jsme nebyli schopni poskytovat péči, kterou bychom chtěli. Jsme svědky rozpadu praktického lékařství. Éru rodinných lékařů vymazaly po sobě jdoucí vlády a naši pacienti v důsledku toho trpí,“ řekla podle BBC šéfka praktiků v Britské lékařské asociaci (BMA) Katie Bramall-Stainerová.

Praktici se rozhodli přistoupit ke kolektivní akci na protest proti předchozí vládě, která letos zvýšila jejich rozpočet pouze o 1,9 procenta. Jak přitom poukazuje The Guardian, primární péče dostává méně než 10 procent celkového rozpočtu NHS v Anglii a podobný podíl je i v ostatních zemích Spojeného království. Zatímco však celkový rozpočet NHS v posledních letech vzrostl (i když ne natolik, aby odpovídal inflaci a demografickým změnám), podíl výdajů na primární péči v Anglii se za téměř deset let snížil o více než dvě procenta. Opakované sliby předchozí vlády zvýšit počet praktických lékařů byly porušeny a místo toho počty klesly z 29 364 plných úvazků v roce 2015 na 27 670 v červnu letošního roku.

Zatímco se tak protesty mladých lékařů, které se právě povedlo zažehnat, týkaly výše platů, v případě praktiků jde o celkové částky, které do jejich segmentu putují. K tomu se přidává přetížení a frustraci zvyšuje i rostoucí počet fyzických útoků či výhrůžek ze strany pacientů, kterým ordinace musí čelit. 

Při hlasování o tom, zda sáhnout po nějaké formě protestů, se z 8500 zapojených praktiků vyslovilo pro více než 98 procent. Nemělo by ovšem jít o stávku nebo o to, že lékaři zavřou své ordinace. BMA místo toho vydala seznam deseti opatření, která mohou lékaři úplně nebo z části přijmout. Patří mezi ně například to, že omezí počet návštěv za den na 25, rozhodnou se přestat vykonávat práci, na kterou nemají formální smlouvu, nebo omezí sdílení dat. Ordinace tak budou nadále otevřeny od pondělí do pátku od 8:00 do 18:30, ale pro pacienty může být obtížnější se objednat. Akce přitom odstartovala hned k 1. srpnu a její trvání je naplánováno na neurčito. Jde o první takto rozsáhlý protest od roku 1964, kdy praktici společně odevzdali rezignace Wilsonově vládě.

Nábor tisícovky praktiků přichází pozdě

Záchranné kroky ministra zdravotnictví Wese Streetinga bohužel přicházejí pět minut po dvanácté. Vláda totiž v ten samý den, kdy praktici ohlásili zahájení kolektivní akce, zveřejnila záměr nabrat tisícovku nových praktiků. Změny mají umožnit rychlé přijetí nově kvalifikovaných praktiků do NHS – paradoxně totiž vzhledem k limitacím nastaveným předchozími vládami hrozilo, že by stovky nově kvalifikovaných praktických lékařů mohly být letos v létě v Anglii bez práce.

„Je absurdní, že se pacienti nemohou objednávat, zatímco praktičtí lékaři nenajdou práci. Tato vláda podniká okamžitá opatření k zaměstnání praktických lékařů, aby pacienti dostali péči, kterou potřebují. Toto je první krok, kdy začínáme dlouhodobou práci na přesunu zaměření zdravotní péče z nemocnic do komunity,“ uvedl Wes Streeting, který chce začít budovat s praktiky lepší vztahy.

Zároveň podpořil šestiprocentní zvýšení mezd praktických lékařů a jejich týmů nad rámec inflace, což je 4,1procentní navýšení oproti předchozímu záměru. V tuto chvíli to ale vypadá, že kroky kolektivní akci nezastaví a budou následovat jednání. Národní ředitelka pro primární péči Amanda Doyleová přislíbila, že bude spolupracovat na nalezení způsobu, jak protest ukončit.

Protestní akce lékařů bude mít nepochybně vliv i na další segmenty péče. Pro představu, jen praktici v Anglii zajistili loni v prosinci více než 25 milionů ošetření. Omezení počtu návštěv v některých ordinacích by tak v krajním případě mohlo vést až k desetiprocentnímu růstu referovaných pacientů, kterých by tak v nemocnicích mohlo měsíčně přibýt až o 200 tisíc. Nejvíce by byly poznamenány nemocnice, pohotovosti a služby duševního zdraví, které jsou přitom už nyní pod obrovským tlakem.

Matthew Taylor, výkonný ředitel NHS Confederation, v rozhovoru pro Guardian řekl, že protestní akce bude mít pravděpodobně okamžitý významný dopad. „V některých oblastech může pacientům trvat déle, než se domluví se svým praktickým lékařem, nebo budou muset jít někam jinam pro něco, co dříve poskytoval praktik. To zvýší tlak na pohotovosti, péči o duševní zdraví a další služby v první linii, kde by se čekací doby mohly výrazně prodloužit. Toto je alarmující situace, zvláště po tom, čím vším si NHS za posledních několik let prošla,“ říká Taylor.

Amanda Doyleová proti v dopise managementu NHS apeluje, aby každý region Anglie přijal opatření k přípravě na potenciální dopady a rizika pro pacienty. Je třeba přichystat se na možnost narušení neodkladné péče, elektivní léčby, péče o duševní zdraví a komunitních služeb, služeb pro děti a mládež i porodní asistence.

Účet za dosavadní protesty: tři miliardy liber

Kolektivní akce praktiků představuje pro ministra Streetinga další velký problém, a to pouhé tři dny poté, co vyřešil dlouhodobý spor o platy s mladými lékaři. Minulé pondělí se totiž po 44 dnech stávek od doby, kdy mladí lékaři poprvé v březnu 2023 začali protestovat ve snaze zvýšit platy o 35 procent, povedlo najít dohodu. Ta by měla vést k navýšení mezd o 22,3 procenta během dvou let.

Součástí dohody jsou podle BMA i závazky vlády spolupracovat s asociací na zefektivnění způsobu, jakým začínající lékaři hlásí, když odpracovali více hodin, aby bylo zajištěno, že jsou za práci zaplaceni. Dalším bodem je reforma systému školení mladých lékařů a jejich rotační umístění.

„Tato nabídka nesměřuje k obnovení platu, o který přišli mladí lékaři za poslední dekádu a půl. Vždy jsme však říkali, že jsme nečekali, že se tam dostaneme na jeden zátah. Tato nabídka, v kombinaci s doporučením orgánu pro kontrolu mezd, mění současnou trajektorii. Uvědomujeme si rychlost a úsilí vložené do tohoto jednání, které, jak věříme, ukazuje začátek vlády, která se učí zacházet s lékaři s větším respektem. Dochází ke katastrofální krizi pracovních sil NHS, kterou je třeba řešit, a zdá se, že vláda alespoň uznává, že součástí řešení musí být stanovení platů. Posledních 20 měsíců ukázalo, co se stane, když se vláda odmítne zabývat realitou snižování platů v reálných podmínkách. To teď musí přestat. Tato dohoda je začátek. Stále je před námi dlouhá cesta, ale tato vláda ukázala, že se dokáže poučit z chyb minulosti. Doporučujeme členům hlasovat pro,“ uvedli spolupředsedové výboru mladých lékařů BMA Robert Laurenson a Vivek Trivedi.

Ukončení těchto protestů přitom pro britské zdravotnictví znamená velký krok. Stávky zaměstnanců v celé NHS od prosince 2022 totiž vedly k odložení 1,5 milionu vyšetření a operací s odhadovanými náklady více než tři miliardy liber.

-mk-