Ředitelka Odboru protidrogové politiky Lucia Kiššová. Foto: Úřad vlády ČR

Post protidrogového koordinátora zůstane neobsazený. Radu povede Kiššová

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil ke konci srpna končí ve funkci. Jeho místo zůstane prozatím neobsazené. Dočasným řízením Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí bude podle všeho pověřena ředitelka Odboru protidrogové politiky Lucia Kiššová. Zdravotnickému deníku to řekl končící koordinátor Vobořil. Vláda má na své dnešní schůzi začlenění ředitelky odboru do rady formálně schválit.

Na dnešním programu schůze vlády je mimo jiné Změna statutu Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí. Zdravotnický deník se proto obrátil na dosavadního protidrogového koordinátora, který je zároveň výkonným místopředsedou rady, s dotazem, jaké povahy má změna být. „Změna spočívá v tom, že ředitelka Odboru protidrogové politiky Úřadu vlády se stává členem rady a premiér ji pověří dočasným řízením,“ sdělil nám Vobořil. Ředitelkou Odboru protidrogové politiky je v současnosti Lucia Kiššová.

Změna ve složení rady je výsledkem shody mezi Vobořilem a premiérem Petrem Fialou, který je formálně vzato předsedou Rady vlády pro koordinaci politiky v oblasti závislostí. „Zbývá rok do (parlamentních) voleb a nemá cenu tam dosazovat někoho, kdo by se to musel učit,“ vysvětlil Vobořil důvody, proč nebude dosazen jeho nástupce na post koordinátora. „Teď tam dávat politickou postavu je problém z mnoha důvodů. Na tom jsme se s premiérem shodli. Ten člověk by měl na starosti složitou agendu, to by byla muka. Je to patová situace, ale je to takto lepší,“ dodal.

Protidrogový koordinátor je politická funkce, o jejímž jmenování rozhoduje premiér republiky. V radě bývá současně i úřednická funkce, která udržuje kontinuitu napříč vládami. „Tak to dělá spousta zemí na západ od nás,“ uvedl Vobořil, podle kterého ukáže až čas, zdali protidrogová politika bude dále vedena koordinátorem, nebo dojde k návratu k úřednickému modelu, který tu fungoval dříve.

Jak nedávno uvedla Kiššová pro Zdravotnický deník, plánuje mimo jiné předložit návrhy na změnu financování adiktologických služeb. Také je podle ní důležité zachovat v závislostní politice princip harm reduction. „Mým cílem je pokračovat v aktivitách, které se rozběhly, a které souvisejí s plněním akčního plánu politiky závislostí. Jde o důležité úkoly z hlediska nastavení politiky, například se zabýváme návrhy opatření, která by měla vést ke snížení dostupnosti alkoholických a tabákových výrobků mladistvým nebo i hazardních her. Měli bychom také předložit návrhy na změnu financování adiktologických služeb. Výstupem těchto aktivit má být odborné prodiskutování návrhu předloženého politické reprezentaci k dalšímu posouzení. Na těchto návrzích by se měl aktivně podílet i pan Vobořil v roli experta,“ uvedla pro Zdravotnický deník Kiššová.

Jindřich Vobořil oznámil svůj záměr odejít z funkce protidrogového koordinátora na začátku července letošního roku. Dohodul se na tom s premiérem Petrem Fialou. I nadále by však měl působit jako poradce pro problematiku závislostí. Vobořil prosazoval vyváženou protidrogovou politiku s prevencí, regulací, represí a léčbou. Blízký mu je rovněž model tzv. harm reduction neboli snižování škod, který se vyznačuje zaváděním regulací adekvátních podle míry škodlivosti dané drogy. Kvůli svému přístupu se často dostával s politiky do sporu, a to třeba při prosazování regulovaného trhu s konopím či danění tichého vína. Při oznamování svého odchodu rovněž zmínil tlaky, které na něj během jeho působení vyvíjely velké industrie.

-fk-