Foto: Pexels

Praktici v Anglii volají po posílení financování

Více práce za méně peněz – tak podle britské společnosti Doctors’ Association UK nyní vypadá práce praktických lékařů. Na to, aby se zmírnil enormní tlak na ordinace, kdy se mnohdy pacienti musí v osm ráno v čekárně domáhat, aby se dostali na řadu a byli ošetřeni, je proto třeba posílit financování. 7,4procnentí navýšení částky plynoucí do segmentu, které plánuje nová vláda, ovšem podle asociace stačit nebude. Informuje o tom deník The Guardian.

Slib labouristického ministra zdravotnictví Wese Streetinga ukončit tahanice v osm ráno o to, kdo se dostane do lékařské ordinace, nebude možné naplnit bez navýšení základního financování pro praktické lékaře. Alespoň to tvrdí přední lékařská asociace Doctors’ Association UK. Streeting přitom v rámci své volební kampaně přislíbil, že pacientům umožní snadno si rezervovat návštěvu u lékaře, a to způsobem, jaký jim bude nejvíce vyhovovat.

Jenže podle Doctors’ Association UK je zapotřebí více finančních prostředků. Šéfka praktického lékařství v rámci asociace Lizzie Tobertyová říká, že je zapotřebí alespoň dalších 35 liber na každého pacienta ročně, aby se dorovnala úroveň financování z doby před deseti lety.

„Dostáváme stejnou platbu za pacienta za rok, bez ohledu na to, jak je jeho stav komplikovaný, jaké výkony je třeba u něj provést či kolikrát ordinaci navštíví. Platba nebyla navýšena v souladu s inflací nebo potřebami pacientů, takže v průběhu let musela primární péče dělat více a více za méně a méně peněz. To se odráží na tom, že mají pacienti problém se ke svému praktikovi dostat, a také na jejich spokojenosti,“ říká Tobertyová.

Podle nedávných údajů zaplatila britská Národní zdravotní služba (NHS) v letech 2022 až 2023 v průměru 164,64 liber za každého registrovaného pacienta. Navzdory vysoké poptávce v ordinacích praktických lékařů je na primární péči vynaloženo méně než deset procent z rozpočtu NHS, celkem v Anglii 165 miliard liber. V dubnu přitom připadalo na jednoho praktického lékaře 2294 pacientů, což je o 7,2 procenta více než v roce 2019. V červnu bylo v Anglii 27 670 úvazků praktiků.

Skoro 61 milionů návštěv se navíc uskutečnilo více než dva týdny po objednání. Zatímco celkový počet návštěv lékaře tak meziročně stoupl o šest procent, těch s dlouhou objednací dobou přibylo o 22 procent.  

Nepochopení situace v praktickém lékařství

Mluvčí ministerstva zdravotnictví a sociální péče řekl tiskové agentuře PA, že se vláda zavázala přijmout více než tisíc nově kvalifikovaných praktických lékařů prostřednictvím navýšení o 82 milionů liber v rámci fondu Additional Roles Reimbursement Scheme. Ministerstvo doufá, že tak zmírní pracovní zátěž praktiků.

„Tato vláda také přijímá doporučení kontrolního orgánu na šestiprocentní navýšení platů lékařů a zubařů. Nyní se debatuje o tom, jak tento krok realizovat,“ uvedl mluvčí ministerstva. V dopise zastupujícímu orgánu pro praktické lékaře v Anglii vláda napsala, že toto navýšení proběhne díky 7,4procnentímu nárůstu celkové částky putující do segmentu pro roky 2024 až 2025.

Jenže Lizzie Tobertyová tvrdí, že toto navýšení nebude na růst platů stačit. „Je to krok správným směrem, ale opět se ukazuje nepochopení toho, co se skutečně děje v praktickém lékařství, a také složitost modelu financování. V podstatě potřebujeme nový, méně komplikovaný kontrakt,“ upozorňuje Tobertyová.

Začátkem tohoto měsíce se část praktických lékařů rozhodla zahájit protest proti tomu, že se předchozí vláda rozhodla navýšit finanční prostředky do segmentu pouze o 1,9 procenta pro období 2024 až 2025. To Britská lékařská asociace vnímá jako neudržitelné, proto vydala seznam možných protestních kroků, k nimž mohou praktici přistoupit. Patří mezi ně například to, že omezí počet návštěv za den na 25 nebo se rozhodnou přestat vykonávat práci, na kterou nemají formální smlouvu.

-mk-