Přednosta ICRC Michal Masařík. Zdroj: FNUSA

Přednostou brněnského ICRC se stal Michal Masařík

Uznávaný odborník v oblasti nádorové biologie, Michal Masařík, byl vybrán jako nový přednosta Mezinárodního centra klinického výzkumu (ICRC) v Brně. Toto prestižní výzkumné centrum, které je společným pracovištěm Fakultní nemocnice u sv. Anny (FNUSA) a Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, se má pod jeho vedením zaměřit na prohloubení propojení mezi základním a aplikovaným výzkumem v klinické praxi.

Výběr Masaříka do této funkce byl podpořen vedením Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně i Lékařské fakulty Masarykovy univerzity. Slavnostní jmenování proběhlo za přítomnosti děkana Lékařské fakulty MUNI Martina Repka, ředitele FNUSA Vlastimila Vajdáka a dalšího managementu ICRC.

„ICRC je v České republice velmi unikátní, takové pracoviště v rámci nemocnice, kde se propojuje špičkový základní výzkum s aplikovaným a výzkumníci aktivně komunikují s jednotlivými klinikami, jinde nenajdeme. ICRC může přímou cestou přispět ke zlepšení diagnostických a terapeutických přístupů. Pacienti jsou tady ti, kteří z výzkumného centra benefitují,“ řekl Masařík o svém působišti.

Michal Masařík je brněnský rodák. V roce 2005 získal doktorát v oboru Molekulární a buněčná biologie na Přírodovědecké fakultě Masarykovy univerzity. Habilitační řízení v oboru Patologická fyziologie vykonal v roce 2019 na Lékařské fakultě Masarykovy univerzity v Brně. Jeho profesní život je profilován do vědecké a akademické sféry, pět let působil jako výzkumný pracovník na Biofyzikálním ústavu Akademie věd České republiky, v roce 2007 se vrátil na Masarykovu univerzitu. Na Lékařské fakultě na Ústavu patologické fyziologie zastával nejprve pozici odborného asistenta, následně docenta, a před třemi lety byl jmenován profesorem.

Masařík se věnuje oblasti nádorové biologie, konkrétně nádorovému mikroprostředí, zejména mechanismům, které jsou základem rezistence na jejich terapii, a také novým látkám zabraňujícím pohybu nádorových buněk. Na Lékařské fakultě vede vlastní výzkumnou skupinu Masarik Cancer Research Lab. „Jeho projekty zahrnují jak základní, tak i translační výzkum, výsledky jsou aplikovány v oblasti klinické diagnostiky a léčby nádorových onemocnění. Je autorem či spoluautorem řady původních vědeckých článků v mezinárodních časopisech. Masařík je rovněž vysokoškolským pedagogem, spoluautorem učebních online textů i výukových skript. Od roku 2016 je členem The European Association for Cancer Research,“ doplňuje erudici nového přednosty FNUSA v tiskové zprávě.

Ani po nástupu do nové funkce Masařík neplánuje zcela opustit svůj vlastní výzkum. „Moje výzkumná skupina funguje téměř patnáct let, je tam několik seniornějších vědců, na které se mohu spolehnout. Na Lékařské fakultě je už etablovaná, pravidelně se zapojuje i do výuky. Šéfem výzkumné skupiny zůstávám i nadále, myslím ale, že velkou část každodenní agendy mohu předat. Navíc FNUSA a Univerzitní kampus od sebe nejsou tak daleko,“ dodal.

-red-