Úrazová nemocnice. Foto: Facebook Úrazové nemocnice v Brně

Primáře intenzivně hledám, nevhodný výrok mě mrzí, říká ředitel Úrazové nemocnice v Brně

Personální problémy řeší Úrazová nemocnice v Brně, z jejíhož chirurgického oddělení v posledních měsících odešlo několik lékařů a vznikl podstav. Další lékaři navíc kvůli napjaté situaci na oddělení hrozí výpověďmi. Vedení města, ředitel Úrazové nemocnice v Brně Pavel Piler a zástupci nespokojených lékařů se minulý týden sešli na brněnském magistrátu, aby společně hledali řešení krizové situace. Příští týden se mají sejít znovu. Ředitele Pilera jsme se proto zeptali, jak současnou situaci vnímá a jaké navrhuje řešení.

Z chirurgie Úrazové nemocnice v posledních měsících odešlo několik lékařů, čímž vznikl podstav. Jaké konkrétní návrhy řešení chce vedení nemocnice na příštím jednání s lékaři a zástupci města navrhnout, aby podstav řešilo a odvrátilo odchod dalších nespokojených lékařů z chirurgického oddělení?

V první řadě je nezbytné najít nového primáře a doplnit tým lékařů. Vypsali jsme výběrové řízení na pozici primáře – a již se přihlásil první zájemce. Kromě toho do týmu na chirurgii brzy nastoupí tři mladí lékaři a intenzivně pracuji na náboru dalších atestovaných lékařů, aby se personální situace co nejvíce stabilizovala. Tento plán je již v procesu realizace a věřím, že povede k potřebnému zlepšení.

V jakém časovém horizontu je přijetí nového primáře plánované?

Aktuálně pracujeme na dalších krocích v rámci výběrového řízení, a pokud vše půjde podle plánu, nový primář by mohl nastoupit na podzim. Věříme, že jeho příchod pomůže stabilizovat situaci a přispěje k dalšímu rozvoji nemocnice.

Podle vyjádření primáře Františka Horálka z brněnské Nemocnice Milosrdných bratří nechtějí mladí lékaři do Úrazové nemocnice v Brně nastupovat, protože nemá akreditaci. Co na jeho slova říkáte?

Úrazová nemocnice v Brně má veškeré potřebné akreditace v pořádku. Mladí lékaři mají o práci v Úrazové nemocnici zájem, a my je v našem týmu rádi přivítáme.

Lékaři si stěžují na údajně nepřátelské chování ze strany vedení nemocnice. Při jednáních mělo zaznít, že „chirurg, který neslouží, je jako prostitutka, která nešlape“, za což jste se poté omluvil. Věříte i přesto v úspěch jednání?

Ano, tato věta byla nešťastná, uvědomuji si, že to nebylo vhodné, a proto jsem se za tento výrok veřejně omluvil. Rozhodně jsem tím nechtěl nikoho urazit. Sám jsem mnoho let působil jako kardiochirurg a transplantační chirurg a stejně jako ostatní kolegové jsem vždy považoval sloužení za nezbytnou a nedílnou součást chirurgické praxe.

Vždy jsem se snažil být otevřený jakémukoliv jednání, o které jsem byl požádán, a mnohokrát jsem se setkal s lékaři, abychom společně hledali rozumná řešení a dosáhli dohody. Proto s nařčením z nepřátelského chování nemohu souhlasit. Přesto věřím, že se nám podaří najít dlouhodobě efektivní řešení pro Úrazovou nemocnici v Brně i pro oddělení chirurgie.

-jkn-