Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Příprava na podzim. Ministerstvo objednalo 700 tisíc dávek vakcín proti covidu

I když bylo od loňského září vykázáno jen něco přes 400 tisíc aplikací vakcín proti covidu-19, ministerstvo zdravotnictví nově objednalo přes 700 tisíc dávek očkovacích látek. Chce tak deklarovat svoji připravenost na nadcházející sezonu respiračních onemocnění. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) Čechy vyzval, aby se kromě covidu, u něhož v očkování seniorů pokulháváme za svědomitější západní a severní Evropou, a chřipky přeočkovali i proti černému kašli a spalničkám.

„S příchodem chladnějšího počasí se zvyšuje riziko šíření respiračních onemocnění, včetně chřipky a covidu-19. Očkování je nejúčinnější způsob, jak významně snížit riziko závažnějšího průběhu a chránit se před komplikacemi spojenými s těmito nemocemi,“ řekl na včerejším setkání s novináři Válek, přičemž oznámil, že půjde příkladem a sám se nechá v průběhu října naočkovat proti oběma zmíněným onemocněním. Dodal, že resort zajistil nákup nejmodernějšího typu vakcín, které jsou účinné i proti nejnovější mutaci viru SARS-CoV-2. Půl milionu dávek má Česko obdržet do konce září a dalších 200 tisíc dávek do konce roku.

Vakcín na chřipku, proti níž se lidé nechávají očkovat častěji než proti covidu-19, bude mít Česko zajištěno ještě více, a to přibližně 900 tisíc dávek. „Jsme připraveni na zhoršenou imunitu populace,“ ujistil ministr.

Doporučení ohledně očkování zůstávají stejná jako doposud. Očkování proti covidu je plně hrazené z veřejného zdravotního pojištění a lze ho aplikovat společně s vakcínou proti chřipce (pokud lékař nestanoví jinak). Stále rovněž platí, že pacienta může naočkovat jakýkoliv praktický lékař, nemusí to být ošetřující lékař daného pacienta.

„Covid-19 stále představuje riziko pro veřejné zdraví a očkování je jedním z nejefektivnějších nástrojů prevence. Očkování významně chrání před závažným průběhem onemocnění a snižuje tlak na poskytovatele zdravotní péče a zdravotnická zařízení,“ popsal přínosy vakcinace vedoucí oddělení epidemiologie a podpory zdraví ministerstva Zdeněk Kyselý.

Proti černému kašli, kterého je letos v Česku nejvyšší počet případů od konce 50. let 20. století, není podle něj třeba se očkovat pravidelně, stačí jedno přeočkování v dospělosti. “Očkování proti covidu a proti chřipce je sezonní očkování, na podzim by se mělo přeočkovat. Očkování proti černému kašli nebo spalničkám není sezonní, tam stačí přeočkovat,” řekl Válek.

Statistiky zachraňují pobytové sociální služby

Přestože je očkování proti covidu a chřipce dostupné všem občanům, doporučení včasné návštěvy ordinace za tímto účelem míří převážně na starší populaci. Za minulou sezonu se nechalo proti covidu naočkovat pouze 14,4 procenta lisí nad 65 let, což celkem představovalo 306 tisíc aplikovaných dávek. Česko se tak řadí po bok dalších středo- a východoevropských zemí, které v tomto ohledu pokulhávají za svědomitější západní a severní Evropou, kde se senioři nechávají očkovat častěji.

O něco lepší údaje vykazují pobytové sociální služby, kde se v minulé sezoně nechala proti covidu naočkovat čtvrtina klientů (24,8 procenta). Proti chřipce dokonce více než polovina (55,8 procenta).

Zdroj: Národní registr hrazených zdravotních služeb (NRHZS), Národní sociální informační systém (NSIS) – data o pobytových sociálních službách převzatá z MPSV

Sto tisíc dávek vakcíny proti covidu v Česku obdržely mladší ročníky. Celková proočkovanost populace proti tomuto onemocnění v tuzemsku činila 3,8 procenta.

-fk-