Ilustrační foto: Freepik

Pro odvolání a jmenování ředitelů nemocnic nejsou jasná pravidla, upozorňuje organizace zabývající se korupcí v Česku

Korupční kauza v Krajské zdravotní v Ústí nad Labem a Nemocnici Jihlava poukázala na nejasnost a problematičnost aktuálního nastavení podmínek pro jmenování a odvolání ředitelů nemocnic. Poukazuje na to nevládní nezisková organizace Transparency International (TI), která mapuje stav korupce v Česku.

Korupce, do které byla na začátku letošního roku zapletena Krajská zdravotní v Ústí nad Labem a v Nemocnice Jihlava, se týkala nákupu zdravotnického materiálu pro nemocnice. Ze zakázek za celkem miliardu korun je podezřelých celkem 42 projektů v hodnotě 175 milionů. Policie v této souvislosti zadržela deset lidí.

Generálním ředitelem Krajské zdravotní byl v té době Petr Malý. Představenstvo společnosti nicméně Malého odvolalo na mimořádném jednání 19. února 2024. Téhož dne zmocnilo do funkce ředitelky Taťánu Soharovou, která již dříve pracovala v rámci Krajské zdravotní.

Jak ale uvádí Trasparency International, podle dokumentů z obchodního rejstříku nedošlo k formálnímu jmenování Soharové, ale pouze ke zmocnění, což lze vnímat jako dočasné pověření. Takové dosazení do funkce signalizuje, že daná osoba byla vybrána bez řádného výběrového řízení, ale její jmenování je pouze dočasné s cílem stabilizovat situaci ve společnosti po odvolání předchozího ředitele.

Je však dočasné pověření opravdu „dočasné“? Ředitel, který je pověřen dočasně, má podle TI právo ve své funkci setrvat na neomezeně dlouhou dobu. V případě Krajské zdravotní závisí na vůli představenstva, jak dlouho bude s vyhlášením výběrového řízení otálet.

Pokud bychom si měli vyložit konkrétní data, předchozí ředitel byl odvolán v únoru 2024 a až do současnosti zatím žádné výběrové řízení vyhlášeno nebylo. Současná ředitelka je tak ve funkci již téměř 6 měsíců.

„Takový postup při dosazování klíčové osoby do vedení nemocnice vytváří značně netransparentní prostředí a vede k pochybnostem o záměrech osob, které rozhodují o volbě vedení tohoto zdravotnického zařízení,“ hodnotí TI.  

Nemocnice Jihlava bez výběrového řízení

Ředitel nemocnice Jihlava Lukáš Velev, který měl být do korupční kauzy zapojený také, byl odvolán 22. února. Ještě ten den byl na jeho místo jmenovaný technický náměstek nemocnice Alexandr Filip. Podle TI tak zjevně nešlo o dočasné pověření, ale o samotný akt jmenování. Nastavení povinnosti zřizovatelům nemocnic vypsat výběrové řízení a stanovit konkrétní nepřekročitelnou lhůtu pro jeho vyhlášení i ukončení, by mělo přitom být minimálním základem.

„Nevyužití výběrového řízení a okamžité jmenování nového ředitele v situaci, kdy na pozadí nemocnice probíhá vyšetřování korupční kauzy, neposiluje důvěru v kvalitní řešení dané situace,“ uzavírá TI.

-ns-