Ilustrační foto: Freepik

Vyšší proočkovanosti Ukrajinců v Česku má pomoci nový web

Webovou stránku zaměřenou na očkování cizinců a zacílenou především na Ukrajince, kteří do Česka utekli před válkou, spustila nezisková organizace Loono. Ukrajinské uprchlické komunitě mají informace na webu v jejich rodném jazyce pomoci lépe porozumět tuzemskému systému očkování a zvýšit u ní proočkovanost proti HPV, chřipce, černému kašli a dalším onemocněním. Projekt, který vznikl díky podpoře Světové zdravotnické organizace (WHO), se zaměřuje na očkování ukrajinských dětí, u nichž proočkovanost nebyla optimální ani před válkou.

V České republice nyní žije přibližně 100 tisíc dětí z Ukrajiny, jejichž proočkovanost nebyla v jejich domovské zemi optimální ani před válkou. „To vyžaduje naši naléhavou pozornost. Není pochyb o tom, že je potřeba intenzivně zvyšovat povědomí o očkování v ukrajinské komunitě. Proto jsme ve spolupráci s WHO spustili projekt Očkování pro cizince, jehož cílem je pomoci Ukrajincům lépe porozumět systému očkování v Česku, zvýšit povědomí o výhodách očkování, prohloubit porozumění významu očkování pro děti a zvýšit proočkovanost proti HPV, chřipce, černému kašli a dalším onemocněním,“ vysvětluje zakladatelka Loono Kateřina Šédová.

Projekt ukrajinské komunitě v jejím rodném jazyce (informace jsou k dispozici i v češtině a angličtině) přibližuje, jak funguje systém očkování v Česku, proč je důležité nechat očkovat sebe a své děti a na jaká očkování mají nárok. Loono nechalo do ukrajinštiny přeložit také obsáhlé články, které srozumitelným a odlehčeným jazykem vysvětlují očkování proti HPV a černému kašli. Nabízí také seznam očkování pro dospělé – od tetanu přes HPV a klíšťovou encefalitidu až po chřipku a černý kašel. A v neposlední řadě radí, kde se nechat očkovat a co k tomu budou ukrajinští váleční uprchlíci potřebovat.

„Očkování je službou, jejíž část je hrazena z prostředků zdravotního pojištění, je tedy nutné mít svou zdravotní pojišťovnu. Pokud však člověk získá vízum dočasné ochrany, stává se automaticky účastníkem systému veřejného zdravotního pojištění a získává tak přístup ke zdravotní péči v plném rozsahu. Spolu s tím je však nutné cizince informovat o fungování českého zdravotního systému. Věřím, že díky Loono teď získají důležité informace nejen o očkování,“ popisuje provozní ředitelka Loono Veronika Feňuš.

Proočkovanost dětí u povinných vakcín v ČR v posledních letech klesá. V roce 2020 dostalo 97 procent ročních dětí třetí dávku vakcíny proti černému kašli. Do roku 2022 však pokrytí kleslo na 94 procent. Mezi jednotlivci ve věku 65 let a staršími je také nízká proočkovanost proti chřipce, která v současnosti činí pouze 25 procent, zatímco průměr EU je 51 procent. Nedostatečné je také pokrytí očkováním proti HPV. U dívek v cílové skupině 13 až 14 let se jedná o 59 procent, evropský plán proti rakovině přitom usiluje o 90 procent pokrytí v této věkové kategorii.

-red-