Ilustrační foto: Freepik

Rok 2023 byl pro humanitární pracovníky nejsmrtelnějším rokem v historii

Pracovníci humanitární pomoci čelí po celém světě násilí, které nemá obdoby. V roce 2023 bylo zabito nebo zraněno více zdravotnických pracovníků a pacientů než v kterémkoliv předchozím roce. Na smutný rekord, který bude pravděpodobně znovu překonán také v letošním roce, upozornila Organizace spojených národů (OSN) při příležitosti Světového dne humanitární pomoci, který spadá na dnešní datum 19. srpna.

V loňském roce došlo k více než 1 500 útokům na zdravotnická zařízení. Podle údajů OSN bylo zabito více než 280 humanitárních pracovníků a nejméně 750 zdravotníků a pacientů. Tato čísla však nebyla zaznamenána na bojištích, ale v nemocnicích, domácnostech či dopravních prostředcích poskytujících životně důležitou zdravotní péči, tedy v prostorách, které mají být bezpečné.

V roce 2023 se tak počet zabitých humanitárních pracovníků během dvou let více než zdvojnásobil: ze 118 v roce 2022 na 261 v roce 2023. V téže roce bylo na celém světě také uneseno 78 humanitárních pracovníků a 196 jich bylo zraněno. Podle údajů z databáze Aid Worker Security Database z roku 2023 je nejnebezpečnějším místem pro humanitární pracovníky Jižní Súdán.

Jinak tomu není ani v letošním roce, kdy humanitární pracovníci bohužel po celém světě stále čelí násilí – v letošním roce jich bylo dosud zabito 172. Od Gazy po Myanmar, od Haiti po Ukrajinu jsou zdravotníci v první linii bombardováni, stříleni, unášeni, mučeni, zatýkáni – to vše při snaze vykonávat svou práci.

Navzdory všeobecně uznávaným mezinárodním zákonům, které mají regulovat vedení ozbrojených konfliktů a omezovat jejich dopady, jejich porušování nekontrolovaně pokračuje. A zatímco civilisté, včetně humanitárních pracovníků, platí nejvyšší cenu, pachatelé nadále unikají spravedlnosti. Útoky na civilisty a civilní infrastrukturu musí skončit, apeluje OSN.

-ns-