Šéf senátního zdravotnického výboru Roman Kraus. Foto: Senát ČR

Senát schválil snadnější slučování pojišťoven, návrh nyní posoudí sněmovna

Senát dnes poslal s pozměňovacími návrhy znovu k projednání v poslanecké sněmovně novelu implementující evropské nařízení o hodnocení zdravotnických technologií (HTA). Ve dvou pozměňovacích návrzích schválených Senátem ovšem HTA figuruje jen okrajově. První návrh se týká jednoduššího slučování zdravotních pojišťoven, což je opatření cílící na ekonomicky vyčerpanou Vojenskou zdravotní pojišťovnu. Druhý se týká úhrady očkování, která by již neměla automaticky směřovat na ekonomicky nejméně náročnou variantu.

Při jednání senátního zdravotnického výboru byly k implementaci evropského nařízení o HTA schváleny dva pozměňovací návrhy (psali jsme zde). První z nich umožňuje slučovat zdravotní pojišťovny bez omezení, která jsou stanovena v nynějším znění zákona.

„Podle současně platného zákona by muselo sloučení pojišťoven předcházet období šesti měsíců, po které neplní zdravotní pojišťovna, která by se měla slučovat, své závazky jak vůči poskytovatelům, tak vůči pojištěncům. Jinými slovy, už by nastaly všechny důvody, aby došlo k zahájení likvidace zdravotní pojišťovny. Po šest měsíců by poskytovatelé, tedy ambulance, nemocnice a ostatní, nedostávali zaplaceno za svoji činnost, což by samozřejmě rozkolísalo celý systém poskytování zdravotních služeb v ČR,“ vysvětlil dnes na plénu předseda senátního zdravotnického výboru Roman Kraus.

Pojišťovna, které se slučování vzhledem k ekonomickým výsledkům týká, je Vojenská zdravotní pojišťovna, jež ovšem plní i zvláštní úkoly při provádění veřejného zdravotní pojištění pro vojáky a žáky vojenských škol. Ti jsou u VoZP pojištěni povinně. Proto je nutné upravit zákon tak, aby v případě zániku Vojenské zdravotní pojišťovny vláda mohla na návrh ministra obrany určit zdravotní pojišťovnu, k níž by vojáci a kadeti přešli. Podmínkou pro sloučení by zároveň byl souhlas správních rad obou pojišťoven, které by se slučovaly, a fúzi by musela posvětit i vláda.

Úhrada ekonomicky nejméně náročné varianty u vakcín je přežitek

Druhý návrh se týká očkovacích látek a umožňuje stanovování cen a úhrad vakcín podle vypočítání jejich přínosu pro systém veřejného zdravotního pojištění.

„Cílem druhé části pozměňovacích návrhů je změnit způsob úhrady nepovinných vakcín tak, aby podmínky úhrady byly stanovovány v rámci správního řízení vedeného v 1. stupni Státním ústavem pro kontrolu léčiv. Nejde o revoluční změnu v tom smyslu, že by to byl nevyzkoušený mechanismus. Tímto způsobem jsou dnes ve správním řízení stanovovány úhrady například léků pro vzácná onemocnění,“ přiblížil senátor Karel Zitterbart.

U vakcín je úhrada dána přímo zákonem, a to dvěma mechanismy – jednak podle antigenního složení vyhlašovaného ministerstvem zdravotnictví, jednak podle ekonomicky nejméně nákladné varianty (ENNV).

„Vývoj v posledních letech ukázal, že varianta ENNV se přežila, neosvědčila, protože nejenom že vede k doplatkům za vakcíny modernější a účinnější, ale především tím, že na trhu zůstává varianta ENNV, v některých případech nevakcinujeme nejsprávněji. Možná si vzpomenete na to, že jsme to jako Senát nedávno napravovali pozměňovacím návrhem, který se týkal očkování kojenců proti pneumokokům, kde jsme vakcínu ze skupiny ENNV přesouvali do kategorie antigenního složení, aby děti v ČR byly vakcinovány optimálně. Lze však najít i další důvody, proč současný systém úhrady ze zákona není optimální. Neprobíhá plnohodnotný proces hodnocení zdravotnických technologií, o čemž je koneckonců evropská implementace. Úhrada zde není stanovována podle jasných kritérií Státním ústavem pro kontrolu léčiv ve správním řízení. Chybí instituty typu dvojstupňovost rozhodování, možnost odvolání a podobně,“ vysvětlil Zitterbart.

Podle předkládané úpravy budou v prvním stupni účastníky řízení na SÚKL držitel rozhodnutí o registraci, zdravotní pojišťovny a odborné společnosti, vydá se hodnotící zpráva, která bude postoupena ministerstvu, a na základě projednání ministerstvo vydá v příslušné lhůtě závazné stanovisko. Poté postoupí věc zpět SÚKL, který bude nucen se závazným stanoviskem ministerstva řídit.

Z poslanecké sněmovny do Senátu přišel spolu se samotným zákonem také pozměňovací návrh týkající se vracení doplatků na léky. Při dosažení zákonem stanoveného limitu na započitatelné doplatky by podle něj už nově v lékárně lidé nedopláceli, zatímco nyní doplácet musejí a posléze jim přeplatek pojišťovna vrací. Tuto změnu senátoři podpořili, jejich dva pozměňovací návrhy ovšem nyní ještě bude muset znovu projednat poslanecká sněmovna.

-mk-