Ilustrační foto: Pixabay

Sjednoťte doplatky, požadují lékárníci v petici

Systém regulace trhu s léčivy a stanovování cen a úhrad u regulovaných léčivých přípravků je nefunkční a potřebuje zásadní reformu. Takového mínění je skupina nezávislých lékárníků, kteří tento týden adresovali Parlamentu petici, v níž požadují, aby stát garantoval rovné podmínky pro poskytování lékárenské péče a všeobecnou dostupnost léčiv. Hlavně však požadují, aby doplatek na shodný částečně hrazený léčivý přípravek byl ve všech lékárnách stejný a lékárny si tak v tomto ohledu nemohly vzájemně konkurovat. V opačném případě varují před zánikem nezávislých lékáren.

Když lékař předepíše recept na léčivý přípravek s částečnou úhradou, míru doplatku se pacient obvykle dozví až při placení v lékárně. Výše doplatku totiž může být různá – závisí na konkrétním léku, na tom, jakou částku pojišťovna hradí a také na konečné ceně, za jakou ho provozovatel dané lékárny prodává. Právě v této části, kterou pacient doplácí, vzniká prostor pro konkurenci mezi lékárnami. Lékárny mohou nabízet různé ceny doplatků na stejný lék, a nižší cenou se snažit přilákat více zákazníků. Jenže tržní prostředí nevyhovuje všem.

„Požadujeme zajistit transparentní prostředí, ve kterém nemocný spoluobčan (pacient) předem zná doplatky na předepsaná léčiva, které jsou stejné ve všech lékárnách v celé České republice tak, jak je to běžné ve většině zemí Evropské unie,“ stojí v petici lékárníků, v čele jejíhož výboru stojí Lucie Nedopilová z lékárny U bílého lva. Doplatky u stejných léků mají být podle petentů stejné bez ohledu na místo, typ lékárny či „jakoukoliv jinou příslušnost či propojenost lékárny se zdravotnickým zařízením nebo kapitálovým vlastníkem či distributorem“. Stát má potom garantovat rovné podmínky pro poskytování lékárenské péče a všeobecnou dostupnost léčiv pro všechny obyvatele, ať už žijí ve městech či na venkově.

Autoři petice proto požadují kompletní reformu legislativy zabývající se regulací trhu s léky a plateb od zdravotních pojišťoven, které jako jediné jednají s výrobci léčiv o cenách. Rovněž varují před vyváděním zisků některých provozovatelů mimo Českou republiku a její zdravotnický systém.

„Požadujeme radikální změny po vzoru vyspělých zemí Evropské unie, které jsou dlouhodobě odkládány a bagatelizovány,“ dodávají petenti s tím, že systém veřejných lékáren je dlouhodobé podfinancovaný. Varují, že současný stav legislativy „zásadně ohrožuje existenci nezávislých lékáren“, zejména pak na venkově a v malých městech.

Petice byla tento týden přidělena k projednání senátnímu Výboru pro zdravotnictví.

-fk-