Ilustrační foto: Pixabay

Vládou navržený zářijový růst platů ohrožen, resort financí je proti

S připravovaným vládním nařízením navrhujícím zářijové navýšení platů části zaměstnanců veřejného sektoru a státu, včetně zaměstnanců ve zdravotnictví, nesouhlasí ministerstvo financí. Podle resortu je totiž vládní rozpočtová rezerva vyčerpaná a z podkladů k návrhu není jasné, z čeho se má přidání platit. Napětí v jednáních o navyšování platů může umocnit i první – zatím neveřejný – návrh státního rozpočtu pro příští rok, který dotčené resorty většinově neuspokojil.

Ministerstvo financí zveřejnilo svůj nesouhlas s navyšováním platů zaměstnanců veřejného sektoru a státu v připomínkách k připravovanému nařízení vlády s úpravou tarifů. Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje od září zvýšit platový základ buď o sedm procent, nebo o deset procent zhruba 360 tisícům úředníků, pracovníků v kultuře, technických pracovníků v sociálních službách a ve zdravotnictví či nepedagogických sil ve školství a více než 70 tisícům státních zaměstnanců. Do konce roku by na přidání bylo potřeba buď 4,57 miliardy korun (při sedmiprocentním navýšení), nebo 6,53 miliardy (při desetiprocentním navýšení). Podle Konfederace zaměstnavatelských a podnikatelských je obtížné za nynějšího odměňování pracovníky získat a udržet. Konfederace proto podporuje zvednutí tarifů o deset procent.

„Ministerstvo financí s předloženými variantami valorizace základní stupnice platových tarifů pro zaměstnance v pracovním a služebním poměru o sedm procent a deset procent zásadně nesouhlasí. Důvodem je skutečnost, že v materiálu není uveden zdroj financování tohoto navýšení platových tarifů. Upozorňujeme, že v současné době je stav vládní rozpočtové rezervy v podstatě vyčerpán,“ uvedlo ministerstvo financí v připomínkách.

Vláda ještě bude jednat s odbory

Navýšení svých rozpočtových kapitol požadují ministerstva a úřady. „S navrhovaným navýšením platových tarifů je bezpodmínečně nutné spojit také tomu odpovídající navýšení rozpočtových prostředků na platy tak, aby zaměstnavatelé a služební úřady mohli zvýšení platových tarifů pokrýt,“ uvedlo například ministerstvo vnitra. Podobně se přitom vyjadřují i další resorty. Z ministerstev se ozývá i volání, že jejich organizace prostředky na úhradu navýšených nákladů v tuto chvíli nemají a že za současných „výdajových limitů“ nebude navrhované zvýšení platů možné zajistit.

Na nutnost poskytnout institucím na zvednutí výdělků dostatek peněz poukazují i odbory. Ti mají s premiérem Petrem Fialou (ODS) jednat 21. srpna, poté by o otázce navýšení platů měla rozhodnout vláda. Část odborových svazů je přitom od 24. července kvůli platům ve stávkové pohotovosti. Odboráři považují navýšení tarifů o deset procent s tím, že instituce na přidání dostanou letos z rozpočtu dostatek peněz.

Návrh rozpočtu jako další komplikace

Napětí v jednáních o navyšování platů části zaměstnanců veřejného sektoru a státu pravděpodobně umocní i první návrh státního rozpočtu pro příští rok, který zatím nebyl oficiálně zveřejněn, dosud utajované údaje ovšem někteří členové vlády uvedli v odpovědi na opoziční interpelaci, jak informoval web čt24. Uspokojeny byly v rozpočtu na příští rok údajně jen požadavky ministerstva obrany, některé resorty by dokonce měly dostat ještě méně peněz než letos a výrazně méně než požadují.

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prvotní materiál k rozpočtu na příští rok zatím veřejně ještě nepředstavil, plánuje to údajně udělat na konci srpna. Ministři budou o návrhu rozpočtu na příští rok znovu jednat ve druhé polovině srpna a vláda pošle do sněmovny návrh státního rozpočtu na rok 2025 až v září, tedy až poté, kdy už by mělo být o navýšení platů rozhodnuto.

ČTK, red