Foto: Tim Reckmann/ Flickr, licence CC BY 2.0

Změnu sledování ochranných limitů pro doplatky léků podpořil právní výbor Senátu

Senátní ústavně-právní výbor doporučil schválit novelu, která kromě jiného mění sledování ochranných limitů pro doplatky částečně hrazených léků. Při jejich překročení by zdravotní pojišťovny neměly lidem peníze jako dosud zpětně vracet, protože ti nebudou tyto započitatelné doplatky v lékárnách již dál platit. Pokud pacient při úhradě léku v lékárně překročí limit, lékárna už od něj nově částku nevybere. Místo toho ji lékárně uhradí zdravotní pojišťovna. Vládní novela zákona o veřejném zdravotním pojištění také stanoví, že členy unijní skupiny pro hodnocení zdravotnických technologií budou za Česko ministerstvo zdravotnictví a Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Předseda výboru Tomáš Goláň (senátorský klub ODS a TOP 09) upozornil, že předlohu bude v příštím týdnu projednávat senátní výbor pro zdravotnictví. Podle jeho informací se bude ve výboru projednávat několik pozměňovacích návrhů, na kterých je prý shoda v koalici. Pokud by plénum Senátu v příštím týdnu pozměňovací návrh přijalo, vrátila by se novela do Sněmovny. Senátor a zpravodaj Zdeněk Matušek (senátorský klub ANO a SOCDEM) dnes novelu podpořil a doporučil ji schválit beze změny. Uvedl, že přinese větší efektivitu systému veřejného zdravotního pojištění i jeho větší transparentnost.

Ministerstvo nepředpokládá nové výdaje státního rozpočtu

Hranice započitatelných doplatků se liší u různých skupin lidí. U dětí a seniorů nad 65 let je 1000 korun, u starších 70 let a zdravotně postižených 500 korun a u ostatních dospělých 5000 korun. Pokud součet doplatků nad tento limit překročí za čtvrtletí 200 korun, zdravotní pojišťovna ho vyplatí na účet nebo zašle složenkou. Nově bude podle novely zaznamenávat výši uhrazených doplatků systém eRecept.

Vládní novela reaguje na unijní nařízení, které se zabývá ochranou zdraví pacientů a fungováním vnitřního trhu, pokud jde o léčivé přípravky, zdravotnické prostředky a diagnostické zdravotnické prostředky in vitro. Nařízení je sice přímo účinné, navzdory tomu je podle zdůvodnění nutná úprava českého právního řádu. Ministerstvo zdravotnictví v souvislosti s ní nepředpokládá nové výdaje státního rozpočtu ani náklady podnikatelů. Předloha se týká například i výrobců léků, zdravotnických prostředků a diagnostických zdravotnických prostředků in vitro.

Hodnocení umožňuje určit účinnost nových či současných zdravotnických technologií. Zaměřuje se zejména na jejich přidanou hodnotu v porovnání s jinými novými nebo současnými zdravotnickými technologiemi.

ČTK