Ilustrační foto: Public Domain Pictures

Ambulantní specialisté se chystají na protesty. Kvůli znění úhradové vyhlášky

Poté, co letošní úhradová vyhláška nepokryla ambulantním specialistům inflaci, přichází další rána – návrh úhradové vyhlášky pro další rok jim nepřináší žádné navýšení, a některé odbornosti si naopak ještě finančně pohorší. Sdružení ambulantních specialistů (SAS), které už loni v listopadu vyhlásilo protestní pohotovost, tak nyní vyzvalo své členy, aby se připravili k akci. Jakou budou mít protesty přesně podobu, si ale SAS zatím nechává pro sebe.

„9. září 2024 jsme od ministerstva zdravotnictví dostali první návrh úhradové vyhlášky na rok 2025, jehož část věnovanou našemu segmentu odmítáme. Ihned jsme zahájili jednání s MZ o jejích úpravách, které sice zatím není dokončené, dle jeho průběhu ale odhadujeme, že nejspíše nepovede k žádoucímu posunu ve výši našich úhrad i regulací. Z toho důvodu i s ohledem na výsledky letní ankety vyzýváme všechny naše členy, aby byli připraveni k zahájení protestních akcí. O čase jejich zahájení a podobách budeme, pokud nedojde k jednáních s MZ k žádoucímu pozitivnímu zlomu, informovat v nejbližších dnech,“ stojí v zápisu z jednání Rady SAS, která proběhla ve čtvrtek.

Předseda SAS Zorjan Jojko Zdravotnickému deníku řekl, že z proběhlých jednání na ministerstvu zdravotnictví zatím nejsou žádné výstupy, které by se daly prezentovat. Rada SAS se ale podle něj shodla na tom, že je třeba jednat. „Jsme zatím skeptiky v tom, že dosáhneme v přístupu MZ zásadního pozitivního zlomu,“ konstatuje Jojko, který ovšem zatím nechce prozradit podobu plánovaných protestů.

Vyhláška nevykrývá náklady, navíc je zbytečně komplikovaná

S čím tedy návrh úhradové vyhlášky v segmentu ambulantních specialistů přichází? „Segment poskytovatelů ambulantních specializovaných služeb nedospěl v dohodovacím řízení k dohodě se zástupci zdravotních pojišťoven. Úhrady proto stanovilo ministerstvo zdravotnictví, přičemž vzhledem k možnostem systému a potřebám jednotlivých segmentů stanovené úhrady znamenají pro segment ambulantních specialistů průměrný růst cca jedno procento za předpokladu plnění bonifikačních kritérií. Alokované prostředky jsou přitom směřovány do výkonů a odborností s vyšším podílem práce oproti výkonům s materiálovou nebo přístrojovou složkou, což implikuje mírný pokles pro odbornosti s vysokým podílem materiálových a přístrojových nákladů,“ stojí v důvodové zprávě návrhu.

Během dohodovacího řízení zazněly od poskytovatelů rozdílné návrhy na to, jak mají být úhrady koncipovány – zatímco Sdružení ambulantních specialistů požadovalo rozdílné hodnoty bodu tak, aby nedošlo vzhledem k bodovému ocenění v seznamu výkonů ke znevýhodnění materiálově náročnějších odborností, ČLK se zasazovala o jednotnou hodnotu bodu.

„Část návrhů plně sjednocovala hodnotu bodu, čímž maximálně diferencovala růst úhrad mezi odbornostmi, a naopak část návrhů plně diferencovala hodnotu bodu, čímž sjednocovala růst úhrad mezi odbornostmi. Ministerstvo zdravotnictví zvolilo kompromisní návrh řešení, kdy zachovává stávající rozestupy mezi hodnotami bodu u jednotlivých odborností, čímž dochází k částečné diferenciaci růstu úhrad mezi odbornostmi. Dodatečná navýšení úhrad pro odbornosti (a regiony) s omezenou nebo ohroženou dostupností péče pak mohou realizovat zdravotní pojišťovny v individuálních dohodách s poskytovateli,“ vysvětluje důvodová zpráva.

Větší navýšení ovšem směruje do odborností zaměřených na péči o duševní zdraví, které jsou čím dál hůře dostupné. Na druhou stranu se ambulantní specialisté musí připravit na pětiprocentní snížení limitu na vyžádanou péči a také u preskripčních omezení.

V čem vidí ambulantní specialisté největší problém? „Vadí nám, zcela jednoduše řečeno, naprosté nevykrytí nákladů, které v rámci naší péče narostly v souvislosti s inflací. Všude kolem slyšíme, jak je třeba kde komu navýšit i osobní příjmy právě kvůli inflaci, ale u nás je to, ačkoli nejde jen o osobní náklady, ale nárůst nákladů na poskytovanou péči o pacienty, ignorováno. A mimo to nám vadí podle nás nově zbytečně komplikované výpočty v naší části návrhu úhradové vyhlášky, zejména zamotání způsobu výpočtu koeficientu v úhradovém vzorci. Sám odhaduji, že v tom se vyzná počet lékařů, které spočítáte na prstech jedné ruky. Víc jistě ne,“ shrnuje Zorjan Jojko.

-mk-