Bohumínská městská nemocnice. Foto: Facebook/Bohumínská městská nemocnice

Situace je horší, než jsme čekali. Ještě, že jsme evakuovali včera, říká šéf představenstva bohumínské nemocnice Němeček

Stoupající řeky a záplavy si nevybírají a voda vtrhla i do nemocničních zařízení, kde ochromila jejich provoz. Jednou takovou je Bohumínská městská nemocnice, odkud musely být odvezeni všichni pacienti. A voda dále stoupá. Pacienti se budou moci vrátit přibližně za týden. O situace v nemocnici a jejích pacientech Zdravotnickému deníku pověděl předseda představenstva Bohumínské městské nemocnice Svatopluk Němeček.

„Včera jsme celou nemocnici evakuovali, protože v suterénu začala stoupat voda, kde jsou elektrorozvody. To jsme byli schopní v té době zvládnout, nicméně výhledy na vývoj toku na řece Odře, od které jsme vzdáleni 500 metrů byly poměrně závažné, takže jsme včera v odpoledních hodinách rozhodli pro evakuaci nemocnice,“ popsal Němeček neblahý vývoj.

Vedení bohumínské nemocnice proto po rozhodnutí zkontaktovalo okolní zdravotnická zařízení a domluvilo se s nimi na tom, kolik pacientů z bohumínské nemocnice budou schopna pojmout. „Spolu s dopravní sanitní službou jsme všechny pacienty rozvezli. Šlo zhruba o sto pacientů. Dvacet jich šlo domů,“ upřesňuje dále předseda.

„Nyní se ukazuje, že to bylo prozíravé rozhodnutí, neboť ta situace je ještě horší, než jsem očekával,“ uvedl Němeček dále s tím, že dnes je v areálu nemocnice asi půl metru vody, přičemž řeka Odra má podle prognóz až do půlnoci dále stoupat. „Kdybychom to neudělali, tak naše pacienty dnes evakuujeme za poměrně dramatičtějších okolností. Udělali jsme to včas a jsem za to velmi rád,“ dodává.

Rozsah škod zatím není známý, neboť do zatopeného areálu je zamezen vstup. Už nyní ale lze očekávat, že škody nebudou malé. „V suterénu bude určitě zničené úplně všechno,“ obává se Němeček. V této části nemocnice se nachází jak technické zázemí, tak ambulantní trakt. Konečný výčet bude znám až po opadnutí vody.

Znám zatím není ani termín návratu pacientů do nemocnice. „Původně jsem myslel, že by se mohli vrátit v úterý, ale vzhledem k množství vody nyní předpokládám, že spíše za týden,“ nastínil nejasný vývoj předseda představenstva bohumínské nemocnice.

-fk-