Hlavní sestra ČR Alice Strnadová. Foto: Ministerstvo zdravotnictví

Byrokratické zatížení sester pomáhá snižovat elektronizace, říká hlavní sestra Strnadová


Administrativní zatížení zdravotních sester a šíře jejich kompetencí jsou tématy, která v poslední době rezonují tuzemským zdravotnictvím. Ukazuje se přitom, že jde o oblast, která široce ovlivňuje fungování celého resortu – nedávný průzkum například odhalil, že se zdravotní sestry kvůli přetížení administrativou méně zapojují do prevence. Na byrokratickou zátěž sester a na to, co by jí mohlo pomoci snížit, jsme se zeptali hlavní sestry České republiky Alice Strnadové. Ta míní, že pomůže větší využívání administrativních pracovníků i postupující elektronizace zdravotnictví.

Jak moc jsou podle vás sestry přetíženy administrativou?

Nebudu zastírat, že administrativy je ve zdravotnictví mnoho. Sestra je zdravotnický pracovník odpovědný za ošetřovatelskou péči a samozřejmě musí v zájmu kvality a bezpečí poskytnutí péče svou činnost a stav nemocného z ošetřovatelského hlediska zaznamenávat. Do laboratoře nelze poslat neoznačený vzorek krve. Tato administrativa je nezbytná, ale již nyní existuje elektronická dokumentace a systémy, které umí předvyplnit různé záznamy a štítky.

Ministerstvo zdravotnictví sestrám v administrativě ulevilo již v roce 2018, kdy výrazně zjednodušilo ošetřovatelskou dokumentaci. Nyní je na každém zdravotnickém zařízení, jaký si nastaví rozsah ošetřovatelské dokumentace – v návaznosti na rozsah poskytované ošetřovatelské péče. Mám informace z terénu, že se ošetřovatelská dokumentace zjednodušila.

Pomohlo by delegování některých administrativních úkolů sester na nižší zdravotnický personál nebo administrativní pracovníky – například v rámci týmových praxí?

Administrativní pracovník ve zdravotnictví je další člen týmu, kterého mohou zdravotnická zařízení využívat. Může například zajišťovat objednávání pacientů na různá vyšetření, připravovat objednávky zdravotnického materiálu a vykonávat další administrativní úkony. V katalogu prací jsme nově, od letošního 1. července ukotvili i platové třídy pro správce administrativních dat.

Bylo by podle vás v oblasti prevence přínosné, kdyby sestry získaly více kompetencí od lékařů?

Ano, již nyní sestry v oblasti prevence své kompetence mají, v závislosti na rozvoji medicíny a potřebách terénu jednáme pravidelně s odbornou veřejností a odbornými společnostmi a usilujeme o jejich navyšování. V loňském roce jsme například zavedli specializační vzdělávání v oboru Sestra pro hojení ran.

Jakou konkrétní administrativu by sestry mohly převést na nižší zdravotnický nebo nezdravotnický personál?

Poskytnutou ošetřovatelskou péči musí zaznamenávat sestra, nicméně různé dílčí administrativní úkony může již nyní zajišťovat administrativní pracovník. Je také potřeba pokračovat v elektronizaci zdravotnictví, aby byla administrace v oblasti zdravotní péče co nejjednodušší a sestra nemusela dlouze vypisovat různé žádanky a další formuláře.

A jakou konkrétní administrativu by mohli převést lékaři na sestry?

Sestry jsou vysoce kvalifikovaní zdravotničtí pracovníci, z tohoto důvodu se nedomnívám, že by jim měli lékaři předávat administrativní činnosti, ty mohou vykonávat administrativní pracovníci.

Situaci tedy podle vás postupně zlepší elektronizace zdravotnictví?

Elektronizace zdravotnictví je určitě dobrá cesta, pro příklad mohu jmenovat již zavedený e-recept, který zajišťuje, že pacient nechodí do ordinace opakovaně „jen“ pro léky, ale přijde pouze na plánovanou kontrolu. Máme také informace, že ordinace lékařů využívají různé další elektronické systémy, například objednací, které sestrám rovněž šetří práci.

Jakub Němec