(Zleva) předseda Lékařského odborovému klubu Martin Engel, předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče Dagmar Žitníková a prezident České lékařské komory Milan Kubek. Foto: archiv Slibem neuzdravíš

Komora a odbory odložily chystaný protest za vyšší platy. Prý kvůli povodním

Česká lékařská komora (ČLK) a zdravotnické odbory odložily kvůli povodním podzimní protest, kterým chtěly dosáhnout navýšení platů a mezd. Lékaře minulý týden vyzvaly, aby ke konci října podali výpovědi z přesčasů. Novinářům to dnes řekl předseda Lékařského odborového klubu – Českého svazu lékařů (LOK-ČSL) Martin Engel. V tiskové zprávě uvedly, že žádné kroky nebudou podnikat do konce roku. Schůzku s ministrem Vlastimilem Válkem (TOP 09) ohledně odměňování měly mít odbory 26. září, podle obou stran dál platí.

„Naše požadavky trvají, ale vzhledem k tomu, co se děje (…), a co postihlo i zdravotnická zařízení, naši akci odsouváme,“ řekl Engel. Podle něj velká voda zasáhla například nemocnice v Opavě, Bohumíně nebo Jeseníku. Komora eviduje zatím pět postižených ordinací lékařů, kteří požádali ČLK o pomoc. Počty zasažených budou ale pravděpodobně vyšší.

Ministerstvo zdravotnictví odložení protestů podle mluvčího Ondřeje Jakoba ocenilo jako odpovědný a rozumný krok. Předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR Dagmar Žitníková uvedla, že s vládou o navýšení platů zdravotníků chtějí dále jednat. Podle informací v tiskové právě akci Slibem neuzdravíš od minulého týdne podpořila asi tisícovka lékařů, odbory evidují asi 8500 podpisů na podporu svých požadavků.

„Vláda neplní závazky, které podepsala v prosinci loňského roku,“ doplnil dnes předseda ČLK Milan Kubek. Po něm byly navýšeny platy zdravotníků o 5000 Kč až 15.000 korun podle praxe a přislíbeny další změny včetně připravení speciálního zákona o odměňování zdravotníků.

„Ministerstvo zdravotnictví splnilo všechny body prosincové dohody. Jediný otevřený bod, zákon o odměňování zdravotníků, který jsme předložili k diskusi, bude předmětem společného jednání příští týden a jsme připraveni ho v nejbližší době předložit do sněmovny,“ sdělil dnes ČTK Jakob.

S návrhem, který MZd připravilo, ale odbory nesouhlasí. Žádají například sjednocení výše platů ve státních nemocnicích s mzdami v soukromých zařízeních na stejných pozicích. Podle MZd ale takový krok není možný. Vadí jim také to, že zákon počítá s tím, že lidé by museli pro získání určité garantované výše mzdy mít průměrně osm hodin přesčasů týdně.

Nový termín či formu protestů odloženým kvůli záplavám ČLK a odbory neupřesnily. „Česká lékařská komora nebude tolerovat, aby se vláda měsíce vymlouvala na povodně,“ řekl Kubek.

Zástupci zdravotníků kritizovali také návrh vyhlášky, která upravuje rozdělení peněz z veřejného zdravotního pojištění pro příští rok. Jedenáct miliard korun, které návrh vyhradil jako rezervu pro zdravotní pojišťovny, by podle Žitníkové mělo směřovat na odměny zaměstnanců.

Lékaře zasažené povodní by podle Kubka měly podpořit kraje a zdravotní pojišťovny. „Chtěl bych vyzvat zdravotní pojišťovny, aby jim na rok 2025 navýšily speciálním příplatkem úhrady,“ uvedl Kubek. Peníze na pomoc soukromým zdravotnickým zařízením by měly podle něj uvolnit i kraje. „Víme, že stát se nějakým způsobem postará o fakultní nemocnice, kraje se nakonec postarají o okresní nemocnice, které zřizují, ale soukromí lékaři nemají žádné zřizovatele,“ dodal.

-čtk-