Jelena Holomany (vpravo). Foto: AKESO

Digitální terapie může uvolnit odborníkům ruce. Získají prostor pro náročné případy

Díky digitálním terapiím, jako je program Mindwell zaměřený na lehčí a středně těžké případy deprese, úzkosti či syndromu vyhoření, mohou přetížení specialisté získat více prostoru na práci s náročnějšími pacienty. Překážkou v tom, aby dnes byly tyto přístupy více používány, je ale podle spoluzakladatelky a výkonné ředitelky Mindwell Jeleny Holomany nízké povědomí o tom, že digitální terapie skutečně fungují. Proto je jedním z cílů Mindwellu, který spadá pod holding AKESO, zvyšování důvěry v digitální řešení a ukázka toho, že právě tento přístup může být dalším důležitým dílkem do skládanky péče o duševní zdraví.

Jak pokračují jednání se zdravotními pojišťovnami o úhradě? Jak je úhrada realizována u zdravotních pojišťoven, které přispívají – jde o fond prevence, nebo standardně hrazenou péči?

Jednání se zdravotními pojišťovnami pokračují. Se všemi spolupracujícími pojišťovnami probíhá úhrada dle domluveného schématu. Pojištěnci ČPZP se k nám dostanou za použití klasické žádanky a pojištěnci VoZP zase skrz program Zdravá duše. Velkou výhodou při jednáních jsou podpora České psychiatrické společnosti, která doporučuje programy Mindwell, a fakt, že platforma, kde probíhá terapie, je zdravotnickým prostředkem splňujícím požadavky MDR pro danou rizikovou třídu (více jsme psali zde, pozn. red.). Dále je výhodou rigorózní kvalifikace terapeutů a odborná garance profesora Jána Praška, jednoho z nejznámějších odborníků na kognitivně-behaviorální psychoterapii v ČR (rozhovor s ním si můžete přečíst zde, pozn. red.). Je zřejmé, že nábor pojišťoven vyžaduje čas a trpělivost, protože je složité splnit všechny tyto požadavky a potvrdit standard služby hodný plné úhrady ze hlavního fondu. Například proces se zdravotnickým prostředkem trval více než devět měsíců. Dalším krokem k plné úhradě a prohloubení spolupráce s pojišťovnami budou randomizované klinické studie a naplnění požadavků pro zařazení do sazebníku výkonů.

Kolik lidí dnes užívá Mindwell a s jakými potížemi? Roste počet uživatelů oproti začátku roku, kdy jsme spolu hovořily naposledy (více zde, pozn. red.)?

Služba nyní nabízí tři klíčové programy zaměřené na depresi, úzkosti a syndrom vyhoření. Většina z více než tisíce našich klientů využívá program zaměřený na úzkost a řeší například generalizovanou úzkostnou poruchu nebo smíšenou úzkostnou a depresivní poruchu. Program na syndrom vyhoření byl spuštěn relativně nedávno, takže přesné údaje o počtu uživatelů zatím nejsou k dispozici. Podle veřejných statistik věříme, že program bude relevantní pro velké množství lidí. Více než 86 procent uživatelů uvádí spokojenost s přiděleným terapeutem, přibližně stejné procento hodnotí program jako přínosný. První klinické výsledky ukazují značné zlepšení příznaků úzkosti a deprese. Tento rok považujeme za úspěšný, zejména co se týká množství klientů, které Mindwell oslovil; první kvartál byl zvlášť silný. Na příští rok máme ambice ještě větší, a pokud jednání povedou k pozitivním výsledkům, očekáváme zdvojnásobení ročních výsledků.

Už máte nějaké první odezvy na nově spuštěný program na syndrom vyhoření? Posilujete vzhledem k rozšiřování portfolia spolupracující psychoterapeuty?

Program na syndrom vyhoření zatím využilo relativně malé množství lidí, takže výsledky nejsou ještě dostatečně vypovídající. Nicméně program splnil naše očekávání, co se týká zapojení klientů do terapie. V programu jsme vyzkoušeli jiný přístup k vysvětlení tématu syndromu vyhoření než u ostatních programů, s důrazem na prevenci. Pozitivní odezva na tento preventivní směr je zatím kvalitativní. Na podzim plánujeme kampaně na zvýšení povědomí o těchto problémech, které by měly přinést i kvantitativní potvrzení našich prvních výsledků. Co se týká rozšiřování portfolia, máme v současnosti více spolupracujících psychoterapeutů a počet se stále zvyšuje. Máme připravené kapacity na vyšší počet uživatelů, pokud se program podaří dostat do úhrad nebo se úspěšně zpropaguje mezi širokou veřejností.

Jaké výhody má asynchronní forma péče pro pacienta, potažmo pro systém (synchronní péče znamená on-line, kdy pacient komunikuje s terapeutem v reálném čase, zatímco u asynchronní péče pacient absolvuje digitální terapii dle svých časových možností a terapeut mu posléze dává v nějakém časovém horizontu zpětnou vazbu, pozn. red.)? Má tato forma péče i nějaká úskalí, na která je třeba dávat pozor?

Asynchronní forma péče nabízí výhody, jako je větší flexibilita a možnost důkladného promyšlení zpětné vazby terapeutem. To může vést k lepšímu porozumění a cílenější pomoci. Dále umožňuje klientům, kteří by jinak neměli možnost vyjádřit se, využít terapeutické služby bez časového tlaku. Nicméně tato forma terapie vyžaduje vysokou motivaci ze strany pacienta a může mít omezený vliv na vznik terapeutického vztahu. Písemná forma může někdy ztěžovat přímou interakci a rychlé reagování na emoce klienta. Přesto z kvalitativního výzkumu víme, že terapeuti dokáží vytvářet silné terapeutické pouto i v asynchronním formátu. Asynchronní terapie také umožňuje zkrátit čekací doby na terapii a odlehčit práci psychoterapeutům, kteří se mohou zaměřit na složitější případy, zatímco Mindwell poskytuje podporu pro lidi s mírnými a středními příznaky. Hlavním pilířem asynchronní formy je u Mindwell schopnost poskytnout péči až čtyřem klientům za jednu hodinu a tím ulehčit systému, zatímco efekt terapie zůstává zachován.

Vnímáte nějaké systémové překážky, které podle vás brání větší dostupnosti terapie Mindwell?

Nejsou to překážky v pravém slova smyslu, ale spíše množství práce potřebné k naplnění vysokých standardů zdravotní péče. Skutečnou překážkou je nízké povědomí o tom, že digitální řešení mohou být efektivní a skutečně pomoci. Například v Anglii jsou digitální řešení již součástí step-care modelu zdravotní péče. Naším cílem je nadále pracovat na zvýšení důvěry v digitální řešení a ukázat, že mohou přinášet reálné přínosy pro duševní zdraví.

Jaké jsou další plány Mindwellu na zhruba další dva roky? Minule jste zmiňovala Mindwell Junior – pokračují nějak aktivity v tomto směru?

Mindwell plánuje v následujících letech zefektivnit a rozšířit své služby. Naším cílem je zlepšit efektivitu stávajících programů a přidat nové programy, které budou pokrývat širší spektrum psychických obtíží. Dalším cílem je také zaměření na psychické potíže spojené s náročným fyzickým onemocněním, jako je roztroušená skleróza nebo onkologické onemocnění. Toto však vyžaduje multidisciplinární podporu psychiatrů, onkologů, případně neurologů.

Na Mindwell Junior postupně pracujeme. Programy budou vycházet z ověřených metod kognitivně-behaviorální terapie (KBT), avšak s přizpůsobením obsahu a formy komunikace tak, aby byly vhodné pro děti a dospívající. Bude nezbytné začít nový proces pro zdravotnický prostředek, protože Mindwell Junior představuje zcela odlišnou službu. Program bude navržen speciálně pro děti a adolescenty, což vyžaduje úpravy jak v obsahu, tak v terapeutických metodách. Proto bude třeba projít novým procesem, aby bylo zajištěno, že program splňuje všechny požadavky a standardy pro tuto věkovou skupinu. Mindwell Junior se spustí nejdříve za pět let.

-mk-