Tisková konference o konsolidaci veřejných financí. Vlevo ministr školství Tomáš Drucker, vpravo ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Reprofoto z videa Úřadu vlády SR

Ficova vláda udělá ze státních nemocnic akciovky. V rámci konsolidace také zbrzdí růst platů zdravotníků


Státní nemocnice na Slovensku se mají změnit na akciové společnosti. Představitelé vládní koalice v čele s premiérem Robertem Ficem (Směr-SD) to řekli na úterní tiskové konferenci na úřadu vlády. Jedná se o jedno z opatření v rámci konsolidace veřejných financí. Rovněž se má zpomalit valorizace platů zdravotníků. Informaci přinesla slovenská redakce Zdravotnického denníku.

Slovenské zdravotnictví si podle tamních vládních politiků každý rok vyžádá miliardu eur ze státního rozpočtu. Řešením má být změna právní formy všech státních nemocnic na akciové společnosti a ustanovení jejich řádných managementů, aby se ve zdravotnictví peníze neztrácely.

Ministr školství Tomáš Drucker (Hlas-SD), který byl v minulosti i ministrem zdravotnictví, řekl, že opatření, na kterých se koaliční strany dohodly, jsou plně v koordinaci ministryně Zuzany Dolinkové (Hlas-SD). „Státní nemocnice se transformují na akciové společnosti a zákonem bude zaveden zákaz jejich privatizace. Bude to podobný systém jako u zdravotních pojišťoven, nemocnice budou pod kontrolou Úřadu pro dohled nad zdravotní péčí,“ řekl Drucker s tím, že pokud nemocnice nebudou plnit některé ukazatele hospodaření, budou mít nařízeny ozdravné plány. „Zavedou se standardní manažerské a účetní postupy, protože pokud to dokáže soukromý sektor, musí to dokázat i stát,“ řekl Drucker. Zároveň však uznal, že ve státních nemocnicích končí ty nejtěžší a nejnákladnější případy pacientů.

Součástí konsolidace má být i šetření na mzdách státních zaměstnanců, což jsou také zdravotníci ve státních zdravotnických zařízeních. Ministr financí Ladislav Kamenický (Směr-SD) ohlásil zpomalení valorizace platů zdravotníků na tři procenta, která státu ušetří 259 milionů eur. Lékařům se tak má příští rok zvýšit plat o 147 eur a sestrám o 68 eur.

Zatímco na některé věci se v rámci opatření daň z přidané hodnoty (DPH) zvýší, při snížené sazbě DPH se daň ještě sníží. DPH na potraviny, léky a zdravotnické pomůcky bude pět procent místo dosavadních deseti procent. Vládní koalice se dohodla na balíčku opatření, která mají zajistit celkovou konsolidaci veřejných financí na úrovni 2,6 až 2,7 miliardy eur. Díky tomu má schodek příští rok klesnout na 4,7 procenta hrubého domácího produktu. Součástí konsolidace je například i zavedení daně z finančních transakcí pro firmy či zvýšení firemní daně od určité výše příjmu.

-luh-