Foto: Radek Čepelák

Foltýn: Moderní informační systém by brzy měly mít všechny nemocnice

Očekávám, že moderní informační systémy budou brzy běžné ve všech velkých tuzemských nemocnicích, díky čemuž zmizí velká omezení v oblasti funkcionalit a možností, které přináší elektronizace. Zdravotnickému deníku to v rozhovoru řekl ředitel Národního centra elektronického zdravotnictví (NCEZ) Petr Foltýn. Uvedl také, že v září budou uzavírána veškerá klíčová zadání projektů elektronizace a zahájeny budou také pilotní projekty s vybranými zdravotnickými zařízeními.

V jaké fázi elektronizace se nyní nacházíte?

V září uzavíráme veškerá klíčová zadání projektů elektronizace a s jednotlivými dodavateli jsme zkoordinováni. Současně zahajujeme pilotní projekty spolu s vybranými zdravotnickými zařízeními.

Jak probíhají přípravy na EHDS (Evropský prostor pro zdravotní data)? Chystají se změny v legislativě?

Po přijetí tohoto nařízení – dosud přijato není – bude nutné jej promítnout do legislativy a zároveň připravit zázemí pro následnou realizaci. Právě realizace současných centrálních projektů je pro naplnění podmínek EHDS nezbytná.

Důležitými tématy jsou také kybernetická bezpečnost a afinitní domény. Můžete našim čtenářům vysvětlit, co afinitní domény přesně znamenají?

Afinitní domény slouží – mimo jiné – k výměně elektronické zdravotní dokumentace. Budovat je budou například kraje a také některá zdravotnická zařízení a mohou k tomu využít i dotační zdroje. Informační a ambulantní systémy poskytovatelů budou na afinitní domény napojeny, a pokud bude vedena o pacientovi elektronická zdravotní dokumentace, bude prostřednictvím těchto technických prostředků k dispozici.

Na co všechno jsou vypsány dotační výzvy a co si od toho slibujete?

Připravujeme či již realizujeme klíčové projekty elektronizace s využitím dotačních zdrojů z programu Národního plánu obnovy. Bude realizováno přibližně deset samostatných komponent a cílem je samozřejmě dosáhnout vedení elektronické zdravotní dokumentace i jejího sdílení, elektronické verze žádanek a také rozvoje funkcionalit aplikace EZKarta.

Kdo bude investice čerpat?

Veškeré společnosti, které budou realizovat projekty v oblasti interoperability i digitálních služeb, mají již s ministerstvem zdravotnictví uzavřené smlouvy, které vzešly z realizovaných výběrových řízení. Konkrétní zadání potom znovu soutěžíme znovu mezi takto předvybranými (více jsme psali zde – pozn. red.).

Jak probíhá modernizace nemocničních informačních systémů?

V rámci velkých zdravotnických zařízení bude nově implementovat NIS například Fakultní nemocnice Olomouc a na zakázku či realizaci se připravují i další klíčová zdravotnická zařízení. Pevně doufám, že v dohledné době budou již mít všechny velké nemocnice moderní informační systém a nebudou tak omezovány právě ve funkcionalitách a možnostech, které přinese elektronizace.

-ns-