Jan Grolich. Foto: Facebook/Jan Grolich

Hejtman Grolich: Nejožehavější problém je situace kolem nemocnice Boskovice

Ačkoliv v Jihomoravském kraji bude vládnout (s výjimkou Pirátů, kteří nepřekročili pětiprocentní hranici) stejná koalice jako v uplynulém volebním období, tedy Spolu a Starostové pro jižní Moravu, oblast zdravotnictví změní svého gestora. Nově ji bude mít pod taktovkou přímo staronový hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL), zatímco dosavadní radní pro zdravotnictví Karel Podzimek (ODS) bude mít na starosti životní prostředí a energetiku. Jak hejtman Grolich sdělil Zdravotnickému deníku, bude jeho prioritou ve zdravotnictví udržení dostupné zdravotní péče, a to v majetku kraje, dále vyhodnocení fungování organizace Jihomoravská zdravotní a řešení situace v nemocnici Boskovice.

Proč jste se rozhodl vzít si na starosti oblast zdravotnictví?

Ve zdravotnictví se děje poměrně dost změn na národní úrovni. Každá změna v této oblasti je vnímána velmi citlivě jak ze strany veřejnosti, tak strany odborné veřejnosti – zaměstnanců nemocnic a všech lékařů. Proto je tato oblast náročná na komunikaci a řízení a hejtman stejně musí být u všech důležitých jednání. Proto je podle nás dobře, aby tato gesce byla hejtmanem přímo řízena.

Jaké máte v této oblasti priority a představy, na co byste se chtěl zaměřit?

Prioritou číslo jedna je udržení dostupnosti nemocniční zdravotní péče v regionech, a to v majetku kraje. Po roce fungování servisní organizace Jihomoravské zdravotní vyhodnotíme její fungování a potřebnost případných dalších kroků pro efektivní řízení krajských nemocnic.

Co pokládáte v Jihomoravském kraji ve zdravotnictví za nejožehavější problém, kterému je třeba se věnovat?

V těchto dnes určitě situace kolem nemocnice Boskovice. Tato nemocnice je sice v majetku města, ale vzhledem k tomu, že na sever od Brna kraj nemá žádnou nemocnici, musíme se o situaci zajímat. Už podruhé v krátké době zde rezignoval ředitel a vedení nemocnice se opět ujala paní starostka. Je to velmi nestandardní a potřebujeme jasné rozhodnutí vedení města, jestli s námi chtějí jednat o pomoci. Současně si ale nemohou klást nesplnitelné podmínky.

-mk-