Stavba pavilonu v horažďovické nemocnici. Zdroj: Nemocnice Horažďovice

Horažďovická nemocnice následné péče staví nový pavilon

Nemocnice následné péče v Horažďovicích se chystá otevřít nový pavilon, jehož provoz by měl být zahájen v první polovině příštího roku. Třípodlažní budova, která vyšla na přibližně 40 milionů korun, je již téměř hotová. Zbývá pouze dokončit několik stavebních úprav, jako je prosklené spojení horních pater s historickou budovou nemocnice, venkovní schodiště, připojení k inženýrským sítím a v interiéru instalace podlah, topných těles, osvětlení a dalšího vybavení. Na střechu je plánována také instalace fotovoltaické elektrárny. Vedení nemocnice si slibuje, že nový pavilon přispěje k modernizaci lůžkových oddělení v hlavní budově, vylepšení zázemí pro personál a rozšíření rehabilitační péče pro pacienty.

„Stavba začala v lednu a každým měsíc bylo patrné, jak roste. Ještě během zimy odstranila stavební firma staré garáže, které na tom místě stály. V únoru byly hotové základy, v dubnu přízemí, v květnu první patro, v červnu druhé patro a během prázdnin kompletní střecha. Mezitím se už dělaly také interiéry včetně elektroinstalace, vody, odpadů, omítek a podobně. V těchto dnech se dělá železná konstrukce napojení pavilonu na hlavní budovu,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel nemocnice Martin Grolmus.

Nový pavilon byl postaven severovýchodně od hlavní budovy, která pochází z 20. let minulého století. I tato historická budova prochází pravidelnou rekonstrukcí, a to jak zvenčí, tak zevnitř. Budova dostala novou fasádu, střešní krytinu a zhruba třicet pokojů bylo v posledních několika letech zmodernizováno tak, že získalo vlastní sociální zařízení. Zmenšilo se tím ovšem technické zázemí a zázemí pro personál a kapacita objektu se tím zcela naplnila. „Další rozvoj a modernizace pokojů už v současných prostotách není možný. Jedině na úkor kapacit, což ale vzhledem k vysoké poptávce po následné péči s rehabilitací není možné,“ uvedl ředitel.

Právě proto se horažďovická nemocnice pustila do stavby nového pavilonu. „Do nového pavilonu se přesune hlavně zázemí nemocnice, tedy šatny pro personál, sklady zdravotnického materiálu, archivy a dále místnosti pro rehabilitaci a ergoterapii hospitalizovaných pacientů a podobně. Přesunutím zázemí do nového pavilonu získá nemocnice v hlavní budově prostory, aby mohla rozšířit další lůžkové pokoje o vlastní sociální zařízení. Přestaví pak jedny z posledních vícelůžkových pokojů na menší, kde budou mít pacienti víc soukromí a klidu. To je současný trend, aby se v nemocnicích cítili více jako doma,“ dodává za investora náměstek hejtmana pro oblast zdravotnictví Pavel Hais.

-red-