Zleva viceprezidentka HK ČR Jana Havrdová, předsedkyně Sekce zdravotnictví a sociálních služeb HK ČR Eva Karásková, zástupkyně přednosty pro vědu a výzkum Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Kateřina Kopečková, manažerka projektu Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu Nikol Pazderová, předsedkyně Výboru Hlasu onkologických pacientů Petra Adámková a ředitelka Aliance žen s rakovinou prsu Štěpánka Pokorná. Foto: Nela Slivková

Iniciativa Hospodářské komory podporuje prevenci a aktivní péči žen o zdraví

Podpora žen k aktivní péči o vlastní zdraví, zdraví jejich rodiny, pracovního prostředí a komunity je hlavním cílem nové iniciativy Women4Health, kterou spustila Hospodářská komora ČR. Projekt je zaměřen na osvětu nejen v oblasti ženského zdraví, ale také na zvyšování povědomí o prevenci a zdravém životním stylu napříč všemi generacemi.

Budování prostředí, které aktivně podporuje fyzické, duševní a emoční zdraví zaměstnanců, získává v Česku stále větší pozornost. Zdravá firemní kultura se stává klíčovým pilířem nejen produktivity, ale i udržitelné a zdravé společnosti.

„Chtěli bychom akcentovat zapojení zaměstnavatelů do péče o zdraví zaměstnanců. Tato péče totiž stále stoupá na významu. Zaměstnavatelé v otázkách budování zdravé firemní kultury fungují flexibilněji než stát,“ uvedla na začátku tiskové konference viceprezidentka Hospodářské komory ČR Jana Havrdová.

Hospodářská komora ale ve své nové iniciativě cílí hlavně na ženy – manažerky, ženy ve veřejných funkcích, političky. „Chceme, aby tyto ženy motivovaly a šly příkladem ať už v oblasti prevence a péče o vlastní zdraví nebo zdraví svých kolegů, zaměstnanců či celé společnosti,“ apelovala předsedkyně Sekce zdravotnictví a sociálních služeb HK ČR Eva Karásková. Zároveň dodala, že právě Hospodářská komora může hrát velmi silnou roli v tom, aby byl zdravotnický systém do budoucna finančně udržitelný. „Co můžeme v oblasti zdraví nabízet zaměstnancům? Zatím nemáme know-how, jak s tímto aspektem ve firmách pracovat. Hospodářská komora může takové know-how posbírat, abychom všichni věděli více,“ doplnila.

Tématicky tak dochází k přirozenému propojení dalších iniciativ Hospodářské komory ČR, jako je Women4Business, která sdružuje ženy na vedoucích pozicích ve firmách, a aktivit Nadačního fondu Aktivní ČESKO, jehož spoluzakladatelem je právě Hospodářská komora ČR.

Zásadní roli hrají pacientské organizace

Iniciativu Women4Health rozvíjí Hospodářská komora ČR ve spolupráci s pacientskými organizacemi Hlas onkologických pacientů, Aliance žen s rakovinou prsu a Bellis – mladé ženy s rakovinou prsu.

Podle zástupkyně přednosty pro vědu a výzkum Onkologické kliniky 2. LF UK a FN Motol Kateřiny Kopečkové zůstává na prvním místě v léčbě onkologických pacientů důsledná prevence. „Je třeba dodržovat veškerou prevenci, kterou máme dostupnou. Bohužel osvětová kampaň na podporu prevence není v Česku ze strany státu dostatečná a hodně ji suplují právě pacientské organizace,“ upozornila Kopečková.

Manažerka projektu Bellis Nikol Pazderová zase na konferenci nastínila nepříjemnou realitu pracovního života některých onkologických pacientů. „Naše aliance sdružuje mladé ženy v produktivním věku, které chtějí pracovat. Spousta personalistů se je ale zaměstnat bojí. Naše organizace proto hledá cesty, jak tyto problémy v práci řešit. Souvisí to také s firemní kulturou, jak se zaměstnanci správně komunikovat,“ popsala Pazderová s tím, že rozdíly v přístupu firem k onkologickým pacientům jsou stále velké – velmi záleží na daném regionu.

Hospodářská komora plánuje propojit iniciativu také s dalšími aktivitami na podporu zdraví ve firmách, jako jsou zdravotní zaměstnanecké benefity, Dny zdraví a další. Do budoucna se plánuje zaměřit také na oblast mužského zdraví.

-ns-