Plénum Evropského parlamentu. Zdroj: Evropský parlament

Koordinátoři evropských frakcí jsou známi. Knotek má silné portfolio

Ondřej Knotek (ANO) se řadí k europoslancům s velmi silným portfoliem. Kromě toho, že je členem tří výborů a jednoho podvýboru, na úvod tohoto volebního období byl také vybrán jako vicekoordinátor výboru pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) a koordinátor podvýboru pro veřejné zdraví (SANT). Koordinátoři za nejsilnější partaj, Evropskou lidovou stranu, zůstávají stejní jako v minulém období.

Přestože podoba i složení frakcí Evropského parlamentu se v tomto období v mnohém liší od předchozího, někteří europoslanci si udrželi nejen křeslo na plénu ve Štrasburku, nýbrž i funkci ve své politické skupině ve vztahu k výborům. Jedním takovým je německý europoslanec Peter Liese, který je koordinátorem lidovců v ENVI. Zdejším koordinátorem za Progresivní alianci socialistů a demokratů (S&D) zůstává i v tomto mandátním období jeho krajan, Tiemo Wölken. Pozice koordinátora v ENVI se nezměnila ani u Konzervativců a reformistů (ECR), kde tuto roli plní český europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Nově si funkci koordinátora v ENVI za frakci Renew Europe vyzkouší francouzský europoslanec Pascal Canfin, který pomyslné žezlo přebral po finském kolegovi Nilsu Torvaldsovi. Canfin dříve výboru předsedal. Jeho skupina však po letošních volbách citelně oslabila a Renew Europe tak muselo vedení výboru přenechat silnější frakci.

Koordinátorkou za Zelené bude Sara Matthieuová z Belgie, za Levici Jonas Sjöstedt ze Švédska a za Evropu suverénních národů Anja Arndtová z Německa. Poslední zmiňovaná frakce vznikla až v tomto volebním období. Premiéru mají také Patrioti pro Evropu, jejichž koordinátorem v ENVI bude italská europoslankyně Silvia Sardonová. Role vicekoordinátora pak připadla na českého europoslance Ondřeje Knotka.

Prohrané volby i smrt

Pokud jde o podvýbor SANT, tam Ondřej Knotek zastává roli prozatímního koordinátora. Za Evropu suverénních národů bude roli vykonávat Christine Andersonová z Německa, za Zelené Ignazio Marino z Itálie, který je současně místopředsedou frakce. Koordinátorka Levice je nově Catarina Martinsová z Portugalska, která na pozici vystřídala českou europoslankyni Kateřinu Konečnou. Konečná sice byla do Evropského parlamentu zvolena, ale nevstoupila do žádné politické skupiny.

Nového koordinátora v podvýboru SANT si musela najít i frakce Konzervativců a reformistů, neboť polský europoslanec Karol Karski v letošních volbách mandát neobhájil. Funkci tak přebral Ruggero Razza z Itálie. I Renew Europe má nového koordinátora, rumunského europoslance Vlada Voiculescua. Jeho předchůdkyně, Francouzka Véronique Trillet-Lenoirová, během minulého volebního období zemřela.

Progresivní aliance socialistů a demokratů si za koordinátora v ENVI vybrala litevského kolegu Vytenise Povilase Andriukaitise. Nahradil Saru Cerdasovou z Portugalska, která již v současném parlamentu nezasedá.

Jediný koordinátor v SANT, který funkci vykonával v minulém i současném období, tak je chorvatský europoslanec Tomislav Sokol z tradičně nejsilnější frakce lidovců. Vicekoordinátora bude plnit jeho maďarský kolega András Kulja.

Plné ruce práce

Koordinátoři frakcí v Evropském parlamentu mají klíčovou roli v práci parlamentních výborů, kde zastupují své politické skupiny. Jejich hlavním úkolem je zajistit, aby názory a stanoviska frakce byly v těchto výborech řádně zastoupeny a promítnuty do legislativního procesu. Koordinátoři organizují práci poslanců své frakce ve výborech, rozdělují úkoly, určují, kdo bude zodpovědný za přípravu konkrétních legislativních návrhů, a zajišťují, aby hlasování frakce bylo jednotné a strategické.

Kromě toho hrají koordinátoři klíčovou roli ve vyjednávání s ostatními politickými skupinami, kde se snaží dosáhnout kompromisů a konsensu nad různými návrhy. Vedou diskuze a debaty ve výborech, kde prezentují stanoviska své frakce a obhajují její zájmy. Tímto způsobem koordinátoři přispívají k formování legislativy a politik Evropské unie a mají zásadní vliv na rozhodování v Evropském parlamentu.

-fk-