Vlastimil Válek. Foto: Radek Čepelák

Léčiv je dostatek a sklady fungují, ujistil ministr na tiskové konferenci k povodním

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09), hlavní hygienička ČR a ředitelka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Barbora Macková a náměstek ministra Jakub Dvořáček na dnešní tiskové konferenci popsali koordinaci zajištění lékařské a lékárenské péče v oblastech postižených povodněmi. Ujistili, že se situace díky koordinaci ministerstva se složkami integrovaného záchranného systému, krajskými hygienickými stanicemi a starosty stabilizuje. Ministr rovněž varoval před šířením dezinformací.

Jednou z nejvíce postižených nemocnic víkendových záplav byla Nemocnice Milosrdných bratří v Brně, odkud muselo být evakuováno na 180 pacientů. „V Brně je již situace v pořádku,“ uvedl ministr s tím, že problémy přetrvávají v Bohumínské nemocnici. Situace je tam ale řešena a koordinována s pohotovostními složkami. „Péče není ohrožena a její dostupnost je zajištěna,“ ujistil dále ministr.

Obzvlášť ohroženy nemají být ani dodávky léčiv do postižených oblastí. „Jsme v kontaktu se všemi velkodistributory a máme informace o tom, jak jsou na tom sklady léčiv v ČR. Všechny sklady by měly být funkční a měl by fungovat i řetězec dodávek do jednotlivých lékáren,“ popsal náměstek ministra Dvořáček. V případě, že se distributor nemohl v důsledku záplav dostat do nějaké lékárny, pomohly opět v těchto případech jednotky integrovaného záchranného systému.

Samotný přístup k lékům by tak měl být zajištěn. „Nemáme informace o tom, že by mohl hrozit problematický přístup k léčivům… Dodávky by měly být zajištěny běžnou formou a do většiny míst už se dnes distributoři dostanou,“ ujistil náměstek. V případě, že je nějaká lékárna skutečně odříznuta, je resort připravena řešit situaci individuálně – na tom spolupracuje s Českou lékárnickou komorou. Jak ale Dvořáček dodal: „Situace v této oblasti by měla být stabilní.“

Připravuje se metodika likvidace odpadů

Ředitelka SZÚ popsala činnost, kterou v terénu odvádějí pracovníci hygienických stanic a vyzvala k dodržování základních pravidel hygieny při čištění zatopených objektů, primárně pak k nošení ochranných pomůcek, jako jsou rukavice, boty či respirátory.

„V jednotlivých lokalitách s dalšími orgány dohledu nad zdravím monitorujeme všechna možná zdravotní rizika,“ uvedla Macková s tím, že nejde pouze o možný přenos infekcí, ale potenciálně i kontaminaci chemickými látkami nebo uhynulými zvířaty. Ve spolupráci s Ministerstvem pro životní prostředí se rovněž připravuje metodika likvidace odpadů.

Macková dále varovala před konzumací zaplavených potravin či požívání kontaminované vody. Nevhodné může být i pití vody z vodovodu v kontaminovaných oblastech. V takových případech je lepší sáhnout po balené vodě nebo vodu z kohoutku převařit.

Možnost mimořádného očkování

V neposlední řadě ředitelka SZÚ vyzvala, aby pokud má někdo zdravotní problémy, ať neváhá a kontaktuje svého lékaře. Při záplavách je totiž zvýšené riziko šíření onemocnění jako jsou salmonelóza, úplavice, leptospiróza či hepatitida A i B.

V souvislosti s hepatitidou ministr dodal, že lidem ze zaplavených oblastí je po konzultaci a doporučení hygienické stanice umožněno podstoupit tzv. mimořádné očkování. „Pokud hygiena vyhodnotí, že v nějakém místě je potřeba mimořádné očkování, bude se to týkat určité skupiny obyvatel. Bude to hrazené ze státního rozpočtu a koordinovat a organizovat to bude krajská hygiena,“ řekl Válek. Zároveň poděkoval všem, kdo se podílí na pomoci postiženým povodněmi a na odklízení škod, jmenovitě členům integrovaného záchranného systému, hygienám, hejtmanům, neziskovým organizacím i starostům. „Odvádí obrovský kus práce. Dělají maximum možného,“ dodal. Rovněž varoval před šířením dezinformací.

-fk-