Prezident České lékařské komory Milan Kubek. Foto: Radek Čepelák

Ministerstvo volí zdržovací taktiku, říká Kubek. Vaše požadavky nejsou finančně dosažitelné, oponuje Pláteník

Již posedmé se letos k jednání o platech zdravotníků sešli ve čtvrtek zástupci ministerstva zdravotnictví, České lékařské komory (ČLK) a odborů. Sekce mladých lékařů na něm sice předložila návrh, který zástupci ministerstva vítají, obecně ale na obou stranách jednacího stolu panuje spíše skepse, že by v dohledné době mohlo dojít ke shodě. Finální řešení je proto zatím, zdá se, v nedohlednu. Dokládají to i diametrálně odlišná slova, jakými v textu pro členy ČLK popsal jednání její prezident Milan Kubek a jakými ji pro Zdravotnický deník okomentoval náměstek ministra zdravotnictví Václav Pláteník (KDU-ČSL).

Do ostré kritiky ministerstva se po jednáních pustil prezident ČLK Milan Kubek. „Ministerstvo s námi hraje od počátku roku hru na zdržovanou a rádo by ji hrálo i dál. Kvůli liknavosti ministerstva je již naprosto nemožné, aby od 1. ledna 2025 nabyla účinnosti jakákoliv zákonná úprava zajišťující splnění závazku ze smlouvy podepsané 8. prosince 2023,“ uvedl Kubek. A dodal: „Povodně a solidarita s postiženými nás vedly k tomu, že zahájení protestní akce bylo zatím odloženo. Povodně však neodnesly oprávněnou nespokojenost lékařů a zdravotníků.“

Ministerstvo oceňuje návrh mladých lékařů

Podle náměstka ministra zdravotnictví Václava Pláteníka sice čtvrteční jednání žádný zásadní průlom nepřinesla, dílčí pozitivní bod ale našel. Ocenil totiž návrh se kterým na jednání přišli zástupci Sekce mladých lékařů ČLK. Ten opouští původní požadavek 1,5 až 3násobku průměrné mzdy a mění ho na požadavek 1,5 až 2,5násobku. „Ten návrh se nám líbí. To, jak ho mladí lékaři představili, působilo velmi konstruktivně a kompromisně. A ministr Válek nabídl, že provedeme kalkulace – tak jako vždy na každý návrh odborářů a ČLK – a zase ho představíme. A pokud na něm bude i poté shoda a bude to možné, tak to bude jen dobře,“ uvedl Pláteník. Zároveň ale upozornil na to, že na mladými lékaři předloženém návrhu nepanovala shoda. „Ten návrh byl zjevně neprodiskutovaný, zcela zjevně na něm nebyla shoda ani v rámci ČLK,“ řekl Pláteník.

Upozornil také na to že jde už o několikátý různý návrh užívající různé rozdílné metody a výpočty. „My jsme na základě těchto návrhů vždy svolali technické jednání, provedli jsme kalkulace, které jsme kolegům při jednáních transparentně představili. A na dnešním (čtvrtečním – pozn. red.) jednání se zdálo, že tohle všechno pan prezident Kubek popřel a náš návrh, který jsme představili a který vycházel ze všech těch technických jednání, ‚z fleku‘ odmítl,“ popsal Pláteník své dojmy z jednání.

Prezident ČLK Kubek vidí jednání a ochotu protistrany zcela jinak. „Ministerstvo se snaží vymyslet konstrukci, kterou by mohlo vydávat za formální splnění dohody z 8. prosince 2023, ale která by zároveň zajistila to, že se náklady práci lékařů a zdravotníků prakticky nezvýší,“ uvedl ostře Kubek.

Ve sdělení adresovaném členům ČLK také popsal, jak podle něj ministerstvo jedná neférově. „Sloužit k tomu má cela řada nástrojů, například použití pouhých 80 procent průměrné mzdy udávané Českým statistickým úřadem s odůvodněním, že průměrná mzda zahrnuje také přesčasy. Nebo přiznání trojnásobku průměrné mzdy pouze lékařům v 15 tarifní třídě, kterých je minimum, a navíc až po 30ti letech praxe. Navíc do nových tarifů má být rozpuštěno takzvané Fialovné, tedy oněch 5, 8 nebo 15 tisíc korun, které jsme pro lékaře a lékařky vybojovali od ledna 2024,“ napsal Kubek s tím, že by si podle něj konečném důsledku platověprakticky nikdo nepolepšil a někteří lékaři by si dokonce pohoršili.

S tím Pláteník nesouhlasí. „V našem návrhu, který jsme dnes předložilia který Komora a odbory odmítly, je například to, že lékař po absolvování, který aktuálně bere základní tarif ve výši asi 41 tisíc. Podle našeho návrhu by bral 55 tisíc. A takto si v tabulce může každý dohledat, o kolik by se zvedl jeho základní plat, tedy nepodkročitelné minimum. Lékaři pochopitelně berou průměrně výrazně více,“ popsal Pláteník. A dodal: „Takže není pravda, že by nebyly žádné dopady.“

Podle Pláteníka ale finanční kalkulace ukazují, že jsou dosavadní návrhy, které ČLK a odbory ministerstvu předložili, finančně nedosažitelné. „Jsou v řádech desítek miliard. Reálných je přitom nějakých zhruba 5, maximálně 6 miliard,“ vysvětlil pohled ministerstva Pláteník.

Kubek: Materiály dostáváme pozdě

Kubek navíc zkritizoval ministerstvo za to, že Komoře a odborům dodalo materiály k jednání necelých 24 hodin před tím, než se toto jednání uskutečnilo. „Podklady pro jednání, o které žádáme od konce června, jsme obdrželi odpoledne před jednáním. A to jsme na tom ještě lépe než ambulantní specialisté, kteří jednali se zástupci Ministerstva o úhradové vyhlášce 8. srpna, přičemž ale podklady pro toto jednání obdrželi až následující den, tedy 9. srpna,“ napsal Kubek.

„Podklady k jednání dostali partneři opravdu včera odpoledne, a to konkrétně náš druhý návrh podoby zákona o odměňování a spolu s tím i excelový soubor s finančními kalkulacemi,“ potvrdil časový údaj Pláteník. Na argumentaci, že jde podle Komory o pozdní dodání materiálů reagoval stručně. „Podklady posíláme vždy, když vzniknou. To nezdržujeme,“ uzavřel Pláteník.

Další jednání mezi ministerstvem, ČLK a odbory by se mělo uskutečnit 15. října.

Jakub Němec