Foto: PxHere

Na Slovensku přibudou další hospice, ty stávající projdou rekonstrukcí

Investicí do vybudování nových nízkokapacitních kamenných hospiců se zlepší jejich regionální dostupnost. Rekonstrukce těch stávajících zlepší materiálně technické vybavení a pomůže tak zvýšit kvalitu poskytované péče. Tvrdí to materiál pod názvem Vyhodnocení plnění opatření a úkolů strategie dlouhodobé péče, který vzala na vědomí slovenská vláda.


Kamenné hospice, které v současnosti působí na území Slovenska, byly téměř všechny založeny přibližně před 15 lety. „Jejich plánování a příprava začala přibližně před 20 lety, což definuje jejich předpokládaný stav a jednotlivé funkcionality těchto zařízení,“ uvádí se v materiálu, který připravilo ministerstvo práce.

Léta fungování hospiců se projevila nejen na vzhledu staveb, ale i na funkčnosti zařízení. Investice do paliativních lůžek v kamenných hospicích zahrnuje vytvoření přibližně 180 lůžek, a to vybudováním nových hospiců, ve kterých bude 80 lůžek, což znamená 20 až 26 lůžek na hospic, a rekonstrukci stávajících hospiců se stovkou lůžek.

„Hospice se budou využívat pro účely dlouhodobé paliativní péče o pacienty, jejichž zdravotní stav nebo rodinná situace neumožňuje domácí paliativní léčbu,“ vysvětluje materiál. V rámci investice se o financování projektů mohou ucházet všichni poskytovatelé zdravotní péče bez ohledu na typ zřizovatele. „Investicí do paliativních lůžek v kamenných hospicích se přispěje k naplnění veřejné minimální sítě kamenných hospiců. Tato zařízení budou poskytovat paliativní péči v souladu s koncepcí paliativní péče, která bude vypracována v návaznosti na schválení Vyhlášky o kategorizaci ústavní péče, a novým přijatým zákonem o dlouhodobé a paliativní péči,“ dodává materiál ministerstva práce.

Dostupné a kvalitní služby paliativní péče podle něj zajistí terminálně nemocným pacientům důstojné prožití posledních měsíců života v domácím prostředí nebo v jiném prostředí podle jejich osobní preference, s cílem co nejdéle zachovat autonomii a důstojnost umírajícího člověka. Jak uvádí materiál, ve výzvě pod názvem Rozšíření a obnovu sítě kamenných hospiců bylo úspěšných 10 žadatelů.

Zaměstnání pro lékaře i sestry

Kromě budování nových kamenných hospiců se plánuje také zlepšit vybavení nových a stávajících mobilních hospiců. „Zřizováním mobilních hospiců u kamenných hospiců a paliativních oddělení se posílí kontinuita a kvalita péče. Zároveň se vyrovnají regionální rozdíly v dostupnosti služeb a zvýší se podíl pacientů s chronickým nevyléčitelným onemocněním, kterým bude umožněno důstojné přežití posledních měsíců života v domácím prostředí,“ píše se v materiálu.

Investicí do materiálního a technického vybavení nových a stávajících mobilních hospiců se podpoří nejméně 20 nových mobilních hospiců a nejméně šest stávajících hospiců, a to prostřednictvím plánu obnovy.

Jak dodává ministerstvo práce, výzva pro žadatele o prostředky z plánu obnovy na materiálně technické vybavení mobilních hospiců byla již v roce 2022 zveřejněna na webu ministerstvo zdravotnictví. V hodnotících kritériích se přitom posuzuje četnost zastoupení mobilních hospiců v jednotlivých samosprávných krajích.

Budování nových a modernizace stávajících hospiců bude vyžadovat i nové zaměstnance. Stabilizace a rozvoj pracovních míst v mobilních hospicích bude podpořena prostřednictvím Národního programu posílení dlouhodobé zdravotní péče. Přibýt by mělo 29 lékařů, 58 osob na pozici sestra – specialistka a 44 lidí na pozici pomáhající profese, kterou představují psychologové a psychoterapeuti, fyzioterapeuti, nutriční terapeuti či sociální pracovníci.

„Zvýšením počtu zdravotnického personálu a pomáhajících profesí se zajistí bližší a častější kontakt s osobou s potřebou dlouhodobé nebo paliativní zdravotní péče,“ uzavírá materiál z dílny ministerstva práce.

-bre-